- Alle snakker om boligprisene som bare stiger og stiger, og det kan virke som alle som selger sitter igjen med en pen gevinst. Men det stemmer ikke, hevder Endre Jo Reite fra Sparebank1 SMN.

Privatøkonomen satt med en mistanke om at mange derimot taper på boligsalg, men at de ikke snakker om det. Sparebank1 SMN ga Eiendomsverdi i oppdrag å se på 1370 boliger som er kjøpt og solgt fra 2012 og til i dag i Trondheim. Analysen viser at antagelsen var rett: Mange taper penger ved boligsalg. Dette dersom salget skjer innen fire år fra boligkjøp. Jo lengre du sitter med boligen, jo større sjanse er det for at salget ikke gir tap. For eksempel satt hele 73 prosent av dem som både kjøpte og solgte bolig i 2013 igjen med et tap.

- Panisk stemning

Reite viser til at vi nettopp opplevde nok en rekordmåned i boligmarkedet. Nettopp derfor er han opptatt av at kjøperne skal være klar over risikoen de faktisk tar når de kjøper bolig med plan om å selge igjen innen kort tid.

- Vi som bank har jo fått en del kritikk for at vi er kritiske til å bistå kunder med høye budøkninger i kjappe budrunder, men det er fordi vi er bekymret for utfallet. Det har vært vanskelig for oss som bank å formidle at kjøp og salg av bolig ikke behøver gi gevinst, men nå har vi fakta å vise til, sier Reite om tallene han tror vil overraske mange.

- Vi har en nesten panisk stemning blant en del førstegangskjøpere nå rett før det skal komme strengere forskrift om boligkjøp, og for oss som bank er det viktig å få frem risikoen man tar hvis man ikke har tenkt gjennom tidsperspektivet og isteden lar seg rive med. Hektiske budrunder og stressede tilslag hvor boliger kuppes med høye bud før visning kan bli stort tap på sikt, selv om man føler seg som en vinner der og da, sier Reite.

Oppussingspenger tapt

Eiendomsverdi har sett på hvor mange som har tapt på boligkjøpet av dem som har måttet selge innenfor fire år fra boligkjøp, dette er altså boliger kjøpt og solgt i perioden fra 2012 og til i dag.

- Analysen er gjort ut fra 1370 boliger som har vært solgt på nytt i Trondheim i denne perioden, og vi har tatt hensyn til 150.000 kroner i salgs- og kjøpsomkostning. I en periode med rekordhøy boligprisvekst er det fortsatt ganske mange som faktisk selger med tap, og dette viser den skjulte siden av boligmarkedet ingen snakker om. Egenkapitalen forsvinner fort i omkostninger og kort eiertid hvis noe skulle skje, sier Reite.

Tabellen som viser hvor mange som har tapt penger ved boligsalg viser blant annet at effekten ved at boligprisene flatet litt ut i 2013 slo kraftig ut.

- Da økte andelen som solgte samme år med tap dramatisk. Samtidig er det fortsatt 18 prosent av dem som kjøpte i 2012 som tapte ved salg i 2015. Andelen er enda høyere når vi vet at det i tallene er en del som har pusset opp boligene betydelig, sier Reite.

Viktig med langtidsperspektiv

Reite råder alle boligkjøpere til å unngå panikkjøp og til å tenke langt frem i tid.

- Tenk grundig over om boligkjøp er det riktige, og for særlig studenter er det viktig å tenke gjennom om de skal bo i Trondheim lenge. Mange studenter tror det uansett lønner seg å kjøpe, men tallene viser klart at da må det i så fall være et lengre tidsperspektiv. Skal du bo i byen i minst fire-fem år? Hvis ikke, så kan du bli nødt til å selge boligen med tap, advarer Reite.

Tendensen er den samme for hele landet.

- Vi ser av en tilsvarende nasjonal analyse at tallene fra Trondheim er representativ for landet. Andelen som taper dersom de selger bolig igjen raskt varierer med boligprisutviklingen, men selv om boligprisutviklingen har gjort boliginvestering lønnsom for de fleste er det altså likevel mange som sitter igjen uten gevinst om tidsperspektivet er kort, eller planene endrer seg, sier Reite.

Unngå panikk: For høye bud ved kjøp og kort botid før salg ender for mange med økonomisk tap. Foto: Erichsen, Jarl Fr., SCANPIX