Tidligere Venstre-topp i Sør-Trøndelag, Guri Melby, leder nå partiets gruppe i bystyret i Oslo. Hun sitter også i det viktige sentralstyret.

- Dette er definitivt ikke tidenes klimabudsjett. Vi har forpliktet oss til 40 prosent klimautslipp innen 2030, og dette budsjettet legger opp til to prosent. Vi var nærmere brudd i fjor en folk var klare over. Forutsetningen for at vi til slutt gikk med på å støtte budsjettet den gangen, var at budsjettet for 2017 skulle gi et grønt skatteskifte. Da må det betydelige endringer til dersom jeg skal støtte dette budsjettet, fastslår Guri Melby.

- Hvor mye må til?

- Vi må vise at vi er på vei til å nå målene for 2030. Det betyr en langt større avgiftsendring for transportsektoren, som står for en tredjedel av utslippene. Vi må også gjøre det mer lønnsomt å reise miljøvennlig. Det er en stor jobb som venter dersom vi skal bli enige med regjeringen.

- Risikerer man en regjeringskrise?

- Vi risikerer definitivt en regjeringskrise. Men vi skal forsøke å gjøre så godt vi kan. Vi er ikke ute etter å ta regjeringen, men vi ønsker et budsjett som er godt for klimasaken. Og jeg tror fremdeles at dette er enklere å få til i et borgerlig samarbeid, enn med Ap.

- Er dette regjeringssamarbeidets største prøvelse så langt?

- Sett med Venstre-briller ja. Det eneste som kan måle seg er asylbarnsaken. Det er åpenbart at Venstre har lagt lista høyt, vi har sagt at dette må bli tidenes miljøbudsjett. Vi må kunne stå for det prosjektet vi har vært en del av i tre år, og det krever i så fall et betydelig grønnere budsjett. Hvis vi ikke får til den grønne omleggingen av avgifter, vet jeg ikke om dette er et prosjekt Venstre vil være med på lenger.

- Solberg har vært tydelig på at dette spørsmålet ikke er oppe til forhandling?

- Ja, og det er pussig at en statsminister i en mindretallsregjering kan si dette så lenge hun vet hvor viktig det er for partiene hun er avhengig av støtte fra. Hvis Erna stiller et ultimatum her, er dette budsjettet deres avskjedssøknad. Det er synd dersom statsministeren og resten av regjeringen ender opp med å gå av fordi de ikke har våget å gjennomføre et grønt skifte, sier Melby og legger til:

- Jeg håper på enighet, men det er definitivt en reell sjanse for at det ikke blir det. Jeg har snakket med mange i dag som er veldig skuffet over at klimaprofilen ikke er bedre enn dette. Nå skal vi ha landsstyremøte neste helg, og der vil det bli en heftig diskusjon om dette. Så skal vi lage vårt eget budsjett som skal legges fram 1. november, før vi går inn i forhandlingene. Det er ingen tvil om at vi nå går inn i en tøff høst.

- Stryk-karakter

Høyre og Frp er imidlertid kun avhengig av at ett av samarbeidspartiene KrF og Venstre støtter dem.

- Mitt inntrykk er at KrF-leder Hareide er tydelig på at de ikke vil støtte regjeringen alene. Samarbeidsavtalen gjelder fire partier, og klimasaken er viktig for både KrF og Venstre. Jeg oppfatter at det er en sterk lojalitet mellom de to sentrumspartiene.

Venstre-topp i Trondheim, Jon Gunnes, er partiets stortingskandidat i Sør-Trøndelag:

- Når de ikke vil bruke pisk, så hadde jeg håpet på gulrot. Men neida. Ingen økte bevilgninger til reduksjon av billettprisen på buss og trikk . Ingen nye belønningspenger til Miljøpakken. Vi må få ned klimagassutslippene. Dagens statsbudsjett fortjener stryk-karakter.

- Høyre styrer mot krise

KrF-topp i Trondheim, Geirmund Lykke, sier han er svært overrasket over budsjettet - som er et KrF ikke kan støtte.

- Det virker som Høyre styrer mot en regjeringskrise. Dette blir den mest krevende budsjettprosessen som har vært. Det er tydelig at Høyre har vært mer opptatt av å blidgjøre Frp enn noe annet.

- Tror du dere kommer til enighet?

- Jeg blir ikke optimistisk med et slikt utgangspunkt. Det kan virke som de har lagt frem et budsjett for å få en krise.

- Hvorfor skulle de ønske det?

- Jeg konstaterer at Høyre styrer mot en krise. Hvis det skulle bli regjeringskrise, er det vanskelig å se for seg en annen løsning enn en ren Høyre-regjering. Det er mulig Høyre ønsker dette.

- Kan det bli slik at KrF berger regjeringen, mens Venstre blir stående utenfor?

- Der har Knut Arild Hareide vært veldig tydelig og det er jeg bekvem med. Det ville vært oppsiktsvekkende om Venstre, som ligger nærmere regjeringen, skulle si nei og vi ja. Det er jeg sikker på at ingen i partiet ønsker.

- Det virker som Høyre styrer mot en regjeringskrise, sier KrF-topp Geirmund Lykke.