I et brev til partifellen, næringsminister Monica Mæland, skriver Høyre-topp Ingrid Skjøtskift at det ikke ble gjort god nok jobb da Haakon J. Jensen ble ansatt som ny toppsjef i det statlige investeringsselskapet.

Da Investinor ble opprettet i 2008 ble det bestemt at selskapet skulle ligge i Trondheim. Jensen har sagt at han vil fortsette å bo i Asker med familien, men være i Trondheim så mye som det trengs.

- Det er oppsiktsvekkende at man ikke har klart å rekruttere en leder som vil være der selskapet er lokalisert, sier Skjøtskift til Adresseavisen.

Hun er nestleder i Høyres bystyregruppe, og skriver på vegne av gruppen at de har inntrykk av at det er gjort et «svært mangelfullt arbeid i å lete etter kandidater».

Kandidater fra Østlandet

Investinors styreleder Thomas Falck har tidligere uttalt til Adresseavisen at alle de tre kandidatene som sto igjen til slutt var basert på Østlandet, og ville pendle til Trondheim hvis de fikk jobben.

«Klarere kan det ikke sies at dagens styreleder og styre ikke har vært i stand til å oppfylle en av sine viktigste oppgaver, å rekruttere selskapets øverste ledelse», skriver Skjøtskift.

Hun skriver at Trondheim har «tunge finansmiljøer og en rekke sterke investeringsselskaper», og peker på Viking Venture, Proventure og Kverva som alle har lokalt baserte toppsjefer.

«Påstanden fra styrets leder om at det ikke er mulig for et statlig selskap å rekruttere toppledelse i trondheimsområdet er vanskelig å ta på alvor. Eierne av private investeringsselskaper har klart det. Årsaken er både at slik kompetanse finnes, og at det er viktig for utviklingen av en profesjonell organisasjon», skriver hun.

Oljegründer Erik Haugane sa tidligere i august at han ville kastet hele Investinor-styret hvis han var næringsminister.

Utskiftinger

Skjøtskift trekker også frem investeringsselskapet Argentum som har hovedkontor i Bergen, og sier at regjeringen og Stortinget hadde en bevisst holdning da de to selskapene ble lagt til henholdsvis landets nest største og tredje største by. Det var for å spre kompetansen i forvaltningen av Norges finansielle formue, ifølge Høyre-toppen.

Hun skriver at statsråden ikke kan gripe inn i oppgavene til styret, men at det er hennes ansvar å utnevne og skifte ut styremedlemmer.

«Ettersom styret i dette tilfellet så åpenbart ikke har gjort jobben sin, kan vi vanskelig se at statsråden har annet valg enn å foreta de nødvendige utskiftinger i styret», står det i brevet.

Skjøtskift sier til Adresseavisen at brevet er ment som en «vennlig påminnelse» til Mæland om at hun må følge opp Stortingets intensjoner da Investinor ble lagt til Trondheim.

I brevet blir Mæland også bedt om å komme med en «entydig bekreftelse på at Investinor fortsatt skal ha sin base i Trondheim».

- Det er viktig å forhindre en snikflytting til Oslo, sier Skjøtskift, som sier hun er helt sikker på at Mæland tar saken på alvor.

- Jeg føler meg sikker på at dette er noe hun følger med på, sier hun.

- Kontaktet flere miljøer

Ifølge brevet tok ikke Investinor kontakt med flere av de ledende investeringsmiljøene i Trondheim underveis i ansettelsesprosessen, men dette avvises av selskapets styreleder Thomas Falck.

Han skriver i en tekstmelding at de kjørte en åpen prosess, der stillingen ble annonsert i finansprosessen. Han skriver også at de brukte en hodejeger som kontaktet flere av trondheimsmiljøene. Der forhørte man seg om nøkkelpersoner selv var aktuelle kandidater, eller om de så andre potensielle ledere.

«Styret vurderte flere kandidater, herunder noen fra Trøndelag. Styret mener at den best kvalifiserte har fått jobben. Utover dette har jeg ingen kommentar», skriver Falck.

Ansatt: Styreleder Thomas Falck (t.h.) i Investinor sier at den best kvalifiserte fikk jobben, da de ansatte Haakon H. Jensen som ny toppsjef. Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES