Ved utgangen av oktober var 220 personer eller 2,0 prosent av arbeidsstyrken i vekstkommunen registrert som arbeidsledige, ifølge tall fra NAV.

Dette er samme nivå som i Nord-Trøndelag samlet. Dette er 19 prosent færre enn i fjor og det laveste tallet som har vært registrert siden august 2008.

De positive arbeidsledighetstallene kommer til tross for at mer enn 400 jobber, hovedsakelig i industrien, har blitt borte i Stjørdal de siste to årene.

Finner ny jobb

I en e-post til Adresseavisen skriver avdelingsleder Mari-Ann Lilleby ved NAV Værnes at tallene tyder på at de fleste som har mistet jobben frem til nå raskt har funnet seg nye jobber. Hun viser til at folk i mange tilfeller er geografisk mobile, eller at de også ser seg om etter jobb i helt andre bransjer og yrker.

LES OGSÅ LEDEREN: Flere vil bli nødt til å skifte jobb oftere

Lilleby viser til at det er tre viktige årsaker til at industriarbeidsplasser forsvinner i Stjørdal. Konjunkturavhengige endringer blant annet i olje- og gassnæringen. Høye produksjonskostnader i Norge gjør at bedrifter velger å flagge ut virksomhet. Automatisering har også gjort at det finnes færre jobber i industrien lokalt.

- Ikke kullsvart

- Disse tallene viser jo at det slett ikke er kullsvart selv om vi har en sektoravhengig nedgang i industri, olje og gass. Det sier noe om utgangspunktet vårt, og de mulighetene som finnes for folk i Stjørdal til å lykkes, sier stjørdalsordfører Ivar Vigdenes.

Han viser til at det fortsatt satses kraftig i næringslivet på Stjørdal. Blant annet har han selv åpnet tre store nye bilforretninger de siste månedene. Statoil på Tangen i Stjørdal markerte også nylig at de leverte den første planen for utvikling og drift av et nytt oljefelt, som Statoil har levert, siden krisen i oljenæringen startet.

- Når det gjerlder forsvar ligger det også til rett for satsing i Stjørdal. Det gjelder både de amerikanske soldatene som kommer og flyttingen av Luftforsvarets skolesenter til Værnes

Lav ledighet i hele Trøndelag

Ved utgangen av oktober var det 1411 helt ledige arbeidssøkere, eller 2,0 prosent av arbeidsstyrken i Nord-Trøndelag. Til sammenligning var ledigheten i sørfylket samlet sett på 2,4 prosent ved utgangen av oktober. Dette er seks prosent færre ledige enn i fjor på samme tid.

NAV viser i en pressemelding til at det er etterspørsel etter arbeidskraft i en rekke bransjer. Stjørdal og Levanger er de to kommunene med flest ledige jobber, med henholdsvis 66 og 81 ledige stillinger i oktober.

Lilleby viser i e-posten til Adresseavisen til at arbeidsmarkedet i regionen er veldig godt. NAVs årlige bedriftsundersøkelse viser også at det er klart behov for arbeidskraft i regionen da 1 av 10 bedrifter oppgir rekrutteringsutfordringer.

Skal samarbeide med Glen Dimplex

Lilleby peker på det tette samarbeidet med lokalt næringsliv gjør at det raskt blir kjent med endringer som er av betydning for sysselsettingen.

- Videre har NAV god erfaring med å bistå virksomheter i omstilling, noe NAV har som et tydelig oppdrag, skriver hun.

Hun viser til omstillingsprosesser blant annet ved Nexans i Namsos og Lierne Lefsebakeri som eksempler.

- Resultatene fra disse prosessene viser at de aller fleste som ble berørt har kommet tilbake i inntektsgivende arbeid, enten på egen hånd eller med bistand fra NAV, skriver hun.

Den nærmeste tiden vil NAV være til stede og jobbe tett med Glen Dimplex i Stjørdal. Mandag denne uken var NAVs representanter på plass ved bedriften for å ha de første møtene med ansatte og bedriften. Lilleby viser til at det er laget en plan for det videre samarbeidet.

Foto: Adresseavisen 16. oktober 2016