Den profilerte Høyre-politikeren og kommunikasjonsdirektøren i Det norske oljeselskap er fra 1. oktober en del av konsernledelsen i sparebanken.

- Når er en slik mulighet bydde seg, var jeg ikke i tvil. Sparebanken er et av de klart mest spennende selskaper i landsdelen. Jeg har jobbet i bank før, og vet hvor stor betydning finansnæringen har for næringsliv og samfunnsliv, sier Brøske.

Han kommer fra jobben som kommunikasjonsdirektør i Det norske oljeselskap, hvor han har vært ansatt siden 2012. I juni ble det kjent at Det norske slår seg sammen med oljeselskapet BP, og flytter hovedkontoret fra Trondheim. Brøske vil ikke kommentere hvorfor han nå forlater jobben i Det norske.

- Jeg forlater ikke noe, jeg går til noe. Jeg kommer til å savne mange gode kolleger i Det norske, og jeg personlig har hatt en spennende reise fra jeg gikk inn selskapet for fem år siden. Det tar et stort steg videre i høst, og det er et godt tidspunkt for å la andre komme inn og bygge opp kommunikasjonssiden i selskapet, sier Brøske.

- Et politisk dyr

Før han begynte i Det norske, har Brøske tidligere jobbet som forbrukerøkonom og samfunnskontakt i Fokus Bank, nå Danske Bank. Han har også vært rådgiver for tidligere næringsminister Børge Brende og ordføreren i Trondheim. Av utdanning har han grunnfag i statsvitenskap og historie. Brøske er også bystyrerepresentant for Høyre i Trondheim, og leder av kontrollkomiteen.

Nettopp Brøskes nettverk fra politikken er noe av grunnen til at styret Sparebank 1 SMN valgte å ansette 36-åringen i den nyopprettede stillingen, forteller konsernsjef Finn Haugan i sparebanken.

- Markedet her er ganske oversiktlig. Brøske har et nettverk, han er et politisk dyr og han kommer fra finans og bank og fra industrien, sier Haugan, og utdyper.

- Han er politiker ja, men er først og fremst en kommunikasjonsstrateg, og han har bred erfaring med det. I tillegg har han en genuin interesse for Midt-Norge og den deler han med banken, sier Haugan.

- Vil bli mer synlig

Sparebanken oppretter konserndirektørstillingen for å bli mer synlig. Bakgrunnen er de store endringene som har skjedd i bankene, hvor den digitale utviklingen har gjort at bankkundene gjør stadig mer av jobben selv på nettet, forklarer Haugan.

- De viktigste endringene for finansbransjen har vi foran oss. Flere banktransaksjoner foregår på nettet. Derfor er det viktigere enn noen gang å ha en veldig sterk synlighet i det offentlige rom. Som mangeårig tillitsvalgt i finansbransjen, som tidligere leder i Finans Norge og nå leder i Sparebankforeningen, har jeg vært mye i grensesnittet mot det politiske Norge. Der ser jeg at bransjen og vi som bank har et forbedringspotensial i å forklare politikerne, som definerer rammeverket vårt, hvilke utfordringer vi har og hvilke konsekvenser politiske beslutninger kan ha, sier Haugan.

Han viser blant annet til at norske myndigheter stiller strengere kapitalkrav til norske banker enn de utenlandsk eide bankene må forholde seg til. Haugan viser også til boliglånsforskriftene, som er strammet inn de siste årene.

- Hele bankbransjen utsatt for en omfattende sentralisering, som skjer fra regulerende myndigheter. Min bekymring er om det i en fremtidig verden ikke er plass til små lokale og regionale sparebanker. Det er et eksempel på konsekvenser som vi ikke har vært flinke nok til å formidle til politikerne, sier Haugan.

- Vet hvilken hatt jeg har

Brøske er en profilert politiker i Trondheim, som bystyrerepresentant for Høyre og leder av kontrollkomiteen. Selv frykter han ikke at det blir vanskelig å skille mellom rollene som konserndirektør i sparebanken og bystyrerepresentant.

- Jeg har alltid vært bevisst hvilke hatter jeg har på meg, og har alltid ønsket transparens og å ha en arbeidsgiver alle er kjent med. Dukker det opp saker, melder jeg meg helt klart inhabil, sier Brøske.

Men når det kommer til spørsmålet om hvor mye han får i lønn, svarer ikke Brøske like transparent.

- Det får dere lese om i årsrapporten for 2017, sier Brøske.