- Her kommer streikebryteren! Hvordan føles det å være streikebryter, hæ!?

Etter mange timers mekling freag ble ledelsen enig med de streikende i låsbedriften Kaba Møller Undall i Trondheim.

Les saken om avslutningen av streiken her

Utetemperaturen i Trondheim er godt under null, men i Verftsgata ved Solsiden har de streikende montørene i Kaba blitt hete i toppen. En innleid montør i Kaba har kommet seg inn på byggeplassen for å utføre selskapets oppgaver i nybygget. Dette til tross for at de ansatte står streikevakt utenfor.

Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trondheim, Eystein Garberg, er tilkalt. Han er like forbannet som de streikende montørene.

- Dette er helt klart streikebryteri. Vi har forsøkt å komme oss inn på byggeplassen for å få ham ut, men har selv blitt kastet ut. Ledelsen i Kaba er sleipe. Mens montørene i streik var inne i parkeringshuset for å fornye parkeringen, snek montøren seg inn. Det er helt lavmål, sier Garberg.

Fem uker i streik

Etter hvert kommer mannen som blir beskyldt for å være streikebryter ut av bygget. Han går bort til Garberg, et to meter høyt gjerde skiller dem.

- Jeg er ikke noen streikebryter. Jeg er organisert i en annen fagforening, jeg er ikke med på denne streiken, sier han.

Adresseavisen har snakket med mannen, som heter Per Bue, om hva han tenker om å bli kalt streikebryter.

- At de kaller meg det, bryr jeg meg ingenting om. Jeg har en lang yrkeskarriere bak meg, men nå er jeg pensjonist. Jeg blir innleid hovedsaklig for å montere postkasser, og det var dette jeg gjorde denne gangen også. Jeg monterer 90 prosent av postkassene for Kaba, så det er ikke snakk om at jeg tar fra noen arbeidet, sier Bue.

Dette er den femte uka de ni montørene ved Kabas kontor i Trondheim streiker for å få en tariffavtale. Streiken har vært problematisk fra starten, og de siste ukene har konflikten eskalert ytterligere, med beskyldninger om streikebryteri og mobbing og anmeldelse.

- Ikke streikebryteri

Daglig leder for Kabas avdeling i Trondheim, Arne Myklebost, avviser at bedriften bedriver streikebryteri.

- Mannen som jobbet i Verftsgata for oss har vært innleid i årevis, og monterer blant annet postkasser for oss. Han har full rett til å jobbe. Det samme gjelder andre montører hos oss som ikke er fagorganiserte. Vi kan ikke la dem sitte på rumpa, selv om noen streiker, sier Myklebost.

- Men er det ikke selve definisjonen på streikebryteri når andre ansatte overtar oppgaver som ansatte i streik vanligvis ville ha gjort?

- Vi har ikke faste montører på prosjektene våre. En montør kan være ett sted én dag, et annet sted den neste. Vi opererer ikke som for eksempler elektrikere, der faste personer følger hele prosjektet gjennom, sier Myklebost.

Konflikten på byggeplassen i Verftsgata oppsto onsdag ettermiddag. Også torsdag morgen hadde Kaba en montør på en byggeplass i det samme området hvor streikende montører står streikevakt utenfor.

- Trusler om oppsigelse

Flere av de ansatte Adresseavisen møter utenfor byggeplassen i Verftsgata hevder at det har blitt fremsatt trusler om både oppsigelser og permitteringer av Myklebost i løpet av streiken. Det hevder Myklebost ikke stemmer.

- Det jeg har sagt, er at de må tenke seg om. Vi har stoppet salget og tilbudene til kundene våre, fordi vi ikke vet om vi har montører fremover. Jeg kan ikke garantere at det ikke kommer permitteringsvarsel på nyåret, i og med at vi ikke har jobber, sier Myklebost.

Anmeldt til politiet

Trondheimssjefen mener det er fagforeningen Garberg representerer som har gjort streiken til en såpass stor konflikt.

- De har fått våre ansatte som streiker til å bryte seg inn på byggeplasser, og det har nesten blitt håndgemeng mellom streikevaktene og montørene som fortsatt er i jobb for oss. De har også hengt ut våre ansatte med navn og bilde, og offentlig kalt dem streikebrytere. Det har foregått en mobbing av kolleger her som er ganske alvorlig. Det har til og med vært tilløp til håndgemeng, sier Myklebost.

Garberg mener Myklebost overdriver.

- Jeg tror folk skjønner at de streikende reagerer når det kommer andre og fullfører prosjektet. Men jeg synes de har oppført seg eksemplarisk. At det har blitt håndgemeng, er bare tull, sier han

Montøren som skal ha blitt hengt ut på Facebook var innleid til en jobb i Åfjord på Fosen. Flere fagforeninger dro utover for å demonstrere mot at montøren jobbet mens trondheimskontoret streiket. Montøren har i etterkant av hendelsen anmeldt forholdet, noe politiet i Åfjord bekrefter. Saken er foreløpig ikke avgjort.

Uenige om tariffavtale

Uenigheten mellom montørene i Trondheim og ledelsen i Kaba handler om en tariffavtale. Bedriften har per i dag ikke en slik avtale, noe Garberg mener bør være obligatorisk.

- Det handler om forutsigbarhet og rettigheter. Uten en tariffavtale står bedriften fritt til å endre ordninger når de vil. Det er helt spesielt at de ikke ønsker å skrive under noe så grunnleggende, sier Garberg.

Myklebost hevder at Garberg lyver når han sier at Kaba ikke ønsker å signere en tariffavtale.

- Det er bare tull at de ikke får tariffavtale. Vi har tilbudt dem en tariffavtale, men vi kan ikke gi dem avtalefestet pensjon. Det er ikke noe de fleste av våre rundt 230 ansatte ønsker heller, hevder Myklebost.

- Tariffkravet vårt gjelder kun trondheimsavdelingen, ikke alle ansatte. At de sier at de ønsker en tariffavtale uten avtalefestet pensjon er en finte, fordi dette er umulig. Det finnes ikke tariffavtaler uten avtalefestet pensjon i seg. Det var heller ikke dette som var tema da streiken brøt ut, svarer Garberg

Stanser alle varer til Kaba

De streikende montørenes fagforening har gått bredt ut for å skaffe støtte for streiken. Montører fra andre bedrifter i Trondheim bidrar som streikevakter, og på nyåret kommer Transportarbeiderforbundet til å bidra i en såkalt sympatistreik.

Forbundsleder i Transportarbeiderforbundet, Lars Johnsen, sier at de har varslet en betinget streik blant forbundets 179 medlemmer på Postnord på Alfaset i Oslo. I praksis betyr dette at når varer som enten sendes til Kaba, eller som går ut fra Kaba, kommer til postterminalen, blir de ikke sendt videre.

- Vi håper at dette vil sette press på Kaba og få dem til å signere tariffavtalen, sier Johnsen.

Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trondheim, Eystein Garberg (i midten), her sammen med Jørgen Fjeldseth Waterloo (t.h.) og Endre Klokkervold, mener Kaba går for langt når de bruker montører som ikke er i streik på ulike prosjekter Kaba er med på i og rundt Trondheim. Foto: Rune Petter Ness