- Det er klart at dette påvirker stemningen blant de ansatte. Det er ikke noe særlig å få en slik beskjed like før jul.

Kåre Walseng har nok å tenke på under den snaut halvannen time lange togturen hjem til Skogn. Han er tillitsvalgt for de 148 ansatte i Reinertsen AS som er fagorganisert gjennom Nito.

Under et allmøte i går ble de ansatte ved selskapets trondheimskontor orientert om at Reinertsen AS har levert begjæring om gjeldsforhandling til Sør-Trøndelag tingrett ettersom selskapet ikke klarer å håndtere sin nåværende gjeld.

De ansatte ved kontorene i Bergen, Orkanger og Asker får samme beskjed i dag. Totalt er det rundt 650 ansatte som tar juleferie med beskjeden friskt i minne, og blant dem er rundt 150 medlemmer i fagforeningen Tekna.

Skaper usikkerhet

- Det er en kjedelig beskjed å få før jul, men relativt sett var det god stemning på jobb etter allmøtet. Jeg hadde fryktet at den kom til å bli dårligere enn den ble, men de fleste ser lyst på situasjonen og tror det kommer til å ordne seg tross alt, sier Martin Kvernland, tillitsvalgt for de Tekna-organiserte.

Walseng og de andre tillitsvalgte i selskapet hadde da visst om at dette kom til å skje, men var underlagt taushetsplikt.

- Vi fikk snakket litt med hverandre om dette, men som tillitsvalgt er det jo medlemmene jeg tenker på. Derfor var det ikke en god situasjon å være i å vite dette uten å kunne si det til medlemmene, men det er sånn reglene er. Det at selskapet nå går inn i gjeldsforhandlinger skaper usikkerhet, fortsetter Walseng.

- Er usikkerheten såpass stor at noen vurderer å forlate skipet?

- Nei, jeg har ikke fått noen signaler på at noen av de ansatte ønsker å slutte. Alle gjør det de må. Vi kan bare stille opp og gjøre det beste ut av situasjonen. I tillegg var nok de fleste forberedt på at noe kom til å skje.

Optimistisk, ikke overrasket

Reinertsen har for lengst varslet at de vil måtte permittere deler av arbeidsstokken, og de siste berørte vil ifølge Walseng få beskjed over nyåret.

- I tillegg gikk vi for et halvårs tid siden ned fem prosent i lønn, og pensjonen ble redusert til minstekravet. Når slike grep blir tatt tenker jo folk sitt, så jeg tror ikke det kom så veldig overraskende på så mange.

Walseng forteller at avtalen Reinertsen har med Statoil fører til en ekstra optimisme blant de ansatte. Avtalen er en av hovedårsakene til at selskapet budsjetterer med overskudd til neste år.

- Det at ledelsen ser optimistisk på fremtiden og tror vi kommer til å klare det øker også optimismen blant oss ansatte, og vi tror vi kommer til å klare det. Samtidig er det stramt i oljemarkedet, og det er begrenset med oppdrag inn til oss.

- Situasjonen for bedriften er ikke bra. Men når situasjonen først er slik er det bra at de søker om gjeldsforhandlinger, sier den tillitsvalgte og legger til:

- Vi håper og tror at selskapets kreditorer blir med på det forslaget som blir lagt frem. Vi må få ned gjelden for å berge selskapet.

- Har du tenkt noe over din egen fremtid?

- Nei, som tillitsvalgt er jeg mest opptatt av medlemmene. Med meg får det bli som det blir. Det er ikke noe jeg får gjort noe med uansett.