Pengene skal brukes til å utvikle båter som drives med solenergi.

Sintef har gått til topps i en FN-konkurranse om bærekraftige transportløsninger. Prisen er på én million dollar, noe som tilsvarer 8,4 millioner kroner.

Utdelingsseremonien fant sted i FN-hovedkvarteret i New York onsdagskveld. Førstepremien skal Sintef bruke til å utvikle soldrevne kystfartøy i Tunisia.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon opplyste i sin tale ved seremonien at transportsektoren er ansvarlig for nær én fjerdedel av de energirelaterte klimagassutslippene.

- Svaret er ikke mindre transport, men bærekraftig transport. Vi trenger transportsystemer som er miljøvennlige, effektive, tilgjengelige og med et prisnivå som gjør at folk har råd til å bruke dem, sier Ban Ki-moon.

- Stor anerkjennelse

Sintef fikk FN-prisen for grønt lederskap i konkurranse med 157 institusjoner fra hele verden.

- Prisen er en stor anerkjennelse for alle som jobber i Sintef, sier konsernsjef i Sintef Alexandra Bech Gjørv til Adresseavisen.

Sintef har gått til topps i en FN-konkurranse om bærekraftige transportløsninger. I går kveld, norsk tid overrakte FNs generalsekretær Ban Ki-moon konsernsjef i Sintef Alexandra Bech Gjørv prisen i New York. Foto: Johannes Berg / NTB Produksjon

Konkret har FN valgt å gi premiebeløpet til en norsk-tunisisk prosjektsøknad som Sintef og lokale samarbeidspartnere står bak.

- Dette er et relativt lite prosjekt, men berører mange forskningsområder som er avgjørende for en bærekraftig utvikling, både i Norge og Nord-Afrika. Prosjektet er tverrfaglig og kombinerer kunnskap og forskning som spenner fra skipsteknologi og variabel solenergi i kraftnettet til kystnær byutvikling og forbrukeradferd i fremtidens transportsystemer. Prosjektet understreker Sintef sin visjon: «Teknologi for et bedre samfunn» på en flott måte, sier Bech Gjørv.

Grønt demonstrasjonsskip

Prosjektet skal undersøke hvordan lokale kystfartøy i Nord-Afrika og Midtøsten kan gjøres elektriske, med batterilading fra solenergi, og hvilke samfunnsmessige ringvirkninger dette gir.

I en pressemelding skriver Sintef at førstepremie-beløpet skal brukes til å lede et treårig prosjekt i Tunisia. Med på laget er også Tunisias energidirektorat og landets viktigste teknologiske utdanningsinstitusjon. Målet er å bygge om et tradisjonelt tunisisk kystfartøy, enten bilferje eller fiskefartøy, og gjøre båten til et grønt demonstrasjonsskip med elektrisk motor og batteridrift.

Håpet er at det kan reises en solcellepark i båtens hjemmeregion på Tunisia-kysten. Via strømnettet kan solcellene forsyne båten med helgrønn ladestrøm når den klapper til kai.

– Kommer solcellepaneler på plass, vil demonstrasjonsfartøyet vårt bli det første i Afrika som drives med solenergi, så vidt vi vet, sier prosjektleder og Sintef-forsker Moez Jomâa, som selv er født og oppvokst i Tunisia. Jomâa var også til stede under utdelingsseremonien i New York.

Ingen blåkopier fra Vesten

FN viser til at Norge har gått foran i elektrifiseringen av sjøtransport. Over Sognefjorden går verdens første batteridrevne bilferje, og Sintef har hjulpet flere industrikunder med utvikling og analyse av elektriske fremdriftssystemer for skip og forsker for øyeblikket på optimalisering av maritime batterisystemer.

Denne kunnskapen blir med inn i prosjektet i Tunisia. Men Moez Jomâa understreker at det er uaktuelt å lage blåkopier av løsninger fra den rike delen av verden i det norsk-tunisiske demonstrasjonsprosjektet.

- Teknologien vi skal demonstrere vil være tilpasset økonomien i mellominntektsland, sier Sintef- forskeren.

Utenriksministeren gratulerer

Prosjektet skal også dokumentere hva virkningene blir for miljø og lommebok: Vil Tunisia spare penger på å gå fra dieseldrift til solkraft? Og hvor mye vil slike skip krympe CO2-utslippet?

- I tillegg skal vi spre lærdommen fra prosjektet til land utenfor Tunisia. I tankene har vi hele den solrike regionen som Nord-Afrika og Midtøsten utgjør, sier prosjektleder Moez Jomâa.

Utenriksminister Børge Brende gratulerer Sintef med FNs forskningspris.

- Dette er ikke bare en stor anerkjennelse til et av Norges viktigste høyteknologiske forskningsmiljøer, men det er også et viktig bidrag for å løse både de miljøutfordringene verden står overfor og et håndslag til Tunisia som trenger internasjonal støtte i sin omstilling, uttaler Brende.

- Prisen er en stor anerkjennelse for alle som jobber i Sintef, sier konsernsjef Alexandra Bech Gjørv. Her sammen med prosjektleder Moez Jomâa Moez foran FN-bygningen. Foto: Johannes Berg / NTB Produksjon