Interesseorganisasjonen Norsk olje og gass hadde hentet inn debattanter med vidt forskjellig standpunkt da de inviterte til folkemøte om hva vi skal leve av etter oljen på Scandic Lerkendal torsdag.

Målet var å synliggjøre bransjen i en vanskelig tid, og ta debatten om norsk oljeindustri på alvor. For å få inn perspektivet fra en fremtredende skikkelse innen oljebransjen, var Ola Borten Moe invitert.

Han fikk blant annet høre De grønnes Hilde Opoku gjenta ambisjonene om å avvikle oljeindustrien i Norge innen 20 år før han selv entret scenen. Både dette og selve temaet for folkemøtet satte den tidligere statsråden og oljegründeren i Okea liten pris på.

- Det er utrolig defensivt når Norsk olje og gass stiller spørsmål om når oljen tar slutt. Det er et helt feil spørsmål. Også innenfor målet om kun to grader temperaturstigning globalt er olje og gass med i energimiksen, sa Borten Moe.

- Alternativet er verre

Borten Moe fremhevet Norge som foregangsland i det å innføre teknologi som reduserer klimautslippene fra oljeproduksjon. Han mener fokuset bør være på hvordan man produserer billig og effektivt.

- Alternativet til vår olje og gass er kull. Det er mye verre for klimaet. Solcellepaneler på hvert hus er vel og bra, men hvor effektivt er det, og hva koster det? Skal man løfte folk ut av fattigdom verden over, trenger man effektiv og billig energi. Da må vi faktisk produsere olje og gass i Norge, sa Borten Moe.

OLa Borten Moe har tidligere uttalt at han synes norsk klimapolitikk herjes av tulledebatter.

Vil fase ut olje og gass

De grønnes Hilde Opoku var ikke overraskende uenig i Borten Moes resonnement. Hun mener i likhet med Borten Moe at god tilgang på energi er viktig for å løfte verden ut av fattigdom, men at det må skje gjennom teknologioverføring og utbygging av klimavennlige energikilder.

- Klimautslippene har dramatiske konsekvenser. Vi må ikke påføre utviklingslandene vår egen utslipsskultur. De må hoppe over olje og gass, og gå rett over på fornybar energi. Det er nå en utrolig utbygging av solcellepaneler i Afrika som gir energi til utrolig mange. Norges bidrag må være teknologioverføring slik at disse landene klarer å bygge ut miljøvennlige energikilder, samtidig som vi skaper omstilling ved å fase ut olje- og gassindustrien.

Opoku har tidligere gått offensivt ut i sin kamp for å skape grønn omstilling i Norge. Blant annet har hun tidligere uttalt at hun ikke liker at Torvet lyses opp av et oljeselskap.

- Invester i oljeselskaper

Debatten nådde aldri den store temperaturen, og til tider snakket debattantene litt forbi hverandre. Borten Moe mener det er helt urealistisk å erstatte olje og gass som energikilde både på kort og lang sikt.

- Det spiller faktisk en rolle hva ting koster. Vi kan alle ha solcellepaneler på taket, men bruker vi ting som er ineffektive, ødelegger vi vår egen konkurransekraft, og ruinerer velferdsstaten vi alle er så glad i, sa Borten Moe.

Han mener det ikke er tvil om at oljebransjen vil slå tilbake, og at nedgangstidene i olje-Norge har ført til at bransjen står enda sterkere rustet når oljeprisen begynner å stige igjen,

- Oljeproduksjonen i Norge har holdt på siden før jeg ble født, og den vil være der etter jeg er borte. Skal man kjøpe aksjer, kjøp et oljeselskap. Skal man slutte globalt å produsere olje og gass, bør den siste dråpen produseres på norsk kontinentalsokkel av norske ingeniører. Det er her vi produserer den mest klimavennlig og effektivt, sa Borten Moe.

- Ikke akkurat nye synspunkter

Med i debatten var også prorektor for nyskaping og eksterne relasjoner ved NTNU, Johan Hustad, og direktør for klima og miljø i Norsk olje og gass, Hildegunn Blindheim.

Hustad påpekte at synspunktene som kom frem i debatten ikke akkurat var nye. Han understreket at skal man få til omstilling, er det massive investeringer i ny teknologi som må til. Og forskning. Gjerne ved NTNU.

- Ønsker man omstilling og utvikling, må man investere offentlig. Innen olje og gass har man subsidiert massivt, noe som har bidratt til at vi har fått store investeringer innen forskning. Det er derfor vi har fått teknologiutvikling som får ned utslippene. Vi må utvikle ny teknologi innen olje og gass, samtidig som vi videreutvikler de fornybare energikildene, sa Hustad.

KOMMENTAR: Slik kan Norge fortsatt være et rikt land

Ola Borten Moe i Okea (f.v.), Hilde Opoku i De grønne, Hildegunn Blindheim i Norsk olje og gass og Johan Hustad ved NTNU deltok i debatten om hva vi skal gjøre når oljen er borte. Ordstyrer var Jørn Arve Flått. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth