Til tross for onsdagens nyhet om bakterien som har rammet deler av ølet produsert på Lademoen denne høsten melder ølbryggerne om en solid åpning i det nye anlegget.

– Det har vært over all forventning, både med besøk på huset og ute i markedet, forteller bryggeriambassadør Kristian Berger i E.C. Dahls bryggeri. Vi snakker med ham tirsdag, Berger er på vei til New York for møter med Dahls-medeierne Brooklyn Brewery.

4. august åpnet nye E.C. Dahls bryggeri og E.C. Dahls pub og kjøkken på Lademoen for publikum. De lanserte samtidig tre nye ølsorter, Lamo Wit, Bolt IPA, Pepra Saison. I tillegg produserer de den klassiske Dahls-pilsen på flaske.

– Vi ligger over budsjett ute i markedet. Vi har nå godt over 100 tappeanlegg på de nye ølsortene ute i hele Norge, blant annet i Oslo, Bergen og Stavanger. I tillegg har flaskene hatt stor suksess på Vinmonopolet. Der er vi også over budsjett. Etterspørselen er større enn vi hadde turt å håpe på, forteller Berger.

– Ja, jeg skjønner at det er utfordrende å få laget så mye som dere ønsker?

– Ja, vi må bygge oss et større bryggeri snart, spøker han.

Bryggeriambassadør Kristian Berger ved E.C. Dahls bryggeri opplever stor suksess med både den tradisjonelle Dahls-pilsen og de nye øltypene som kommer fra lokalene på Lademoen.

Måtte kaste øl

Onsdag denne uka ble det kjent at bryggeriet har oppdaget mindre mengder øl-skadelige bakterier i øl tappet på E.C. Dahls bryggeri. Ølet er ufarlig å drikke, men bakterien gjør at smak og kvalitet kan forringes over tid. Det gjorde at bryggeriet sperret flere partier øl hos seg selv. Hos utestedet Bar Moskus i Olav Tryggvasons gate i Trondheim har de merket problemer med Dahls-ølet siden august, ifølge eier og driver Magnus Lykkelig.

– Vi har bedre kontroll over situasjonen nå enn vi fryktet så sent som onsdag kveld. De siste analysene viser at det som er produsert den siste uken er friskt øl av god kvalitet. Det indikerer at vi har funnet kilden. Dersom dette stemmer er det en gledelig nyhet både for oss, våre kunder og forbrukerne. Men vi tar det på alvor og gjør alle nødvendige tiltak for å komme til bunns i saken, sier daglig leder i bryggeriet Erik Norgård.

Torsdag begynte bryggeriet å frigi noe av ølet som var sperret og det skal være mulig å få Dahls-øl til helgen, opplyser Norgård.

Daglig leder Erik Norgård (til høyre og bryggeriambassadør Kristian Berger i E.C. Dahls bryggeri i under installeringen av nytt bryggverk i mars i år. Foto: Frank Lervik

Lactobacillus brevis er en melkesyrebakterie som blant annet finnes naturlig i menneskekroppen. Fermentert mat er trendy, og Lactobacillus brevis finnes i både yoghurt, surdeig, og syltede grønnsaker som sauerkraut. Bakterien er betegnet som probiotisk, og mange mener den er en av bakteriene som kan ha en positiv effekt på immunforsvaret. Imidlertid er bakterien også velkjent som en av de vanlige kildene til å ødelegge øl i bryggerier, ifølge Wikipedia.

– Hva har denne situasjonen å si for dere økonomisk?

– Det er fryktelig uheldig at noe av ølet må kastes, men heldigvis er det ikke så omfattende som vi fryktet. Hva det innebærer i kroner og øre har vi ikke oversikt over. Men det er en stor kostnad som går ut over bunnlinja. Likevel, vi har eiere som satser langsiktig. Dette rokker på ingen måte ved vår eksistens. Kvalitet skal gå foran kvantitet og vi sender ikke ut varer som vi ikke er hundre prosent sikre på. Det er et prinsipp vi ikke går på akkord med og som vi er overbevist om at alltid vil lønne seg på lang sikt, sier han.

– Hvordan preger det stemningen internt?

– Det preger oss, og mange av de som er her har tilbrakt hele sitt yrkesliv på bryggeriet. De har en enorm yrkesstolthet og opplever det som et nederlag at dette skjer. Samtidig er stor glede over at vi har funnet årsaken.

– Hvordan er nyheten blitt tatt i mot av de amerikanske medeierne Brooklyn Brewery?

– Dette er enhver bryggers mareritt, og de føler virkelig med oss. Vi har tett dialog og opplever at de har tillit til at vi skal løse dette på egenhånd.

– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått etter at saken ble kjent?

–  Det har vært ikke noe storm, men vi har registrert noe på sosiale medier.

– Kan også renholdet av tappeutstyret på utestedene og restaurantene påvirke sluttproduktet til kundene?

– Ja, det kan det. Alle ledd i kjeden har mye å si for sluttresultatet. Det må være rent i alle ledd. Men i dette tilfellet har ikke vi levert tilfredsstillende nok. Det er enkelte serier vi hatt problemer med og da tar vi ansvaret.

Tirsdag ble det tappet juleøl på anlegget og denne serien skal være frisk og god, ifølge prøveresultatene. En serie som ble brygget forrige uke står imidlertid på vent, og kan bli tømt ut på grunn av for dårlig kvalitet, opplyser Norgård.

Ved E.C. Dahls Bryggeri er juleølproduksjonen i gang. Tirsdag ble det tappet litervis med brygget som skal ut til tørste trøndere før jul. Pakkemaskinen fungerer ikke som den skal for øyeblikket, derfor er blant andre Rune Tronstad (19) og Andrea Hammernes (19) leid inn for å pakke ølet i esker. Foto: Aleksander Myklebust

Interessen og engasjementet rundt Dahls-ølet er stort.

– Det er rørende og gjør meg stolt. Samtidig er det et stort ansvar å forvalte et sånt varemerke når det er så mye følelser rundt det. Vi har hatt en særdeles vellykket åpning og har fått mye oppmerksomhet rundt omkring. Vi ønsker å være et åpent bryggeri og da er det naturlig at vi forteller også når vi har tatt et feilskjær, sier Norgård.

Fullt i restauranten

Kristian Berger forteller at E.C. Dahls Pub og Kjøkken ligger betydelig over budsjettert omsetning. Siden oppstart og frem til jul har de allerede over 15 000 bookinger i restauranten, på ølomvisninger og kurs.

– Det er vanvittig bra, mye mer enn vi hadde drømt om. I tillegg kommer de som stikker innom uten å bestille på forhånd og det er tilnærmet fullt i restauranten nesten hver eneste kveld. Men i puben kan man alltid ramle innom og få seg en øl, sier han.

I utgangspunktet skulle de ansette seks såkalte ølverter som har ansvaret for omvisninger og formidling. Men ti av søkerne var så bra at de måtte bare ansette alle.

– Vi har en til fire ølverter i sving hver kveld og vi må nå ansette flere.

I gang med juleøl

Han medgir at det har vært oppstartsutfordringer med det nye bryggverket, mye nytt utstyr skal samkjøres og nye rutiner skal etableres. I tillegg til at det brygges flere nye øltyper.

– Bryggerne svetter litt ekstra og de jobber veldig hardt, sier Berger.

Nå er juleølproduksjonen i gang. I tillegg til standard-juleølet som går ut i dagligvaren, og sterkølvarianten, brygger de to nye varianter kalt Lillebjørn og Storebjørn, sistnevnte lagres på 86 år gamle akevittfat.

God gammel årgang: E.C. Dahls Bryggeri lager nå sterkøl med god hjelp av 86 år gamle akevittfat i modningsprosessen.

– Har satt standard

Bryggeriet på Lademoen har ingen direkte naboer i utelivsbransjen, selv om Mellomveien, Ramp og Verkstedhallen ligger i nærheten. Men folk finner altså frem likevel.

– Folk vet at det har skjedd ting her, samtidig som vi selvfølgelig var spente på hvordan det ville slå ut med beliggenheten vår. Men så lenge du har noe interessant å tilby, finner folk veien. Og du skal ikke kimse av Østbyen altså. Det er et område i vekst, både på serveringssteder og butikker. Den kulturelle aktiviteten er også veldig høyt. Det er en spennende bydel som kommer til å utvikle seg veldig positivt i tida som kommer, sier Berger.

Tirsdag formiddag var han på vei til New York og møter med Dahls-medeierne Brooklyn Brewery.

– Brooklyn-folket er imponert over det som foregår i Trondheim. Vi har satt standard for hvordan den her type prosjekt skal gjøres. De setter stor pris på engasjementet fra lokalmiljøet - alt fra folk de treffer på en brun kneipe, ordføreren, meningmann i gata til restauratørene, sier Berger.

Dahls presenterte i sommer sitt nye Dahls-øl, med ny flaske og ny etikett. Men innholdet er det samme. Her representert ved bryggeriambassadør Kristian Berger og en av kontinuitetsbærerne ved bryggeriet, tapper Ottar Olsen. Han har jobbet i bryggeriet siden 1979.