De to lederne i Nummeropplysninga AS sitter fortsatt i varetekt, etter at trondheimsselskapet skal ha lurt bedrifter til å signere avtaler om oppføring i en nettkatalog.

De to er begge siktet for grovt bedrageri og grovt underslag, men har nektet straffskyld.

Før de startet opp Nummeropplysninga jobbet begge lederne med salg av lignende katalogtjenester gjennom selskapet TT Sales Service. Da solgte de oppføringer i nettkatalogen 1890.no, som også ble anklaget for svindel.

Selskapsgruppe

TT Sales Service var en del av selskapsgrupperingen TT Group, som holder til på Strindheim i Trondheim. TT Group eier også 44,6 prosent av inkassoselskapet som sendte ut fakturaer og inkassokrav på vegne av både Nummeropplysninga og selskapet bak 1890.no.

I tillegg har andre selskaper i TT Group levert regnskaps- og datasystemtjenester til Nummeropplysninga. Det bekrefter Terje André Danielsen, som er daglig leder, styreleder og medeier i TT Group.

Denne uken møtte Danielsen i skiftesamling i Sør-Trøndelag tingrett etter at fire av selskapene i gruppen gikk konkurs. Han har svart på spørsmålene om Nummeropplysninga på e-post, og sier at relasjonen til selskapet og eierne har «vært av rent profesjonell art».

- Som følge av den ovenfor beskrevne forretningsmessige relasjonen har vi på eget initiativ kontaktet politiet i anledning saken, og bekreftet at vi er tilgjengelige for spørsmål og avklaringer rundt TT-selskapenes roller opp mot Nummeropplysninga AS, skriver Danielsen i e-posten.

Sa opp avtale

Ifølge Danielsen er de sjokkert over saken, og han sier at de ikke hadde noen informasjon om forholdene som har blitt kjent i media. Styreleder Jonas Voldhagen Myrvold og daglig leder Amir Spjøtvold Mian i Nummeropplysninga AS ble begge pågrepet av politiet i midten av oktober.

- Vi har opplevd begge lederne i selskapet som to hardtarbeidende personer som ønsket å skape sin egen virksomhet, skriver han.

Daglig leder i TT Inkasso (som nå heter Inkassofokus AS) har tidligere opplyst at de sa opp avtalen med Nummeroppysninga fra 1. juli i år.

Danielsen sier at styret og ledelsen i regnskaps- og inkassovirksomhetene besluttet å avslutte samarbeidet med katalogselskapene, på grunn av for mange innsigelser på fakturaer og krav.

Gjennom Danielsens selskaper ble det likevel fortsatt sendt ut fakturaer for Nummeropplysninga.

Virksomheten leverte nemlig også et datasystem for kunderelasjoner (CRM) til katalogselskapet. Danielsen sier at de også var i ferd med å flytte dette ut av TT-systemet, men at de aldri kom så langt.

- Som følge av at denne prosessen ikke var fullført foresto TT Solutions utsendelse av faktura og kreditnota gjennom dette CRM-systemet, skriver Danielsen.

Ba om svar

I ettertid har Finanstilsynet bedt om svar på en rekke spørsmål fra ledelsen i inkassoselskapet, blant annet om personer i ledende roller hos inkassoselskapets eiere har hatt forbindelser til katalogselskapet.

- Jeg har aldri hatt noen formell rolle eller eierandeler i Nummeropplysninga AS. Ingen av TT-selskapene har noen gang hatt noen formell rolle eller eierandeler i Nummeropplysninga AS, sier Danielsen i e-posten til Adresseavisen.

Danielsen møtte i skiftesamling denne uken etter at de fire selskapene TT Finans, TT Eiendom, TT Medialab og TT Solutions alle ble slått konkurs i slutten av september i år.

TT Finans hadde 45 ansatte som blant annet drev med salg av forsikringer, og Danielsen var selv daglig leder og styreleder. Hovedkunden var If Skadeforsikring, men i sommer sa If opp samarbeidsavtalen.

Ifølge den midlertidige innberetningen forsvant store inntekter TT Finans, og de tre andre selskapene ble med i dragsuget.

- Nok er nok

Ifølge Danielsen hadde oppsigelsen ingenting med Nummeropplysninga å gjøre, og det får Adresseavisen også bekreftet hos If. Danielsen sier at det i stedet handler om «proaktiv salgsvirksomhet».

- Det var en hendelse i sommer med dørbankeaktivitet som slo litt uheldig ut. Det dreide seg om en ekstern samarbeidspartner nede i Bergen, sier Danielsen.

Han sier at konkursene setter sluttstrek for ønsket hans om å bygge opp en stor selskapsgruppering. Han har også vært involvert i to andre konkurser de siste ti årene.

- Det har vært veldig artig, men nok er nok. De andre virksomhetene i gruppen vil bli solgt ut, og jeg vil nå tre inn i et mer normalt liv, i all hovedsak av helsemessige årsaker, sier han.