Klokken har passert fire mandag ettermiddag, og de ansatte i Aker BP kommer ut fra et allmøte. Der har de fått siste oppdatering på nedbemanningsprosessen i Aker BP, og humøret er bedre enn ventet.

- Dette er bedre enn vi hadde fryktet, men selvfølgelig alvorlig for dem som rammes, sier Ellen Trolid, hovedverneombud for Aker BP i Trondheim.

Selskapet har i overkant av 1350 ansatte ifølge Trolid. Omtrent halvparten av disse arbeidsplassene ble vurdert i arbeidet med nedbemanningen. Resultatet ble at rundt 60 må gå. Hvor mange som blir berørt ved de forskjellige kontorene er foreløpig ikke kjent.

Viktig del av selskapet

- Det er sagt at kontoret i Trondheim skal fungere som et teknologisentrum for selskapet, noe som er naturlig med tanke på nærheten til både Sintef og NTNU. Selskapet har sagt at de ønsker å ta vare på og utvikle de gode fagmiljøene ved kontoret. I tillegg skal vi ha ansvaret for kritisk drift av Ivar Aasen, fortsetter Trolid.

- Ingenting er skrevet i stein, men vi føler oss tryggere nå. Dette betyr at kontoret på Torvet i Trondheim består, og at vi kommer til å være en viktig brikke i selskapet fremover. Alt i alt vil jeg si at dette er positivt for oss som jobber her.

Nedbemanningsprosessen i selskapet ble varslet allerede i juni da Det norske kjøpte opp British Petroleum sin norske virksomhet og byttet navn til Aker BP. Allerede samme dag som oppkjøpet ble annonsert kom også beskjeden om at selskapet måtte spare penger. Siden den gang har det vært usikkerhet blant de ansatte knyttet til bemanningen.

- Nedbemanninger er alltid tunge og krevende prosesser, og vi har samarbeidet tett med de tillitsvalgte siden fusjonen ble offentliggjort i juni. Når vi nå slår sammen de to organisasjonene blir inntil 60 personer overtallige, og dette vil vi forsøke å løse gjennom frivillige ordninger. Vi vil jobbe tett med hver enkelt for å finne de beste løsningene i en krevende situasjon, sier Geir Bjørlo, pressetalsmann i Aker BP.

Kun 60 arbeidsplasser var sikret

Bjørlo bekrefter at selskapet kommer til å beholde kontorene de har rundt omkring i landet, og at de har lagt opp til å kunne øke aktiviteten på flere av kontorene etter hvert som nye prosjekter kommer til.

- Det at de nå velger å være så tydelige er betryggende for oss. De har uttrykt et ønske om å ta vare på både de kontorene selskapet har, og de miljøene som er rundt dem. Men det vil bli klarere definert hvilke kontorer som skal ha de forskjellige ansvarsområdene, sier hovedverneombudet.

I dag er det rundt 160 ansatte ved det som tidligere var Det norske sitt hovedkontor i Trondheim. Det eneste som etter sammenslåingen var sikkert var at de rundt 60 ansatte som skal drifte Ivar Aasen-feltet må sitte i Trondheim. For de øvrige stillingene har selskapet ingen slike forpliktelser.

Det at trønderne i selskapets ledelse har forsvunnet en etter en etter sammenslåingen har også vært med på å føre til usikkerhet rundt arbeidsplassene i Trondheim.

Kompetanse foran ansiennitet

Trolid beskriver dialogen med ledelsen i selskapet i forbindelse med nedbemanningen som god, selv om det alltid vil være noe som kunne vært gjort annerledes.

- Vi har vært tett involvert i prosessen. Når det er sagt er det alltid slik at en ønsker seg mer tid, og grundigere gjennomganger. Men slik er det uansett hvor grundig det gjøres, og hvor god tid en har. Alt i alt har vi hatt et godt samarbeid, og er enige om at vi forblir uenige i enkelte saker.

Målet er å ha den nye organisasjonsstrukturen i selskapet klar til 1. desember. Det vil ifølge Trolid bli brukt styrte sluttpakker, og det vil ikke blir gitt anledning til å søke om disse.

- Det er uttalt at det er kompetanse som skal telle tyngst, og det er brukt et system som måler kompetansen til den enkelte på en så objektiv måte som mulig. Dette er viktig ettersom det er med å sikre at de beste ansatte blir med videre, og skaper også en trygghet rundt prosessen, sier hovedverneombudet og legger til at ansatte som beholder jobben ikke er garantert arbeidsplass ved det kontoret hvor de holder til i dag.

Hovedvernombud Ellen Trolid (t.v.) og vara verneombud Martine Midtsand Hovland i Aker BP i Trondheim er lettet etter mandagens allmøte. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan
Det har vært knyttet usikkerhet til oljekontoret på Trondheim etter at Det Norske ble Aker BP. Foto: TERJE VISNES
Øyvind Eriksen i Aker (t.v.), Bob Dudley i BP og Karl Johnny Hersvik i Det norske oljeselskap, under presentasjonen av det nye selskapet i juni. Foto: Ruud, Vidar, NTB scanpix