Det er ikke fordi det går dårlig, men fordi eieren Orkla ser at det går an å drive mer effektivt når det kuttes i antall ansatte ved Nidar-fabrikken på Strindheim.

- Et internt forbedringsprosjekt viste at vi kan drive enda mer effektivt. Dette er ikke drevet frem av noen markedsmessig bekymring, vi har hatt bra utvikling så langt i år. Men vi må hele tiden sørge for å drive så rasjonelt som mulig når vi konkurrerer med store internasjonale aktører, sier kommunikasjonsdirektør Robert Rønning i Orkla confectionary & snacks Norge som eier Nidar.

Les også: Hege jobber med å finne på nytt godteri

Sluttpakketilbud

I sesongproduksjonen er det ifølge Rønning tatt inn færre enn tidligere. Nå skal også den faste bemanningen reduseres. Det er i dag cirka 260 ansatte ved fabrikken.

- Vi har en overtallighet på elleve årsverk og håper å løse det med frivillige sluttpakker. Dette avklares i månedsskiftet oktober/november, sier han.

Hvor mange ansatte dette rammer, har han foreløpig ikke oversikt over all den tid det ikke er avklart hvem som søker sluttpakker.

Ansatte ble informert om nedbemanningen i allmøte forrige uke. Fristen for å søke sluttpakker er satt til 31. oktober.

Les også: Nidar byr opp til melkesjokoladekrig

Vil ikke ut med beløp

- Hvor mye utgjør innsparingene i kroner?

- Det vil vi ikke gå ut med. Det er konkurransesensitivt, sier Rønning.

- Har nedbemanningen noe med automatisering og roboter å gjøre?

- Det har det ikke. Hovedårsaken er ønske om god og effektiv drift for å styrke konkurransekraften. Det er aldri hyggelig å nedbemanne, men vi kan drive mer effektivt med lavere bemanning, sier Rønning.

Les også: Kutter ansatte, investerer i robot

Spent på fortsettelsen

Øyvind Rønningen er hovedtillitsvalgt ved Nidar. Han sier det har vært en ryddig og grei, men langvarig prosess. De har gjennomgått mange deler av den ganske kompliserte produksjonen ved fabrikken.

- Orkla jakter effektivitetsforbedringer hele tiden, og i noen tilfeller vil det innebære at vi trenger færre folk. Ansatte setter nok pris på å få tallfestet nedbemanningen. Nå venter vi i spenning på fortsettelsen, sier han.

Sluttpakketilbudet som er gått ut til ansatte, kunne vært bedre, mener han.

Les også: Startet marsipan-salget i oktober – tomt før jul

- Har råd til mer

- Orkla har råd til å gi bedre tilbud og bør være raus når det er snakk om egenstyrt restrukturering, sier Rønningen som tilhører Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

- Hvordan oppleves det når bedriften nedbemanner, selv om den økonomiske situasjonen ikke krever det?

- Motivasjonen til bedriften er å bedre konkurranseevne og lønnsomhet. For de ansatte er dette endringsprossesser vi gjør hele tiden, men presset innenfor et mye kortere tidsrom enn normalt. Uansett vil det oppleves dramatisk for de som blir rammet ufrivillig, sier Rønningen.

Han sier andelen deltidsstillinger er liten ved Nidar, dermed blir antall ansatte som må gå, enten frivillig eller gjennom eventuelle oppsigelser ligge nært de elleve årsverkene som skal bort.

- Oppi dette har vi også hatt en utjevning av produksjonen som har ført til mindre bruk av midlertidig ansatte. Dét ser vi positivt på, for vi vil jo helst ha flest mulig faste ansatte, sier Rønningen.

Les også: Jevn sjokoladefordeling førte til salgseksplosjon hos Nidar

Robert Rønning, kommunikasjonsdirektør ved Orkla Convenience & Snacks, bekrefter at grunnbemanningen ved Nidar skal kuttes med elleve årsverk. Foto: Mari Vold