Alt blir i grunnen dyrere, men når Sparebanken1 SMN har spurt foreldre hva en bursdagsgave fra et barn til et annet skal koste, så er svaret fortsatt: Cirka hundrelappen.

- Ja, fremdeles mener de fleste man kommer langt med en hundrelapp i gave, sier Endre Jo Reite, privatøkonom hos Sparebanken1 SMN.

388 foreldre er spurt hva som er riktig nivå på bursdagsgaver til barn. For barn mellom tre til seks år er det gjennomsnittlige svaret 114 kroner, for barn mellom sju til ti år har det økt til 127 kroner, mens de fleste mener gaven til et barn mellom 10 og 13 år kan koste 150 kroner.

- Det gledelige er at dette er beløp som ikke har endret seg stort de siste årene, sier Reite.

Gir heller penger

Det er Lisbeth Solstad Ramstad, mamma til lille Mari og kunde hos BR Leker på Sirkus shopping enig i.

- Hundre kroner ja, det er jo det samme beløpet vi brukte på bursdagsgaver til hverandre da jeg var lita. Jeg har selv jobbet i leketøysbutikker senere og også min erfaring er at en gave skal koste rundt hundre kroner, sier Solstad Ramstad mens toåringen Mari tester ut en dokkevogn.

- Mari har ikke begynt å gå i bursdager til venner ennå, så jeg skyver dette foran meg foreløpig. Det er jo fint at beløpet ikke har økt, men blir det mange bursdager så blir det jo likevel mye penger. Det er nok lurt å handle inn på tilbud og ha et lite lager med bursdagsgaver liggende, mener mamma Solstad Ramstad.

- Men hva får man egentlig for hundre kroner?

- Mari er jo så liten ennå, så hun blir glad for hva som helst. Men det kan nok være vanskelig å finne noe, det er ikke mye du får til hundre kroner, sier Solstad Ramstad mens toring ler høylytt av en liten rosa gris som grynter.

En liten butikkrunde viser at det er absolutt mulig å finne en bursdagsgave til cirka hundrelappen, men flere butikkansatte viser til at det har blitt mer vanlig å gi penger. Dette for å unngå at bursdagsbarnet bare får masse småting som raskt legges bort, og slik kan heller barnet selv spare og så kjøpe det som står øverst på ønskelisten.

Stor sluttsum

En hundrelapp er kanskje ikke den helt store summen, men som kjent kan mange hundrelapper til sammen bli til et ganske stort beløp.

- For noen er dette mer utfordrende, og kombinerer du det med to eller tre barn og alle skal i ti bursdager, så er utgiften betydelig. Svært mange strekker seg langt for å leve opp til forventningene til barn og det kan være lett å ende med å bruke penger man egentlig ikke har, sier Reite.

Men det finnes spareråd, her er Reite sine:

- Ta opp temaet om kjøreregler for gaver på foreldremøter, eller med omgangskretsen, og husk at dette er et tema som er lettest å ta opp for noen som ikke har bekymringer i forhold til økonomi og gavepress

- Planlegger du i god tid kan du finne artige og spennende gaver på nettbutikker som Ebay.com være et godt alternativ. Velger du varer med fri frakt kan du her finne alt av små leker og gaver

- Bruk salg i lekebutikker og bokhandler aktivt, og se om det er mulig å finne noen kupp til et lite gavelager

- Samarbeid om arrangering av bursdager – er man flere sammen så øker kakebordet og underholdningsverdien uten at kostnadene øker tilsvarende.

Mye spennende: Mari Solstad Alvheim (2) synes det meste hos BR Leker er gøy. Foto: Jens P. Søraa