Nesten alle kjøpesentrene i Trøndelag økte omsetningen i 2016. Totalt la vi igjen over 14 milliarder kroner ved våre kjøpesentre. Snittveksten var på 3,2 prosent.

Se tall for alle kjøpesentrene nederst i saken.

Aller mest penger brukte vi på City Lade i Trondheim som i løpet av 2016 ble regionens største kjøpesenter for første gang, foran City Syd.

Jubilant: Finn Dybdalen, senterleder City Syd, ikke lenger størst, men i vekst.

- Det er helt naturlig, sier senterleder Finn Dybdalen ved City Syd.

- Hvorfor?

- Hvorfor? Har du vært på Lade? spør City Syd-lederen og avslører også han syns kjøpesenteret nordøst i Trondheim fremstår bra.

Les også: Nye butikker, utbygginger og ombygginger. Her er små og store kjøpesenternyheter i 2017.

Snart 30 år

Da daværende senterleder Petter Stordalen åpnet City Syd høsten 1987, var det Norges største kjøpesenter målt i areal. Omsetning har stått i stil, men ny større sentre har kommet til.

Senteret på Tiller i Trondheim hadde omsetningsvekst på 1,2 prosent etter en nedgang på nesten fire prosent i 2015. Men City Lade økte mer og vokste forbi, knappe halvannet året etter nyåpning med større areal og utvidet innendørs parkering i oktober 2014.

30-åringen på Tiller må sies likevel å klare seg godt: City Syd har 20–30 færre butikker enn City Lade, men flere besøkende: 3,9 millioner mot 3,75 på Lade.

I løpet av 2017 kan jubilanten i sør komme tilbake på toppen, tror City Lades senterleder, Bård Bye.

- Jeg tror City Syd går forbi oss igjen etter ombyggingen og utvidelsen i den nye tredjeetasjen, sier han.

Les også: Nå åpner City Syd sin «nye» etasje

Les også: To butikker legger ned, og én ny kjede åpner på City Lade

- God plass er bra

Blant kundene vi traff på ved City Lade onsdag ettermiddag, var en gjeng fra Heimdal som egentlig er City Syd-ere til vanlig.

På shopping: På vei til russetur i Åre stopper Jonas Dittrich (t.v), Lene Åsheim, Emma Olstad, Marlene Hokstad og Petter Mediaas og innom City Lade for litt shopping.

- City Syd er jo mye nærmere der vi bor. Men nå er vi på vei til Åre på russetur og innom City Lade for å handle med oss litt av hvert, sier Lene Åsheim som er på handletur sammen med Emma Olstad, Marlene Hokstad, Petter Mediaas og Jonas Dittrich. Sistnevnte liker seg egentlig bedre i Midtbyen, forresten.

- Det er god plass på dette kjøpesenteret. Man går ikke oppi andre folk. Det liker jeg, sier Åsheim.

Mer areal skal det bli også på City Syd hvor Coop Midt-Norge er i ferd med å bygge om sin halvdel av senteret og utvide tredjeetasjen med 2000 nye kvadratmeter butikkareal. I høst åpnet den ombygde delen av tredjeetasjen. Resten står klart i vår.

- 16. mars åpner vi andre halvpart av den nye tredjeetasjen som er under totalombygging. Da får vi nye butikker: Søstrene Grene, Babyshop, Lampehuset og en Burger King-restaurant, sier Dybdalen.

Det er Storebrand som eier den andre halvdelen av City Syd. Coop Midt-Norge eier derimot hele City Lade.

Les også: Gjør det bedre utenfor kjøpesenter

Obs står for halvparten

Og det er et Coop-konsept som er pengemaskinen over alle andre både ved City Syd City Lade og Thon-eide Amfi Steinkjer: Coop Obs.

Av Amfi Steinkjer sin totalomsetning på 1,45 milliarder kroner utgjør Obs-omsetningen 334 millioner kroner, eller omtrent en firedel, ifølge tall fra Coop Steinkjer. Ved City Syd og City Lade utgjør omsetningen ved Obs omtrent halvparten av senterets totalomsetning. De to Obs-ene i Trondheim er da også Norges to største dagligvarebutikker målt i omsetning. Og det merkes for resten av de to sentrene også.

- Det betyr uendelig mye å ha Obs, og at vi har så store Obs-er som vi har i Trondheim. De butikkene er fantastiske magneter og maskiner. Vår suksess gjennom snart 30 år hadde ikke vært sånn om vi ikke hadde hatt den butikken, sier Finn Dybdalen, senterleder ved City Syd.

For flere gjør som kunde Kine Emilie Dalemo Vestvik som vi traff på City Lade: Stikker innom flere butikker når hun først kommer for å handle på Obs.

- Jeg er vel her omtrent en gang i uka. Det er Obs som trekker. Både matbutikken, Obs sport og Obs bygg. Det er greit å ha disse og flere andre butikker i nærheten, sier Vestvik som bor på Lilleby.

Obs trekker: For Kine Emilie Dalemo Vestvik er City Lade nærmeste senter, og Obs-butikkene de som besøkes oftest.

Størst vekst på Nardo

Andre har nærsenter som er betydelig mindre i areal og omsetning. Men også disse hadde vekst i fjor. Aller størst økning var det ved familieeide Nardo Center i Trondheim som etter utskiftingen fra Ica Stormarked til Coop Mega, forbedret omsetningen med over 15 prosent i fjor.

- Det er kjempepositivt. I tillegg til økningen i dagligvare, er det jevn vekst også i øvrig detaljhandel på senteret, sier senterleder og medeier Odd Kristian Eliassen.

Nær Nardo: Anne Grethe Hagen setter pris på nærsenteret sitt. - Det er koselig her og greit å slippe å dra så langt, sier hun.

Storutbygging i Stjørdal

Amfi Steinkjer er fortsatt Nord-Trøndelags desidert største kjøpesenter. Men de var ikke alene om en solid omsetningsøkning i 2016. Hele fem kjøpesenter i nordfylket hadde vekst på over 3,5 prosent.

På Torgkvartalet i Stjørdal investerer Vennatrø Gruppen nesten 300 millioner kroner på å bygge ut senteret med 9300 kvadratmeter.

- Torgkvartalet har en fantastisk fart for tiden og leverer tidenes beste resultat på 540,5 millioner kroner i 2016. Med tanke på årets resultat så vet vi at det ligger et stort potensial i vårt marked, derfor ser vi allerede frem til oppsummering av 2017, sier senterleder Geir Veie ved Torgkvartalet.