I løpet av fredag blir Det norskes oppkjøp av oljeselskapet BPs norske virksomhet gjennomført, og fra mandag morgen er også navnet Det norske historie.

Da vil selskapet hete Aker BP ASA og ha hovedkontor på Fornebu i Bærum. Allerede torsdag ettermiddag ble Det norske-skiltene tatt ned ved det gamle hovedkontoret på Torget i Trondhem, som nå blir et av flere avdelingskontor.

Sammenslåingsprosessen skal foregå frem til 1. desember, og hovedverneombud Ellen Trolid sier at de er inne i en tung prosess.

- Det er heftig møtevirksomhet om integrasjonen, der både tillitsapparatet og verneombudsapparatet er tungt involvert. Det gjelder særlig omstruktureringer og eventuell nedbemanning eller flytting av stillinger, sier Trolid.

- Har ansatte allerede fått beskjed om stillingene deres forsvinner, eller at de må flytte?

- Ikke per i dag, men vi vet at det kommer, og at det skjer før 1. desember, sier hun.

Varslet kostnadskutt

10. juni i år ble det kjent at Det norske kjøper opp britiske BPs norske virksomhet. Til sammen hadde de to virksomhetene rundt 1400 ansatte, og allerede samme dag ble det varslet betydelige kostnadskutt.

Trolid sier at det i dag er igjen rundt 160 ansatte hos Det norske i Trondheim, og at hun er bekymret for fremtiden til kontoret.

Det norske er forpliktet til å ha driftsorganisasjonen for Ivar Aasen-feltet i Trondheim, noe som ifølge selskapet vil bestå av rundt 60 personer ved oppstart. For de øvrige ansatte har selskapet ingen tilsvarende forpliktelser.

- Det er sannsynlig at det vil bli en viss nedbemanning i Trondheim, men vi vet ikke omfanget ennå, sier Trolid.

Trondhjemmerne forsvant

Selv om hovedkontoret formelt har ligget i Trondheim helt til nå, viser en oversikt på selskapets egne nettsider viser at ingen fra Trondheim er med i den øverste konsernledelsen i oljeselskapet.

Administrerende direktør Karl Johnny Hersvik bor i Bergen, mens den øvrige ledelsen holder til på Østlandet og i Rogaland. Heller ikke i den nye ledelsen i Aker BP er noen fra Trondheim representert.

Det selskapet presenterte sin nye konsernledelse etter overtakelsen av Marathon Oil Norge for to år siden, forsvant flere fra Trondheim ut av ledelsen.

To personer fra Trondheim ble da med i den nye ledergruppen: Mangeårig viseadministrerende direktør Øyvind Bratsberg ble direktør for teknologi og feltutvikling, mens Rolf Jarle Brøske ble direktør for kommunikasjon.

Tidligere i år forsvant også disse to fra konsernledelsen i selskapet. Bratsberg leder nå integrasjonsprosjektet mellom Det norske og BP Norge, mens Brøske denne uken gikk over i ny jobb i Sparebank 1 SMN.

- Mindre trondheimstungt

Trolid sier at det merkes i selskapet.

- Vi har lenge sett at det har blitt et stadig mindre trondheimstungt selskap. I utnevnelsen av nye ledernivåer blir stadig færre folk fra Trondheim, og vi ser at tyngdepunktet sklir sørover, sier hun.

Marius Aardal er tillitsvalgt for akademikerorganisasjonen Tekna i Det norske. Han sier at han ikke ønsker å spekulere i hva som blir igjen i Trondheim etter sammenslåingen, og at det er for tidlig å si hva utfallet blir.

- Det er en ryddig prosess, men selvsagt er det ekstremt krevende. Det kan bety store endringer for flere ansatte. Det er kanskje ikke plass til alle, og noen må kanskje belage seg på å flytte, sier han.

Geir Bjørlo er pressekontakt i selskapet som straks skifter navn til Aker BP. Ifølge Bjørlo er det for tidlig å si hva sammenslåingen vil bety for Trondheim.

- Vi venter å realisere synergier i forbindelse med fusjonen, i tett samarbeid med de tillitsvalgte, men det er for tidlig å si noe om antall og geografi. En viktig del av bildet er også at BP allerede er i gang med en nedbemanningsprosess i Stavanger, sier Bjørlo.