Det var i januar i år at Kristoffer Lande, Andreas Øgaard, Morten Stulen, Lars Erik Fagernæs og Kristian Rekstad reiste til tech-mekka Silicon Valley i California. De fem NTNU-studentene tok permisjon fra studier for å forfølge teknologidrømmen i USA.

Nå sendes imidlertid deler av teamet hjem til Norge.

- Flere av medlemmene i teamet har fått henvendelser fra både små og store selskap, forteller daglig leder og medgründer Kristoffer Lande i Gobitech til Adresseavisen.

Flere av Norges mest suksessrike gründere ble uteksaminert fra gamle NTH i 1991/92. Hva var det med nettopp denne årgangen?

- Store fristelser

Blant annet har Microsoft og Apple kommet med forespørsler rettet mot hver enkelt gründer.

- Vi har ikke de samme budsjettene som disse selskapene, og kan selvfølgelig ikke lønne like godt. I en oppstartbedrift er det nettopp ett av problemene, og slike fristelser kan bli vel store. Vi planlegger å ta deler av teamet hjem til Norge slik at vi kan fokusere 100 prosent på å videreutvikle Gobi uten like mange eksterne uromomenter, sier Lande.

10. august i fjor lanserte selskapet Gobitech i Trondheim en mobilapp kalt Gobi – en slags Snapchat-konkurrent som lar brukerne dele bilder i forskjellige «stories», eller grupper. Appen ble raskt populær, blant annet fordi en viss langrennsløper ved navn Petter Northug deler bilder fra sin hverdag.

- Hvordan er det å si nei til en potensiell jobb i Apple?

- Selv om selskapene er store og de var drømmejobben da vi studerte ved NTNU, er det likevel mer spennende å jobbe med Gobi. Vi ser potensialet i dette prosjektet, forklarer Lande.

Vil rekruttere fra NTNU

Han mener også det er lett å bli en av veldig mange i et så stort selskap som Apple, Google eller Microsoft. Å skille seg ut er nærmest umulig.

Men gründereventyret i USA er ikke dermed over, ifølge Lande. Teamet består i dag av ti personer som jobber døgnet rundt for å realisere appdrømmen. De som ikke jobber med software, jobber med salg, markedsføring og design. Deler av teamet skal fremdeles være en god del i Silicon Valley og ta vare på gode nettverk, i tillegg til å følge opp de prosessene som er påbegynt.

- Vi er også i en fase der vi skal utvide selskapet med enda flere programmerere, og da er det naturlig å hente ressurser fra NTNU. Det er hensiktsmessig å øke tilstedeværelsen i Trondheim, mener Lande.

Da selskapet flyttet til Silicon Valley sa Lande at vekstkulturen manglet i Norge. Han står fremdeles for utsagnet.

- Derfor er det fortsatt lurt å være i California slik at vi får nettverkseffekten og den kulturen vi trenger. Håpet er at vi kan ta med disse erfaringene tilbake til Trondheim og at det kan smitte videre. Trondheim kan bli en teknohovedstad i Norge, men vi er ikke der ennå. Vi trenger både flere selskap og noen som tør å satse, mener han.

Amok Equipment fra Trondheim selger Draumr-hengekøye fra butikker i Australia, Sør-Korea og Danmark.

8,3 kroner i timen

Da Gobi etablerte seg i et såkalt «hackerhome» i Palo Alto i California, fikk de kjenne på hvordan det er å jobbe og bo på samme sted.

- Vi bodde i et hus med fem soverom og tre bad. Vi brukte den ene stua som kontor, og den andre som møterom. Det er ikke noen luksustilværelse. Det har man ikke mulighet til å unne seg, forklarer Lande.

Gründerne valgte å ta ut 3000 i lønn hver måned. De jobber sju dager i uka, og en vanlig dag kan bety tolv timer med arbeid.

- Det betyr en timelønn på cirka 8,3 kroner. Men vi har veldig få utgifter, og vi bruker all tid på å jobbe, sier han.

Han mener at et bokollektiv hvor man også arbeider er en ekstremt effektiv måte å organisere en gründerbedrift på.

- Vi jobber med å finne et lignende alternativ i Norge, og aller helst i Trondheim, sier Lande.

Frykter ikke Snapchat

Han mener at forestillingen om at man skal skille mellom privatliv og jobb ikke nødvendigvis trenger å gjelde i en oppstartsbedrift.

- Det er en arbeidskultur i Norge som sier det, men for vår del blir det feil. Vi trenger å kjenne på at dette er viktig og at det må jobbes beinhardt. Hvis noe skjer, så kan man enkelt vekke en annen i teamet raskt. På kvelden spiser vi felles middag og får følelsen av samhold, forklarer gründeren.

Gobi har per nå 75 000 nedlastninger i over 110 land ifølge Lande. 45 millioner bilder er delt på appen og hver dag blir det lastet ned rundt 70 000 bilder.

Verdt flere titalls millioner

I midten av desember ble det kjent at Snapchat kom med gruppefunksjon, noe som har vært Gobis største trekkplaster. Lande tar denne oppdateringen med knusende ro. Han mener dette ikke berører deres kjernefunksjon.

- Våre private grupper er en liten del av produktet som i dag fokuserer på samfunn, intern- og eksternkommunikasjon, sier han.

Lande ser for seg at Gobi kan være på plass i Trondheim allerede i månedsskiftet mellom januar og februar. Det er kjent fra før av at selskapet har investorer som Petter Northug og Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe i ryggen.

- Vi gjennomførte en ny emisjon i sommer med nåværende investorer, og vi er klare for å fortsette veksten i 2017, forklarer Lande. Den siste emisjonen gir selskapet en verdi på flere titalls millioner.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.