Fredag kveld samles en gjeng på syv personer på et tilsynelatende tilfeldig hjørne i Midtbyen. Alt ser tilsynelatende normalt ut, hvis man ser bort fra at noen av dem har en plugg i øret.

- Da går vi inn, sier en av mennene med plugg i øret, og får hele følget til å sette kursen mot et godt besøkt spisested i Midtbyen.

De syv er én av totalt fire team fra A-krim som i løpet av ettermiddagen og kvelden vil kontrollere totalt 20 serveringssteder og 4 kiosker. I løpet av aksjonen avdekker de:

  • Én arbeider uten arbeidstillatelse

  • Ett serveringssted som ikke er registrert noe sted, og dermed etter all sannsynlighet har en helsvart omsetning

  • Ett serveringssted som ikke fører personallistebok

  • Syv serveringssteder med mangelfull føring av personallistebok

  • Fire kiosker som selger mat uten å ha serveringstillatelse - serveringen ble stengt på stedet

  • Minst ett tilfelle der det mistenkes trygdesvindel

  • Informasjon som tyder på betydelig sosial dumping ved flere av stedene

- Funnene er ikke uventet, vi får inn mange tips om at det foregår mye sosail dumping i restaurantbransjen, sier Else Marit Husby fra Skatteetaten, som koordinerer hele aksjonen på vegne av A-krim.

Kan oppdage mer i ettertid

Mannen med pluggen i øret som går først inn i lokalene, heter Sigmund Stenhaug. Han er en av politiets representanter på A-krim. I tillegg til politiet og Skatteetaten er også Nav, Arbeidstilsynet, kemneren i Trondheim, Mattilsynet og Trondheim kommunes eierskapsenhet med på aksjonen. Eierskapsenheten er de som gir serverings- og alkoholbevilling i Trondheim.

At syv personer marsjerer inn på en restaurant klokken 20 en fredagskveld går ikke alltid upåaktet hen blant gjestene, og ved ett tilfelle reagerer noen på tidspunktet for aksjonen.

- Dette er en aksjon der vi skal avdekke sosial dumping, skatte- og momsunndragelser, trygdemisbruk og sjekke identiteten til ansatte. Da er vi avhengige av at serveringsstedene har alle på jobb når vi kontrollerer. Går vi dit på dagtid, er det ingen der, og formålet med aksjonen vil være mislykket. Er det noe vi tar med oss fra denne aksjonen, er det at vi skulle besøkt serveringsstedene enda senere på kvelden og natten, sier Husby.

66 000 i gebyrer

Ved tidligere kontroller i andre bransjer har A-krim blant annet avdekket trygdesvindel, betydelige skatte- og momsunndragelser og fått håndfaste bevis på sosial dumping.

- Omfanget av slike forhold finner vi først ut av en stund etter aksjonen er over. Dette må sjekkes i løpet av de neste dagene. Det vi vet allerede, er at det kommer til å bli delt ut minimum 66 000 kroner i gebyrer for feil i personallister og manglende føring av personallister. Uten disse listene er det umulig for oss å vite hvem som til enhver tid skal være på jobb ved stedene, og det er ganske strenge krav til hvordan disse skal føres, sier Husby.

Leter opp folk uten oppholdstillatelse

Ved neste kontrollsted dirigerer Stenhaug fra politiet en av de to andre politimennene i teamet til baksiden av bygningen.

- Vi vet at enkelte som ikke ønsker å bli kontrollert kan stikke av. Det er ikke uvanlig at vi må løpe etter folk på slike kontroller. Derfor dekker vi alle utgangene før vi går inn, sier Stenhaug.

Nok en gang går gruppen inn, mens en av politimennene blir stående ved utgangen i bakkant av bygget. Plutselig kommer det en person ut bakdøra. Politimannen går bestemt bort til ham.

Falsk alarm. Mannen jobber på en av restaurantene ved siden av stedet som blir kontrollert.

- Det er bedre å spørre en gang for mye, enn å la noen passere som burde vært tatt inn, kommenterer politimannen.

De som stikker av er ofte personer som ikke har oppholdstillatelse i Norge, forteller Stenhaug. Denne kvelden treffer ikke gruppa på noen uten slik tillatelse.

- Vi er litt overrasket av at vi ikke traff på noen. Tidligere aksjoner vi har gjennomført i andre bransjer har vist at det ikke er uvanlig at vi treffer på slike, sier Stenhaug.

Mistenker at to stakk av

Det viser seg imidlertid at det, til tross for gode rutiner, ikke er lett å holde kontroll på alle som beveger seg inn og ut av tidvis fulle spisesteder. Når kvelden er omme mistenker gruppene at to personer har kommet seg unna.

Slik forbereder Skatteetatens folk seg til julebordsesongen

- Ting skjer fort og vi kan ikke være helt sikre, men vi mistenker at det er to personer vi ikke har fått kontrollert, sier Husby.

- Har dere noen sjanse til å finne disse personene igjen?

- Ikke nå. Men kanskje treffer vi på dem senere. Dette er første gang A-krim gjennomfører en aksjon mot serveringsstedene i byen, men det er ikke siste gang vi kommer til å kontrollere dem, sier Husby.

LES OGSÅ: Arbeidstilsynet mener arbeidere tjente under 60 kroner timen i dette firmaet fra Trondheim

Under aksjonen ble det blant annet samlet inn informasjon om arbeidernes identitet, samt informasjon om arbeidsforhold som lønn, arbeidstid og lignende. Foto: Leikny Havik Skjærseth
Selv om aksjonen ble gjennomført uten noen form for vold, tar kontrollørene fra de ulike etatene sine forholdsregler. Alle benytter blant annet stikksikre vester. I tillegg gir politiet deltakerne opplæring i forkant av aksjonene. Foto: Leikny Havik Skjærseth
Sigmund Stenhaug i A-krim og politiet på vei til et nytt serveringssted i Trondheim. En av politiets oppgaver under aksjonen var å sjekke identiteten til arbeiderne på de ulike serveringsstedene. Foto: Leikny Havik Skjærseth
Sigmund Stenhaug går gjennom de siste rutinene, før A-krimgruppen går til aksjon på neste serveringssted. Foto: Leikny Havik Skjærseth
Pukhraj Vir Kaur, styreleder i Indian Tandori Restaurant, hilset aksjonsgruppa fra A-krim velkommen. Sammen med mannen driver hun den indiske restauranten i Søndre gate. Hun forteller at de har blitt kontrollert flere ganger siden 2013, men at det har gått bra. Hun ønsker etatene velkommen så lenge det ikke går ut over gjestene. Foto: Leikny Havik Skjærseth