- For det første må jeg si at jeg er overrasket over at Trump vant. Det er ikke et sjokk, men jeg er veldig overrasket.

Det sier banksjef Finn Haugan i Sparebank 1 SMN. Han sovnet med Clinton som favoritt, og våknet Donald Trump som president onsdag morgen.

Haugan mener Trump ikke vil være positiv for norsk økonomi, men synes grunnene til at Trump ble valgt er en mye større tankevekker.

- Ser paralleller i Norge

- Jeg tenker som så: Dette er en protestbevegelse som minner om det vi så i Storbritannia for noen måneder siden da de stemte for Brexit. Det er en proteksjonistisk holdning, en protestholdning. Det er helt åpenbart at middelklassen, alle de som ikke har reallønnsvekst, synes det er en ekstrem urettferdig fordeling av verdiene. De vil ha en forandring, sier han.

Han tror ikke denne holdningen er unik for USA eller Storbritannia.

- Har vi noen paralleller i Norge? Ja, det tror jeg. Fryktelig mange unge mennesker kommer seg ikke inn i arbeidslivet. Det er mange frustrerte 20-30-åringer, som kanskje ikke klarer å gjennomføre videregående, eller ikke får lærlingplasser. De havner på Nav, sier Haugan.

Unge i Midt-Norge havner utenfor

Banksjefen viser til resultater fra bankens konjunkturbarometer som ble presentert tidligere denne uken.

Av en total befolkning på rundt 715 000 personer i Trøndelag og Nordvest-landet, står 164 868 personer (31 prosent) utenfor arbeidsstyrken.

Rundt 110 000 av disse er enten pensjonister eller studenter. Men Rundt 55 000 er enten uføretrygdet eller hjemmeværende av andre grunner.

Inn i dette kommer også en økning av unge uføre på 7,5 prosent i løpet av de siste fem årene.

- Dette er en stor del av befolkningen, men vi ser den ikke. Hva skal vi gjøre med dette? Det er et samfunnsfenomen. Vi kan fort få en protestbevegelse også i Norge og Norden. Det bør norske politikere reflektere over, sier Haugan.

Frykter luksusfellen

Også direkte gjennom sitt arbeid i banken finner Haugan tegn som bekymrer ham. Han tenker spesielt på økningen i kredittgjeld i befolkningen.

- Jeg tror de som har kommet i en gjeldsfelle, i denne gruppen kan det være en overrepresentasjon blant folk som kommer i trøbbel og blir stående utenfor. Disse er vi urolige for, sier han.

- Vi som har arbeid, har det forbasket bra. Men spesielt blant unge folk som ikke har jobb, der er det grunn til å følge med. Jeg tror ikke en protestbevegelse lik den som nå har valgt inn Trump i USA, er usannsynlig i Norge på sikt, legger han til.

- Lite betydning for økonomien

Når det gjelder konsekvensene for midtnorsk økonomi med Trump som president, er Haugan mindre bekymret.

- Vi har nettopp gjennomført en stor konjunkturstudie, der vi ser veldig mange lyspunkter. Spesielt i Trondheim. Det er store utfordringer i den oljeavhengige industrien i Sunnmøre, og jeg er litt bekymret for oljeprisutviklingen under Trump. Hans presidentskap kan gjøre at oljenedturen varer litt lenger. Men på dette området er jeg egentlig ikke veldig engstelig for Norge og regionen, sier han.

Han gjentar imidlertid at vi må være oppmerksomme på det som går under radaren.

- Vi lever i et godt land hvor folk stort sett er like. Vi har ikke like vanvittige utslag som i USA. Men det er et skille mellom dem som er utenfor arbeidsmarkedet, og de som er innenfor. På den måten får valget av Trump meg til å tenke, avslutter han.