I arbeidsfellesskapet Digs i Olav Tryggvasons gate har Frode Halvorsen og Pål Mathias Nødseth kommet opp med ideen om et nettsted hvor lærere kan tilby privatundervisning, i første omgang i skolefag eller musikk. Elever kan gå inn og finne seg en lærer, og avtale direkte sted og pris for undervisning.

Tatimer.no kan nå brukes, og flere lærere har allerede profil på nettstedet.

- Tatimer.no benytter seg av delingsøkonomimodellen, på samme måte som vi kjenner det med leie av privat bosted gjennom Airbnb eller lån av bil gjennom Nabobil.no. Nå kan elever eller andre som trenger leksehjelp eller kunnskapspåfyll søke opp tilgjengelig kunnskap hos studenter, lærere og andre som ønsker å dele av kunnskapen sin, sier Frode Halvorsen som er leder av oppfinnefestivalen Trondheim Makers og tidligere Pstereo-sjef.

Pål Mathias Nødseth er eier og daglig leder ved Trondheim private musikkskole. Både Halvorsen og Nødseth er lærere i bunn og mer enn gjennomsnittlig opptatt av kunnskapsdeling.

- To tomler opp

- Vi har i løpet av høsten jobbet med dette prosjektet i tillegg til alt det andre vi driver med, og har sett at det virkelig er et marked for en slik tjeneste, sier gründerne som begynte med å kjøre en del lukkede tester med lærere og elever. Nå ligger en betaversjon ute for bruk i Trondheim.

- Uten å gjøre noe som helst markedsføring fikk vi raskt over 40 lærere inne i systemet, disse kan undervise i alt fra matematikk til spansk og sang. Tilbakemeldingene så langt er to tomler opp, dette vil både lærere og elever ha mer av, sier Halvorsen og viser på en pc hvordan tjenesten virker. Eleven velger først kategori, enten skolefag, musikk, språk eller data, så fag innenfor disse kategoriene. Velges for eksempel matematikk kommer det opp flere lærere som eleven kan klikke på for å få opp pris, sted og profil.

Lærerne får karakterer

Privatundervisning i for eksempel skolefag er gjerne kostbart, og dermed ikke likt tilgjengelig for alle. Gründerne mener derimot de har funnet en modell som gjør tilbudet billigere og dermed mer tilgjengelig. Lærerne legger selv inn prisen de vil ha, og så tar Halvorsen og Nødseth en andel av denne prisen som betaling for å drifte nettstedet.

Læreren må godkjennes av gründerne som også undersøker hvilken utdannelse læreren selv har innen faget.

- Vi har mange mekanismer for å verifisere læreren, og det vil også skje ved at elevene gir en rating av tjenesten. Slik blir det etter hvert som flere har brukt lærerne lett å se hvem som anbefales videre og ikke, sier Nødseth. Undervisningen kan skje ved at lærer og elever møtes, enten hjemme hos den ene eller på for eksempel et bibliotek. Men det finnes også nettløsningen i systemet.

- Ved å bruke løsninger hvor man kan drive med leksehjelp over nett, åpner man også opp for å kunne gi tilbudet til personer som ikke har hatt denne muligheten tidligere. For eksempel i områder hvor slikt ikke eksisterer eller til personer som av andre årsaker ikke har hatt mulighet til å komme seg ut til tilbudet, sier Halvorsen.

Kokker med matkurs

Tatimer.no ønsker etter hvert å utvide tilbudet ytterligere, og også tilby kunnskapsdeling innen ulike hobbyer.

- Vi har jo allerede musikk som egen kategori, men mange har for eksempel ønsket seg matkurs. Kokker, profesjonelle eller gode hobbykokker, kan legge inn tilbud om dette, til én eller flere, sier Halvorsen. Alt kan egentlig læres bort, som å strikke, snekre eller bake.

- Det er mye du kan lære gjennom å se på videoer på YouTube, men av og til kan det være bedre å møte noen i virkeligheten, mener Nødseth. Gründerne mener Tatimer.no kan brukes på mange ulike måter.

- Fransklæreren kan brukes av den som må stå på en eksamen, men kan også brukes av venninnegjengen som vil friske opp språkferdighetene litt før en jentetur, sier Halvorsen.

Mattelærere: Elever som vil ha ekstra leksehjelp innen matte har mange å velge mellom på Tatimer.no. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Velg fag: Slik ser hjemmesiden til Tatimer.no ut, her kan du velge hva du vil lære og så få opp en lærer som matcher søket ditt. Foto: Ann Iren Bævre