Kollegaene fra Sticos, ute til lunsj på Solsiden, ler høyt.

En fersk undersøkelse fra Sparebank1 SMN viser at én av fem skjuler for partneren hva de har kjøpt eller hva det faktisk kostet, eller kreditt de har tatt opp.

- Det er lett å la være å si hele sannheten, om alt fra hvor mye den nye tv-en kostet til hvor mye av ferien som egentlig står igjen på kredittkortet, sier Endre Jo Reite, privatøkonom i Sparebank1 SMN. En hvit løgn eller en liten underdrivelse, joda kollegaene ute til lunsj kan kjenne seg igjen i det.

- Jeg trekker nok heller beløpet litt ned fremfor å runde det opp, smiler John Olav Matre.

- Du forteller nok ikke kona at du har spist lunsj ute heller, sier Anders Bakken.

- Joda, men ikke uoppfordret.

Har du noen gang fortalt en liten hvit løgn til partneren din om innkjøp du har gjort? Fortell oss din historie, les andres historier, og si din mening om hva som er greit og ikke her.

Hver sin konto

Summene det lyves om behøver ikke være store, men privatøkonomen advarer likevel.

- Små hvite løgner i privatøkonomien kan være med på å skape ubalanse som vanskelig lar seg rette opp uten åpenhet. Vi møter mange fristelser til å underdrive kostnader og overdrive vår økonomiske kontroll. Det er kanskje greit med noen hvite hverdagsløgner, men hvis man begynner å miste grepet i økonomien er åpenhet det eneste som hjelper, mener Reite.

Undersøkelsen viser at det er ingen forskjeller mellom kvinner og menn, begge kjønn lyver like mye.

- Mye skyldes nok at vi forsøker å rasjonalisere kjøp for partneren ved å dekke over hva ting egentlig koster. Siden man kanskje har ulike prioriteringer kan dette være den lette veien for å sikre oss det vi ønsker oss, sier Reite.

Privatøkonomen viser også til at det er lettere å skjule bruk og eventuelle problemer med adskilt økonomi.

- Svært mange velger i dag å leve med separat økonomi, og bare dele en felles regningskonto. Dette kan være ryddig, men forutsetter likevel at man er åpen, sier Reite og understreker at å dekke over problemer bare gjør dem større.

- Mange av dem som mister kontrollen i økonomien forsøker nok å skjule det i det lengste. Med lett tilgang på kreditt er det også fristende å forsøke å dekke over problemene med nye lån. Når det er sagt, noen små hvite løgner må likevel være lov, smiler Reite.

Deler kvittering i to

Konekvittering er når butikker skriver ut en kvittering med lavere sum, slik at mannen kan bløffe kona si. Flere diskusjonstråder på nett viser at visse butikker har dette, særlig de som selger dyrt fritidsutstyr, som sykler eller jaktutstyr.

- Før var det veldig vanlig å be om såkalt konekvittering, eller mannen betalte bare litt med kortet og resten kontant. Men nå er det lenge siden noen har bedt om konekvittering. Det virker som de unge er mer åpne om økonomi og at de forteller hverandre hva sykkelen faktisk koster, sier Svein Roar Olsen hos Axel Bruun Sport.

Konekvittering var vanlig før: Men nå er det lenge siden Svein Roar Olsen hos Axel Bruun Sport har blitt spurt om det, han tror det er fordi unger er mer åpne om økonomi.

Dessuten er det ikke lenger mulig å skrive ut konekvitteringer.

- Før kunne vi dele opp kvitteringa i to, men nå gjør datasystemet at alt må gjøres helt riktig, sier Olsen

Det samme opplever de ved Rogne våpen på Heimdal.

-Det hender innimellom at vi blir spurt om å skrive ut konekvitteringer, men i forhold til regnskap må det stemme. Derimot tror jeg nok det er en del kvitteringer som aldri bli vist frem, sier Bjørn Inge Berg med et smil.

Økonomisk åpenhet

Hva med mannekvittering, er det noen som ber om det?

- Det er nok en del menn som synes det er unødvendig med de dyreste veskene. Det spøkes om det blant våre kvinnelige kunder, men det gjøres med et smil og de ber ikke om falsk kvittering. Kvinner i dag har jo også egne penger å handle for, sier Julie Mastad Hatlen som selger vesker fra 1500 til 20.000 kroner hos Høyer.

Betaler med smil: Julie Mastad Hatlen selger dyre vesker hos Høyer, og sier kvinner gjerne spøker om prisen. Men ingen har bedt om mannekvittering.

Det er mennene rundt lunsjbordene enige i.

- Men, å si at noe er kjøpt på salg selv om det ikke ble det, det er noe damer gjør.

Det sier kjærestene rundt matfatene, men de ler godt og tar det ikke så alvorlig. Det samme mener de ved nabobordet hvor fire menn er samlet til lunsj.

- Det er vel annenhver gang å kjøpe noe som egentlig er unødvendig, sier Anders Vevelstad, mens Atea-kollega Bjørn Anders Skipnes legger til:

- Så lenge regningene er betalt og det er mat i kjøleskapet så er det vel greit å bruke litt på seg selv.

Store summer er det uansett ikke snakk om, for her det stort sett full økonomisk åpenhet.

- Er det ikke fristende å kjøpe en kostbar sykkel og si at den kostet litt mindre enn den faktisk gjorde?

- Nei, ikke når jeg ser for meg trøblet etterpå, hehe.

Har du noen gang fortalt en liten hvit løgn til partneren din om innkjøp du har gjort? Fortell oss din historie, les andres historier, og si din mening om hva som er greit og ikke her.