Donald Trump blir USAs neste president. Det er klart etter nattens valg.

Gjennom presidentkampanjen har republikaneren Trump kommet med mange utspill som har fått økonomene til å skjelve.

Selv om det er veldig usikkert hva Trump faktisk kommer til å gjennomføre av sin politikk, er dette noen av konsekvensene som kan følge av hans presidentskap.

1. Norge kan få lavere økonomisk vekst

Trump har uttalt at han ønsker å bryte flere globale handelsavtaler. Blant annet vil han bryte avtalen med sine naboland i Amerika, NAFTA-avtalen, som han har kalt den verste avtalen USA noen gang har signert. Han har også varslet at han vil innføre straffetoll på 35 og 45 prosent på handelsvarer fra henholdsvis Mexico og Kina.

Han er i likhet med mange økonomer svært misfornøyd med at Kina holder valutaen sin kunstig lav for å være konkurransedyktig i verden. For Norges del kan en lavere internasjonal handel slå dårlig ut, mener sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum.

- Handelspolitikken er det som skaper mest usikkerhet. En mye mer proteksjonistisk politikk hvor man setter opp tollmurer for å fremme amerikanske arbeidsplasser gjør at man bremser globaliseringen. Dette vil påvirke global vekst, og i en slik situasjon blir alltid små åpne økonomier som Norge og Sverige hardest rammet, sier Jullum.

Han mener spesielt shipping, oljebransjen, oljeservice og lakseeksporten kan få merke Trumps politikk.

- La oss si at Vesten og USA havner i handelskonflikt med Kina, eller at importtollen blir hevet. Det vil ramme denne typen varer, utdyper Jullum.

KOMMENTAR: God natt, Amerika

2. USA kan få flere arbeidsplasser

Jullum er imidlertid ikke sikker på at Trumps politikk vil være negativ for alle. Blant annet kan økte tollbarrierer være med på å beskytte amerikanske arbeidsplasser. Trump har også varslet at han vil bruke store penger på infrastruktur, noe som også er med på å skape arbeidsplasser i USA.

- Han sier han at han skal løfte finanspolitikken, noe mange økonomer også har tatt til orde for. Sentralbanken har i dag ansvar for den finansielle stabiliteten gjennom rentestyring og inflasjonsmål. USA har også hatt en rekordlav rente i mange år, mye av rentevåpenet er oppbrukt. Samtidig ser vi at mye av veksten i land som Norge kommer av en ekspansiv bruk av finanspolitikken, ved at vi bruker mer oljepenger. Mer bruk av finanspolitikken kan være positivt på kort og mellomlang sikt, sier Jullum.

- Det kan hende at en del av Trumps foreslåtte politikk er bra for den amerikanske arbeideren, men ikke for Norge og flere andre land, legger han til.

3. Gjelden kan øke dramatisk

Men en ekspansiv finanspolitikk er ikke helt ufarlig. Holdt sammen med Trumps varslede skattekutt, kan den få store konsekvenser. I sin morgenrapport skriver DNB Markets at skattekuttene vil omfatte både husholdninger og selskaper, men at de i størst grad vil komme de rikeste til gode.

En bekymring DNBs sjeføkonomi Knut Magnussen fremhever i rapporten, er at forslagene ikke svares opp med utgiftskutt. Dette kan føre til en dramatisk økning i budsjettunderskuddet, og at USAs utenlandsgjeld blir enda større. Denne bekymringen deler også Jullum.

- Gjelda vil øke mye om han gjør alt han har sagt. Samtidig er det usikkert hva han får gjennom. Dette er ikke endringer han kan avgjøre alene, sier Jullum.

- Større nedside enn oppside

Sett bort fra uroen på verdens børser og markeder onsdag morgen, tror Jullum imidlertid ikke at Trumps seier vil få store konsekvenser på kort sikt.

- Veksten fortsetter i USA, og ut året tror jeg ikke det vil merkes i stor grad, sier Jullum.

På mellomlang og lang sikt mener sjeføkonomen i Danske Bank at mye avhenger av hva Trump faktisk kan være i stand til å få gjennom.

- Men jeg vil si at nedsiden for Trumps uttalte politikk er større enn oppsiden, sier Jullum.

Her kan du se bildene fra den historiske valgnatten.