På grunn av stor etterspørsel får skogeierne som leverer via Allskog i år 15 til 20 prosent høyere priser på skogvirket de leverer.

- Vi har forhandlet med de store innkjøperne av skog, deriblant Norske Skog på Skogn, Moelven og Inntre, og fått svært gode priser, sier administrerende direktør i Allskog, Snorre Furberg.

Trønderske kjøpere

Det spesielle med skogbruket i Trøndelag og Midt-Norge er at hele verdikjeden befinner seg i samme landsdel. Det vil si at nesten all skog som hugges i regionen blir levert til lokale trevirkebedrifter. Disse er blant annet papirfabrikken Norske Skog på Skogn i Levanger, Inntre som har flere sagbruk i regionen og Moelven.

Furberg forteller at Allskog har økt omsetningen av tømmer med rundt 30 prosent i Midt-Norge de siste 3 årene.

- Nå er det viktig for oss at skogeierne kjenner sin besøkelsestid og lar oss slippe til for å hugge skog. Det er et poeng både for skogeierne og for industrien at de får mest mulig lokalt virke. Vi kunne levert mer sagtømmer og mer massevirke til Norske Skog enn vi gjør i dag, sier Furberg.

Hugges med maskiner

Skogbruket i Midt-Norge har de senere årene blitt mer og mer industrialisert. Nå hugges 95 prosent av skogen i regionen med hogstmaskiner. Hogsten blir utført av entreprenører som leies inn.

- Skogeierne blir i større og større grad passive eiere, og oftere må vi i Allskog ta initiativ for å få hugget ut skog. Det er ikke fullt så interessant økonomisk som det var en generasjon tilbake, da mange fikk lønna si fra hogsten. Det er i liten grad skogeierne selv som jobber med skogen sin i dag, sier Furberg.

Varierende priser

- Hva er prisen skogbrukerne får for skogen sin nå?

- Det variere veldig. Det er flere typer virker slik som gran og furu, sagstokk, massevirke og biovirke – virke som går rett til biobrensel. Så har du forskjellige kvaliteter og dimensjoner. Alt har sin pris. Men i snitt er det en 15–20 prosent oppgang, sier Furberg.

- Da er det kanskje vanskelig å si hvor mye man kan få for en dekar skog med de nye prisene?

- Ja, for én ting er verdien av det som står på rot. Så har du entreprenørkostnaden som varierer ekstremt. En tommelfingerregel er at hvis skogen ligger mer enn noen kilometer fra skogsvei, har den null verdi. Da koster det mer å drive det ut enn man får igjen for det, sier Furberg.

- Med de prisene vi har nå vil likevel mange skogeiere sitte igjen med en betydelig gevinst, avslutter han.