Med kyllingpølse fra datterbedriften Norsk Kylling, snorklipping og den symbolske kuttingen av priskode med motorsag, åpnet gründeren selv Rema 1000 på Støren forrige uke.

Med et innbyggertall på rundt 2400 mennesker, er ikke kommunesenteret i Midtre Gauldal noe tradisjonelt Rema 1000-område. Men flere slike skal det bli, ifølge regiondirektør for Rema 1000 Midt-Norge (utenfor Trondheim), Vidar Andersen.

- Vi har en særegenhet og ønsker å bygge handelssteder rundt omkring. Vi vurderer veldig mange beliggenheter rundt omkring i Midt-Norge. Blant annet Berkåk, Skaun og Overhalla med flere, sier han.

Husker du den ville priskrigen før jul i fjor? Dette sier kjedene om hvordan det kan bli i år.

Økt utfart fra byene

Tradisjonelt har Coop med sine store og små samvirkelag vært kjent som distriktsaktøren. I Trøndelag har Coop 29 dagligvarebutikker i Trondheim og 131 utenfor Trondheim.

Rema derimot, har vært kjent for å kreve en viss befolkningstetthet før de etablerer seg et sted og har i dag om lag halvt om halvt av sine 59 Trøndelags-butikker i og utenfor regionshovedstaden.

- Er dette i endring for Remas del?

- Det som er endret er en helt annen utfartstrafikk fra torsdag til søndag enn før. Jo tettere det er i byene dess mer utfart blir det i helgene. Der kan vi komme inn, ta ansvar og sørge for at del handel fanges opp langs utfartsårene, for eksempel på Berkåk, sier Andersen.

Vidar Andersen (t.v) planlegger flere distrikts-butikker enn den Odd Reitan fikk æren av å åpne på Støren forrige uke.

Jo da, Rema 1000 har distriktsbutikker allerede. Men med delingen av Region Midt-Norge i 2016, der Trondheims-butikkene ble tatt ut i en egen region, sier sitt om hvordan Rema 1000 ser på forskjellen mellom by og land.

Samtidig viser antall butikker i og utenfor Trondheim mye av det som har vært Rema 1000 sentrale etableringstanke i en årrekke: Butikketableringer der det bor mye folk og omsetningspotensialet er størst.

Les også: Kiwi tar innpå trønderske matbastioner

Større omsetning i Trondheim

Når Rema 1000 Havstein på Byåsen onsdag denne uken ble gjenåpnet etter ombygging, har kjeden igjen 27 butikker i Trondheim hvor det totalt bor 190 000 mennesker.

I Nord- og Sør-Trøndelag utenfor Trondheim, er folketallet totalt drøyt 260 000 fordelt på hele 47 kommuner og Rema-tettheten betydelig lavere: Kjeden har i alt 30 butikker i Trøndelag utenfor Trondheim, men bare i 18 ulike kommuner – frem til Odd Reitan klippet snora for butikk nummer 31 i en ny Rema-kommune forrige uke.

Regnskapstall for 2015 viser at de 29 butikkene utenfor Trondheim omsatte for totalt 1,9 milliarder. De 27 Trondheims-butikkenes samlede omsetning var på 2,13 milliarder.

Les også: Dette er dagligvarekjedenes store planer på Byåsen

Saken fortsetter under grafikken

Krav om 60 mill.

Når Rema nå jobber for flere nyåpninger utenfor regionhovedstaden, er det ikke med lavere omsetningskrav enn før.

- Vi åpner ikke butikk uten at vi har trua på 60 millioner i omsetning i året. Det er ikke noe vi klarer første året, men etter hvert. Samtid ig er vi også utrolig opptatt av å bygge den totale kaka, sier Andersen.

Og totale kaka er i dette tilfellet det lokale handelsmarkedet.

- Utrolig mange steder kan en etablering av vårt konsept være med på å bygge den totale omsetningen på plassen. Når vi åpner på Støren nå, er vi ikke så opptatt av å stjele omsetning fra våre to konkurrenter som allerede er etablert, nemlig Kiwi og Extra. Vi er opptatt av å komplettere Støren som handelssted og øke den totale omsetninga i dette området, sier Andersen.

Han trekker frem sin egen erfaring som Rema-kjøpmann som eksempel.

- Da jeg åpnet på Kyrksæterøra i 1998, var det 65 millioner i omsetning fordelt på tre aktører der fra før. I 2015, med fire aktører, var det totalt 165 millioner i omsetning på dagligvare på Kyrksæterøra. Det handler om at jo bedre tilbudet er, jo mer populært bli handelsstedet, sier han.

17. november åpnet denne nye Rema-butikken på Støren, i Moøya handelstun mellom Støren sentrum og E6.

- Kan øke bolysten

Samme tanke har Rema om en mulig etablering på Berkåk, et tettsted med under 1000 innbyggere, men et potensial for utfartstrafikken mellom Trondheim og for eksempel Oppdal.

- Når vi vurdere Berkåk er det fordi vi fra torsdag til fredag kan ta ansvaret og få stoppet en del handel her. Få vi to dagligvarebutikker istedenfor dagens ene på Berkåk, vil det komme detaljhandel å henge seg på, og bolysten vil øke. Flere vil etablere seg når man ser et godt utbygd sentrum, sier Andersen.

I Coop ønskes konkurransen på mindre steder, velkommen.

- Coop har 160 butikker i Trøndelag, alt fra de største butikkene i Norge til små distriktsbutikker. Vi har et sterkt grunnlag og er kampklar om Rema vil etablere seg med flere butikker utenfor de store byene. Vi ønsker dem hjertelig velkommen, sier administrerende direktør for Coop Midt-Norge, Torbjørn Skei.