Dermed slipper Prora Eiendom å møte i Sør-Trøndelag tingrett onsdag morgen. Både Prora-gründer Terje Eriksen og Wollan bekrefter at begjæringene mot eiendomsutviklingsselskapet er trukket sent tirsdag kveld.

Ekteparet Sundal og Wollan har investert i Prora-prosjekter, og ble medeiere i Prora Eiendom i forbindelse med restruktureringen av Prora-systemet sommeren 2014. Bakgrunnen for konkursbegjæringen nå var at de mener å ikke ha fått utbetalt utbyttet de ble forespeilet, da de sammen med 43 andre investorer var med på å redde Prora fra konkurs. Eiendomsutviklingsselskapet var da heleid av Terje Eriksen og sønnen Roger Eriksen.

Wollan og Sundal har foreløpig ikke gitt noen begrunnelse for hvorfor begjæringen nå er trukket.

- Avviste avtalebrudd

De har tidligere sagt at mener restruktureringen av Prora som investorene gikk med på i 2014, er vesentlig misligholdt og derfor gjelder ikke avtalen lenger. Før restruktureringen skylte Prora 45 investorer nærmere 360 millioner, og var truet av konkurs. Ifølge restruktureringsavtalen skulle løsningen kunne gi et samlet utbytte til investorene på 63,5 millioner i år, ytterligere 62,4 millioner i 2017 og 36,5 millioner i 2018.

Terje Eriksen har avvist at restruktureringsavtalen er brutt.

- Som vi har sagt før og er forberedt på å gjenta i retten, er konkursvarselet fra Wollan og Sunndal grunnløst. De har ikke noe krav mot Prora Eiendom. Vi mener de spiller et spill for å berike seg urettmessig og på andre investorers bekostning, skrev Eriksen i en e-post til Adresseavisen før begjæringen var trukket.

Konkursbegjært 16 ganger

Prora Eiendom eller datterselskaper er begjært konkurs minst 16 ganger i Sør-Trøndelag tingrett siden februar 2009, medregnet den som nå er trukket. I 2014 ble Prora Eiendom begjært konkurs fire ganger i Sør-Trøndelag tingrett før gjeldsforhandlingene med investorene var i havn. En av investorene i flere Prora-prosjekter, vannkraftekspert Tom Jacobsen i selskapet Jarala, sto bak én av begjæringene. Den ble utsatt tre ganger i retten, og Jacobsen sa til slutt ja til en løsningen med Prora Eiendom. Også investoren Torbjørn Tenmanns konkursbegjæring ble utsatt, samme uke som restruktureringen av Prora ble godtatt. Skatt Midt-Norge hadde også begjært Prora Eiendom konkurs.

Heglund og 3T

I 2012 begjærte Heglund Holding Prora Eiendom konkurs, etter at de ikke hadde fått igjen penger investert i flere boligprosjekter. Prora unngikk konkurs, etter at Hegglund Holding fikk økt pantet sitt.

Hegglund Holding begjærte Prora Eiendom konkurs igjen i 2013. Samme år er det også to konkursbegjæringer fra to selskaper eid av Thommesen-familien, som eier treningssenterkjeden 3T.

- Aldri konkurs

I 2015 er Prora Eiendom begjært konkurs fire ganger i Sør-Trøndelag tingrett, to av dem står Kemneren bak.

Terje Eriksen påpeker at begjæringene aldri har ført til konkurs.

- De første skyldes utfordringer fra finanskrisen som rammet hele verden i 2008–2009. Andre ble fremsatt av tidligere kreditorer for å presse fram en løsning i 2014. I den forbindelse ble alle kreditorer omgjort til aksjonærer. Etter dette har vi oppnådd A-rating hos kredittselskapene og vi har hatt god underliggende verdiskaping. Den realiseres og kommer aksjonærene til gode når prosjektene er avsluttet, skrev Eriksen.

Prioritert av Økokrim

Sundal og Wollan anmeldte sammen med Jan Tore Wilhelmsen i vår Prora Eiendom og Terje og Roger Eriksen for bedrageri. I sommer ble Terje og Roger Eriksen og Prora Eiendom siktet for grovt bedrageri og regnskapsjuks, med en strafferamme på seks år. De nekter staffskyld.

Saken er fortsatt under etterforskning, forteller politiadvokat Åsne Hana Torgersen i Økokrim.

- Den er prioritert på teamet som behandler saken, og det er flere som jobber med den. Det kommer ikke en påtaleavgjørelse før jul, men på nyåret en gang, sier Torgersen.

Investorene Trond Sundal (til venstre) og Vegard Wollan anmeldte i vår Prora Eiendom og Terje og Roger Eriksen til politiet for bedrageri. Foto: RUNE PETTER NESS
- Den er prioritert på teamet som behandler saken, og det er flere som jobber med den, sier politiadvokat Åsne Hana Torgersen i Økokrim om Prora-siktelsene. Foto: Leif Ingvald Skaug