Å få barn er noe av det største man kan oppleve, men det fører også gjerne med seg én stor kostnad.

Det er mye som må være på plass før babyen kommer, og når den endelig er der så er det heller ikke billig. Ifølge Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) koster i 2016 en baby 46 840 kroner innen den fyller ett år.

SIFO lager hvert år et referansebudsjett. Dette viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold. SIFO har i samme budsjett også gjort beregninger på hvor mye det koster å få barn.

Budsjettposten spedbarnsutstyr er delt i to: Grunnutrustning og supplering. I grunnutrustningen inngår utstyr som et barn trenger fra det er født, som for eksempel seng, sengetøy, vogn og tåteflasker. Her inngår også klær som er beregnet for de aller første månedene.

Penger flyr ut

Kostnadene til grunnutrustning blir beregnet per måned, og starter seks måneder før fødsel. I dag ligger dette på 3700 kroner per måned. Supplering er ting du trenger i løpet av barnets første leveår, som for eksempel bilsete, barnestol og barnebestikk. Dette beløpet er beregnet til 770 kroner måneden i 11 måneder.

Regnestykket blir da: Grunnutrustning: 6 x 3700 = 22.200 kr. Supplering: 11 x 770 = 8470 kr. SIFO legger til grunn at utstyr kjøpes i butikk, og at det dermed er nytt.

Men babyen trenger også mat og drikke, klær og sko, ting til personlig pleie, lek og fritid. Sluttsummen blir derfor en del høyere: SIFO mener en baby bruker 670 kroner per måned på mat og drikke, 350 kroner på klær og sko, 310 kroner til personlig pleie og 140 kroner til lek og mediebruk. Dette blir til sammen 1470 kroner per måned i elleve måneder.

Legges alt dette sammen, 30 670 kroner i grunnutrusting og supplering og 16 170 kroner i barnets elleve første levemåneder, så har mamma og pappa brukt 46 840 kroner før barnet har hatt sin første bursdag.

Sjekker bleieprisen

- Nei, så mye trenger man ikke å bruke. Det mener derimot fem mødre samlet til barseltreff på kafé i Midtbyen.

- Det spørs helt hva du gjør det til selv, du behøver ikke kjøpe alt nytt, sier Janne-Lise Hegstad som for to måneder siden ble mamma for første gang.

- William har arvet mye og det vi må kjøpe kjøper vi helst brukt, på Finn.no eller via ulike grupper på Facebook, sier Hegstad.

Ragnhild Torp sitter med lille Astrid på fanget, dette er hennes tredje barn. Nylig lå Astrid i vogna si. Der sov hun godt, selv om den ikke er av nyeste modell.

- Vi kjøpte vogna brukt da vi fikk første barnet vårt i 2011. Da fikk vi den for halv pris fordi fargen var på vei ut, nå har den både feil farge og er delvis i ferd med å ramle sammen. Den er ikke den hippeste vogna i gata for å si det sånn, men den fungerer helt fint, sier Torp.

De fem mødrene rundt kafébordet har egentlig ikke snakket så mye om hva det koster å få barn før, med unntak av et fast tema: Bleiepris. Spedbarn bruker mange bleier, så her kan det spares inn penger. Ellers forsikrer de at det slett ikke er flaut å komme med verken brukt utstyr og arvede klær.

Mat og trygghet

- Det er fullt mulig å bruke rundt 50 000 kroner på babyutstyr, ja, det går nok fint an å bruke enda mer også. Men det er unødvendig, klær kan arves i bøtter og spann og det meste kan kjøpes brukt, ikke blir det særlig slitt heller, sier Torp.

Mødrene råder også kommende foreldre om å vurdere hva den lille faktisk trenger.

- Jeg har nok kjøpt for mye klær. Først etter at William kom oppdaget jeg hvor lite han strengt tatt behøver, og så vokser han jo fort også, sier Hegstad. Inger Marie Rivrud har en lignende opplevelse.

- Vi kjøpte en sånn motorisert vippestol før Liv kom, helt ny og dyr. Men så viser det seg at Liv slett ikke vil sitte i den. Hun har brukt den to ganger og nå selger vi den.

Mødrene følger med på gode tilbud, men uten at kortet behøver gå varmt av den grunn.

- Jeg har opplevd å kjøpe vintersko til halvpris med tanke om å bruke dem neste vinter, men så passer dem ikke likevel eller det blir ikke så kaldt som det var. Jeg har funnet ut at mange bomkjøp, selv om det er på salg, kan bli kostbart i lengden. Jeg synes det er bedre å kjøpe det jeg må ha når jeg trenger det, men gjerne brukt, sier Torp.

Marianne Arntsberg fikk sin lille Odin for 3,5 måneder siden, og har brukt kun rundt én tusenlapp.

- Én baby trenger jo egentlig ikke mye, bare litt mat og masse trygghet, sier Arnstberg med Odin tett inntil seg i en bæresele på magen.