Mandag presenterte Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, boligprisstatistikken for august 2016. I Trondheim har boligprisene økt med 2 prosent i august, og det siste året har veksten vært på 7,8 prosent.

Blant meglerne i Trondheim merkes prisveksten. Avdelingsleder Thomas Melum ved Eiendomsmegler1 på Byåsen forteller at han den siste måneden har solgt flere eneboliger og halvparter av tomannsboliger som har gått for rundt millionen over prisantydning.

- For et par uker siden solgte jeg en bolig på Hallset som til rundt syv millioner. Den hadde en prisantydning på i underkant av seks millioner, sier Melum.

De som eide boligen på Hallset hadde bodd der i snaut to år.

- Da de kjøpte den betalte de rett i overkant av fem millioner. Det var nesten ingen tomt, og null leieinntekter på boligen. De hadde pusset den opp litt, men huset var mer eller mindre som det var da det ble bygd på slutten av 80-tallet. Likevel hadde verdien steget med nesten to millioner på to år.

Økt etterspørsel etter eneboliger

Melum beskriver markedet i august som «heftig» for eneboliger med grei beliggenhet. I Trondheim var gjennomsnittlig salgstid i august på 21 dager. Det er raskere enn landsgjennomsnittet på 37 dager.

- Folk er ofte ganske stedbundet. Fra de flytter ut fra en treroms leilighet, via en halvpart av en tomannsbolig, og til en enebolig så vil de gjerne holde seg i samme område. I tillegg ser vi at skolens renommé spiller en viktig rolle. De som allerede har barn i skolealder vil holde seg i samme skolekrets, og de som har barn som skal begynne på skole vil til en skolekrets som har et godt rykte, sier han og legger til:

- Dukker det opp ti stykker på visning på Byåsen bor gjerne ni av dem i området fra før av, og åtte av dem har barn i skolekretsen til boligen.

Sjekk hva de siste boligene har gått for i vår eiendomsbase

Han har merket seg at etterspørselen etter eneboliger i området har blitt større de siste årene.

- Det som er spesielt med vestsiden av Trondheim er at det ikke er blitt bygd nye eneboliger de siste 10–15 årene, og all den tid Nidelva og markagrensa går der de går vil det heller ikke bli bygd noe nytt der, så mange kjenner på at det å ha sitte med en enebolig med god beliggenhet på Byåsen er ganske unikt. På østsiden er det store områder hvor det skal bygges. Slik er det ikke på Byåsen.

Prispresset på eneboliger drar også opp boligprisene på halvpartene, ifølge Melum.

- Prisøkningen på eneboliger gjør at mange gir opp drømmen og heller ser etter halvparter eller rekkehus med god beliggenhet, noe som igjen trekker opp prisene på de boligtypene.

Flere boliger millionen over antydning

Hos DNB Eiendom sin avdeling på Heimdal har spesielt eneboliger med stor tomt vært populære den siste tiden ifølge daglig leder Christoffer Johnsen.

- Vi har merket spesielt stor etterspørsel etter denne typen boliger de siste månedene. Folk strekker seg gjerne det lille ekstra for å sikre seg slike boliger i stille og barnevennlige områder, selv om de kanskje er litt utdaterte, sier han og legger til:

- De bruker den tiden de trenger i årene fremover for å pusse opp og få boligen oppdatert til dagens standard.

Johnsen har de siste månedene solgt to eneboliger med store tomter til over en million over prisantydning. Den første, på Heimdal, ble solgt til en utbygger, mens den siste, på Byåsen, gikk til privatpersoner.

- Jeg vil ikke si at det er spesielle områder som skiller seg veldig ut akkurat nå, men Trondheim vest er veldig attraktivt for tiden. På øst- og sørsiden av byen er det bygd en del det siste, så der er det enkeltområder hvor det har roet seg litt. Men generelt vil jeg si at det er et godt boligmarked i Trondheim, og så lenge prisene settes rett er det selgers marked.

Jevn prisvekst

Tallene fra Eiendom Norge bekrefter at det ikke er enkeltområder som skiller seg ut i Trondheim. For eneboliger varierer prisveksten med 0,4 prosentpoeng fra lavest til høyest. Det samme gjelder delt bolig, altså tomannsboliger og rekkehus, mens det for leiligheter bare er 0,3 prosentpoeng forskjell i prisveksten.

Der det derimot er stor forskjell på prisveksten er mellom de forskjellige boligtypene. Prisveksten for eneboliger er på 4,2 prosent, mens prisveksten for delt bolig er på over 5,8 prosent i august. For leiligheter er den bare på 1,1 prosent.

- Det var en veldig sterk prisutvikling på leiligheter i Trondheim i juni og juli, men nå i august ser vi at familiefolket er tilbake fra ferie og er på utkikk etter ny bolig, sier Jan Håvard Valstad, analysesjef i Eiendomsmegler1 Midt-Norge.

- I tiårsperioden fra 2016 til 2025 vil befolkningsveksten i Trondheim være størst i aldersgruppen 30 til 39 år, typisk familier i etableringsfasen som er på jakt etter noe litt større og ønsker seg en plenflekk og litt mer tumleplass til barn, fortsetter analysesjefen.

Han peker på byens fortettingsstrategi som noe av årsaken til prisveksten.

- 95 prosent av boligene som bygges er leiligheter. Det passer bra med ønsket om å bygge byen tettere, men samtidig ser vi at en stor del av innbyggerne etterspør familieboliger.

Eiendom Norge er bransjeforeningen for landets eiendomsmeglingsforetak. Tallene presenteres av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no.

Er du interessert i boligmarkedet? I sommer ble den dyreste leiligheten målt i pris per kvadratmeter noen sinne solgt. Les saken her: - Så lenge alt stemmer spiller det ingen rolle om leiligheten koster 13 eller 15 millioner

Boligen i Borchgrevinks vei hadde en prisantydning på 7 150 000, og ble solgt for 8 700 000. Foto: PK Foto/Eiendomsmegler1
Huset i Breidablikveien gikk for 4 875 000 kroner. Den lå ut for 3 950 000 og ble solgt for 3 550 000 for to år siden. Foto: PK Foto/Eiendomsmegler1
Eneboligen på Ranheim ble solgt for 8 850 000, som var 1,36 millioner over prisantydning. Foto: INVISIO