Rosenborg har i snitt landets best betalte spillere. Startelleveren som sikret cupseier til Rosenborg i fjor, hadde en snittlønn på over to millioner kroner.

- Selv om lønningene har gått ned de siste årene, er det ingen tvil om at fotballspillere i Rosenborg tjener best i Norge med mulighetene de har til prestasjonsrettet bonus, sier daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug.

Se alle inntektstallene lenger ned i saken.

Lagt om: Tove Moe Dyrhaug mener omstrukturering av spillerlønningene er avgjørende for klubbøkonomien. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen

Les også: Slik gikk Rosenborg mange millioner kroner i pluss

Doblet inntekten

Vi har gått tilbake i Adresseavisens arkiver og sjekket skattetallene for tre ulike Rosenborg-lag for en uhøytidelig sammenligning av hvor mye vinnende spillere tjente det aktuelle året.

Vi har valgt å sammenligne startelleverne i tre konkrete kamper for å ha mulighet til å få sjekket skattbar inntekt for elleve spillere hvert av de tre årene 1996, 1999 og 2015. To av RBKs aller beste år sportslig, og fjorårets come back for the double-tittelen.

Videre for å kunne sammenligne har vi tatt hensyn til inflasjonen og regnet om alle tallene fra 90-tallet til 2015-verdier.

Tallene for de tre årene vi har gjennomgått viser at snittinntekten er doblet fra Rosenborgs tidlige mesterliga-karriere i 1996, til «ut av Europa»- året 2015. Men etter fire sesonger i mesterligaen i 1999, var inntekten enda 50 prosent høyere enn i 2015. For laget som ble seriemestere i 2016, vil ikke skattetallene foreligge før høsten 2017, derfor er det fjorårslaget vi har med her.

- Det er ren prestasjonsrettet utbetaling som gjør at lønningen var så høye den gangen, sier Rune Bratseth som var sportsdirektør i Rosenborg fra 1994 til 2007.

Les kommentaren: «For den som er så suveren, er det lett å gå i den fella at man blir mett og tilfreds»

Les også: I 2007 beskrev Adresseavisen RBKs lønnssystem i detalj. Les saken her.

Gode bonusordninger

Når grunnlønna er gått ned for å sikre klubben økonomisk trygghet de siste årene, er det bonuser fra spilte kamper og prestasjonsnivå i serie, cup og ute i Europa som betaler seg for spillerne og trenere.

Bonusordningene ble innført på midten av 90-tallet, men endret flere ganger etterpå. Det som er helt tydelig, uansett ordning, er at bonusutbetalingene på langt nær er de samme når laget ikke klarer å hytte med nevene i Europa.

Det har gitt store utslag på spillernes inntekter, viser tall fra skattelistene.

Saken fortsetter under grafikken.

«Mirakelet i Milano»

1996: I andre sesong i mesterligaen kom en av RBKs aller største prestasjoner noensinne: Den avgjørende kampen mot AC Milan på San Siro 4. desember 1996 endte med seier 2–1 og kvartfinaleplass.

Snittlønn blant spillerne som startet kampen på San Siro var 1,01 millioner kroner.

Foto: NTB Scanpix. Grafikk: MARIANNE TØNSET

Aller best betalte spiller på laget, ifølge skattelistene, var Bent Skammelsrud med en skattbar inntekt på 1,58 millioner i 2015-verdi.

Harald Martin Brattbakk endte inntektsåret på 1,42 millioner kroner; mer enn dobbelt så mye av det han hadde i skattbar inntekt som Norwegian-pilot i 2015, viser skattetallene.

Jahn Ivar «Mini» Jakobsen hadde RBKs høyeste spillerinntekt dette året med 1,93 millioner kroner. Men Mini startet ikke kampen mot AC Milan og blir ikke med i vår sammenligning og snittberegning.

Trener Nils Arne Eggen tjente 1,35 million kroner, omregnet til 2015-verdi.

Les også: Tilskuertabellen: RBK i egen klasse, men Brann øker mest

Høydepunktet

1999: Gruppespillseieren mot Borussia Dortmund på Westfalenstadion, 19. oktober 1999, blir av de fleste regnet som den beste prestasjonen av et norsk klubblag i fotball noensinne. Rosenborg rundspilte tyskerne i deres egen storstue og vant til slutt 3–0.

Fire sesonger inn i mesterligaeventyret hadde i 1999 gitt RBK-spillerne lønninger resten av norsk fotball bare kunne gispe etter. I 2015-verdi er ingen av spillerne på dette laget under millionen i inntekt, og snittet for startelleveren på Westfalenstadion, er trolig all time high for et Rosenborg-lag: 3,07 millioner kroner.

- Det er kjempebra. Godt over halvparten er nok bonuser for spill i mesterligaen, vil jeg tro. Noen spillere kan også ha en såkalt sign on-fee som øker lønna deres veldig ett år når de forlenger eller får ny kontrakt. Det kan forklare enkelte svingninger, sier Rune Bratseth.

På inntektstoppen i startelleveren: André Bergdølmo med skattbar inntekt på 5,57 millioner kroner i 1999.

Rune Bratseth var sportsdirektør i Rosenborg fra 1994 til 2007 og med på å omstrukturere spillerlønningene. Foto: Morten Antonsen

Landslagsspill

Blant de som trakk opp snittet i 1999 var, i tillegg til Bergdølmo, John Carew, Bent Skammelsrud, Erik Hoftun og Roar Strand. Rundt halvparten av spillerne på dette 1999-laget var også på det norske landslaget som også ga uttelling på lønnskontoen.

Foto: NTB Scanpix. Grafikk: MARIANNE TØNSET

- Erik, Bent og Roar var nok stabilt høyt i lønn i mange år. I forbindelse med fotball-VM i 1998 forlenget Erik og Roar sine kontrakter med Rosenborg. Da fikk de nok en bra økning i fastlønn, lojalitetsbonus i tillegg til prestasjonsbonuser, sier Bratseth.

Nils Arne Eggens lønn i 1999, lå ifølge skattelistene på det dobbelte av 1996: 2,7 millioner kroner.

Les også: Økonomisk var det kaos. Ledere ble sparket, og på fotballbanen var ikke Rosenborg lenger best i Norge.

The double – endelig igjen

2015: 12 år etter forrige gang, sikret Rosenborg både serie- og NM-tittelen da de 22. november slo Sarpsborg 08 på Ullevaal. Laget som startet kampen har ikke frekventert mesterligaen som 1999-laget. Dét merkes på lønna.

Mens gjennomsnittet var en inntekt på over tre millioner i 1999, var det på cuplaget i 2015 bare én spiller med lønn på så høyt nivå: Mike Jensen hadde i fjor en skattbar inntekt på like over tre millioner kroner. Alexander Søderlund endte inntektsåret på 2,9 millioner og Jonas Svensson kom opp på 2,78 millioner.

Snittet for skattbar inntekt for startelleveren i cupfinalen i fjor, var på 2,15 millioner kroner.

Hovedtrener Kåre Ingebrigtsens skattbare inntekt i fjor lå høyere enn noen av spillernes, på 3,25 millioner kroner.

- Lønnssystemet må være sånn som vi har det i Rosenborg, nemlig prestasjonsbasert. Har vi godt fotballag og gode spillere så tjener de godt. Det fortjener de, sier Tove Moe Dyrhaug.