Tirsdag formiddag kom sjokkbeskjeden om at den 70 år gamle trondheimsbedriften ikke klarte å betjene gjelden, og hadde bedt om offentlige gjeldsforhandlinger i tingretten.

For ikke lenge siden ansatte Reinertsen AS flere hundre ingeniører i året for å ta unna oppdragene for oljebransjen, og på vårparten i 2014 nærmet de seg 2000 ansatte til sammen.

Så gikk oljeprisen i bakken, og dro med seg hele den norske leverandørindustrien. Hos Reinertsen har rundt 700 ansatte mistet jobben. På spørsmål om de vokste for raskt, svarer Thomas Reinertsen:

- Nei, det mener vi ikke. Markedet var der, og det var heller slik at det ble i overkant hett. Vi skal ikke lenger tilbake enn i januar 2014 før vi ble utfordret gang på gang om vi hadde nok kapasitet. Så gikk det én måned, og så kom den første smellen, sier Reinertsen.

- Pluggen ut av markedet

På en kapitalmarkedsdag i London i februar 2014 varslet Statoil, Reinertsens hovedkunde, omfattende kutt i investeringene.

- Vi hadde vokst på en veldig god måte. Vi klarte å få tak i veldig gode folk, og vi klarte å betjene vår del av porteføljen. Så gikk pluggen ut av markedet, noe som rammet alle, sier han.

Samtidig sviktet den landbaserte bygg- og anleggsvirksomheten og påførte selskapet store tap. I årsrapporten for 2015 står det at selskapet har inngått forlik om flere prosjekter, og at selskapet har tatt betydelige nedskrivninger.

Dette bidro til at Reinertsen AS i fjor fikk et underskudd etter skatt på 500 millioner kroner, noe som førte til at egenkapitalen gikk tapt. Nå er hele den landbaserte virksomheten solgt ut av selskapet. Dette gjør at egenkapitalen er i pluss, men samtidig har antall ansatte krympet enda mer.

I Russland

Nå er det igjen rundt 670 ansatte i hovedselskapet, og i tillegg har de rundt 30 ansatte i et datterselskap i Murmansk i Russland.

På det meste hadde Reinertsen rundt 450 ansatte i Murmansk, men de store russiske olje- og gassutbyggingene har latt vente på seg.

Thomas Reinertsen sier at virksomheten i Russland vinner kontrakter, og at de per nå ønsker å opprettholde satsingen.

- Det er slik det ligger an nå. Vi må rigge oss for fremtiden, men vi gjør ikke noen endringer på kontorstedene, sier han.

Familieeid

Det var farfaren Arne. R. Reinertsen som etablerte familiebedriften i 1946, og Thomas Reinertsen leder den nå sammen med faren Torkild. På eiersiden sitter også onkelen Erik Reinertsen og søskenbarnet Kristian.

Thomas Reinertsen sier at de har vært nødt til å vurdere om skulle få inn andre eiere med frisk kapital.

- Det er klart at vi i en sånn situasjon har vært nødt til å vurdere flere alternativer. Men siden vi fikk solgt såpass mye av virksomheten, så er det mindre aktuelt. Torkild og jeg har et stort ønske om å drive det videre, og vi opplever at vi har en god posisjon. Vi har et veldig bra lag, og vi har et sterkt ønske om å komme oss gjennom dette, sier han.

- Dere ønsker at det fortsatt skal være familieeid?

- Ja, men samtidig må vi være villige til å diskutere andre løsninger. Det er flere som har interesser i dette, og vi må være ydmyke for situasjonen vi er i, sier han.

Rensing

Derimot ønsker de å få inn andre eiere i datterselskapet som nå skal teste en prototyp for CO₂-fangst ved Statoils metanolfabrikk på Tjeldbergodden.

Teknologien er utviklet av Sintef, og Reinertsens mål er at den også skal brukes til å produsere hydrogen fra naturgass ute på sokkelen. Selskapet mener det vil være et viktig bidrag til å løse verdens energi- og miljøproblemer.

- Her jobber vi aktivt for å få med oss medaksjonærer. Det vil være fascinerende om vi kunne løse dette fra Midt-Norge, og vi tror det finnes interessenter i regionen, sier han.

Oppdrag: Reinertsen AS er en av Statoils hovedleverandører av vedlikehold og modifikasjonstjenester, og har blant annet arbeidet på Åsgard B-plattformen. Foto: Rune Petter Ness
Sjef: Torkild Reinertsen er administrerende direktør i det som nå er en rendyrket oljeservicebedrift. Foto: Espen Bakken