Tre tomannsboliger og én enebolig er planlagt bygd i hagene til Eidsvolls gate 11 a og b og 13 a og b. Naboer frykter strøket vil miste sitt særpreg. En av dem er Harald Guldsten, som bor i Gudes gate.

- Jeg synes den gamle trehusbebyggelsen skal ivaretas, og ikke ødelegges av fortetting og høye støyskjermer. Det blir som et hull i en verneverdig bebyggelse, sier Guldsten.

Boligene i området er definert til å ha antikvarisk verdi og være verneverdige.

Det berørte området består av 13 hus som er bygd tett ut mot Eidsvolls gate, Jonsvannsveien og Gudes gate, og de har kun en smal stripe med hage ut mot disse gatene. Det meste av hagene danner dermed et trekantformet felles grønt atrium. Naboene som ikke ønsker de nye husene, mener fortetting vil splitte opp og forringe det sammenhengende grøntområdet mellom husene.

- Bygging av sju boliger med parkeringsplasser vil ødelegge området som er nødvendig for rekreasjon og lek. Området som har vært identisk siden 1914 blir ødelagt, sier Guldsten.

Må bygge støyskjermer

De sju nye boligene vil ta så mye av hagene til Eidsvolls gate 11 og 13, at boligene som står der i dag må ta i bruk området vendt ut mot Eidsvolls gate som uteareal. Her er det så mye støy fra trafikken, at det må bygges støyskjermer for å få godkjent nok uteareal til eksisterende boliger.

Ifølge forslaget til reguleringsplan for utbyggingen fra utbyggernes arkitekt, ønsker eierne av 11 og 13 å sette opp støyskjermer mellom eksisterende boliger og Eidsvolls gate. Støyskjermene er 1,90 meter høye.

- Verneverdige bygninger blir gjemt bak skjemmende støyskjermer. Vi er pålagt å bevare fasadene mot gaten. Men hva er poenget med å bevare fasadene, hvis de kan gjemmes bak støyskjermer, sier Guldsten.

Han forteller at naboene frykter det vil åpne for at flere får bygge støyskjermer i området, dersom eierne av Eidsvolls gate 11 og 13 får tillatelse til dette.

Må ha dispensasjon

Eierne av Eidsvolls gate 13b ønsker å bygge en ny enebolig i hagen, vel fire meter fra grensa til naboen i Eidsvolls gate 15. De vil også bygge en garasje 1,1 meter fra nabogrensa. Siden garasjen henger sammen med eneboligen, legger de til grunn at de i en enkel byggesak måtte ha søkt om dispensasjon fra Plan- og bygningsloven. Når det nå lages en felles reguleringsplan for de nye boligene, foreslår de at plasseringen av eneboligen og garasjen reguleres inn i planen. Ifølge planforslaget er det ikke alternative plasseringer.

Nabo Terje Øverås som bor i Eidsvolls gate 15, ønsker ikke nybygg nærmere enn fire meter fra tomtegrensa. Han sier den foreslåtte eneboligen og garasjen forringer uteplassen deres.

- Den korte avstanden til byggene gjør at vi får mer skygge og mister sola, og det blir mer innsyn på den eneste plassen vi kan sitte. Sola vil forsvinne mellom klokka 11–12 og 16-17, sier Øverås.

- Blir et bedre boområde

Eier av Eidsvolls gate 11 og styreleder i Krebreal Eiendom, Bjørn M. Pedersen Brauti, mener området blir tryggere trafikkmessig hvis de får bygge ut.

- Fra Eidsvolls gate til husene i 11 a og b og 13, er det i dag tre oppkjøringer. Skal du ut er det ikke plass til å snu, og du må rygge i nedoverbakken, over fortauet og ut i gata. I planforslaget blir de tre oppkjøringene slått sammen til én bred innkjøring. Siden det er planlagt en parkeringskjeller i bakkant, blir det mer oversiktlig å kjøre ut, sier Brauti.

Han bor ikke i Eidsvolls gate selv, men leier ut. Brauti avviser at han ønsker å bygge ut kun for å tjene penger, fordi familien hans skal bo i to av de fire nye leilighetene Krebreal Eiendom ønsker å bygge.

Brauti mener støyskjermene gjør at det blir et bedre boområde.

- For oss er beboerne viktigere enn trafikken. Derfor ønsker vi å ta tilbake området mellom de gamle husene og Eidsvolls gate, og gjøre det til et uteområde beboerne kan bruke mer hensiktsmessig enn i dag, sier Brauti.

- Blir nedbygd

Byantikvaren har kommentert planforslaget, og skriver at planlagt ny bebyggelse må reduseres når det gjelder fotavtrykk på bakken, forteller byantikvar Mette Bye.

- Parkering og innkjørsel gjør at det ikke blir hageareal igjen bak eksisterende bygg. Dette er et kvartal, hvor alle husene har høy arkitektonisk verdi. Hagene møter hverandre i bakkant, etter en plan som fremstår som gjennomtenkt og i tråd med tidens hagebyidealer. Rent prinsipielt hvis man overhodet skal fortette i denne typen områder, må det være smått og ta hensyn til den grønne karakteren. Med denne planen blir tomtene helt nedbygd, sier Bye.

Sier nei til støyskjermer

Byantikvaren vil ikke ha støyskjermer.

- Her er det bra uteareal i bakhager, som er skjermet av bebyggelsen. Byantikvaren ønsker ikke støyskjermer mot Eidsvolls gate. Vi ønsker at Eidsvolls gate skal oppleves som en bygate, og ikke som en gjennomfartsåre. Det er ikke god byutvikling å legge hus bak støyskjermer, sier Bye.

Saksbehandler ved byplankontoret i Trondheim kommune, Pål Guthorm Kavli, vil ikke kommentere forslaget til reguleringsplan fra utbyggerne, fordi planen ikke er ferdig til å sendes på høring ennå. Saken skal til slutt behandles av politikerne.

De tre tomannsboligene og eneboligen er planlagt bygd bak de eksisterende boligene i Eidsvolls gate 11-13. Foto: ILLUSTRASJON: BERGERSEN ARKITEKTER
Byantikvar Mette Bye Foto: jens petter søraa