For andre gang møtte ikke Jonas Voldhagen Myrvold opp da konkursbegjæringen mot ham skulle behandles, men retten valgte å ikke utsette saken én gang til.

Det var skattemyndighetene i Nord-Norge som fremmet begjæringen. Bakgrunnen er at Myrvolds Bodø-registrerte enkeltpersonforetak, Eiendom Voldhagen Myrvold, skylder minst 1 058 282 kroner i merverdiavgift, ifølge skattemyndighetene.

- Pågått over lang tid

Seniorskattejurist Per Ove Johnsen hos Skatt Midt-Norge førte saken på vegne av Skatt Nord. Johnsen sier at det er snakk om et relativt stort beløp for et enkeltpersonforetak.

- Sånn sett er det alvorlig, og det har pågått over lang tid. Det er helt tilbake fra 2009 og frem til nå, sier Johnsen til Adresseavisen.

Ifølge skattemyndighetene har de ikke funnet verdier hos Myrvold som kan dekke kravet, og konkursbegjæringen ble tatt til følge av dommerfullmektig Gjermund Aasbrenn i Sør-Trøndelag tingrett.

Da Myrvold ble varetektsfengslet i oktober, kom det frem at politiet hadde beslaglagt rundt 330 000 kroner i kontanter som ble funnet hjemme hos ham.

Hjelp til selgere

Ettersom momskravet er på drøyt én million kroner, betyr det at enkeltpersonforetaket må ha hatt inntekter på opptil fire millioner kroner i denne perioden.

Ifølge offentlige registre skal enkeltpersonforetaket yte «tjenester til selgere som driver direktesalg av produkter som for eksempel boligalarm, finanssalg, støvsugersalg og lignende.»

Johnsen sier at de ikke vet hvor inntektene kommer fra, og om de eventuelt er knyttet til aktiviteten i katalogselskapet Nummeropplysninga AS, der Myrvold er styreleder.

Selgerne i Nummeropplysninga AS skal ha lurt bedrifter til å signere avtaler om oppføring i en nettkatalog, uten at bedriftene selv var klar over det. Ifølge politiet har det nå kommet godt over 100 anmeldelser mot selskapet, og Myrvold og selskapets daglige leder er begge siktet for grovt bedrageri og grovt underslag.

Ifølge Myrvolds tidligere advokat har Myrvold forklart at han fakturerte Nummeropplysninga AS fra enkeltpersonforetaket sitt.

Kan anke

Ifølge Johnsen er det for tidlig å si om Myrvold også vil bli politianmeldt for de manglende momsinnbetalingene.

- Det vil vi vurdere når vi hvilke undersøkelser bostyrer gjør, og hva som kommer ut av de. Men det er noe man vurderer ved hver eneste konkurssak, sier Johnsen.

Myrvold har mulighet til å anke kjennelsen til lagmannsretten. Hans advokat, John Christian Elden, sier i en e-post at årsaken til at Myrvold ikke møtte i tingretten skyldtes at han var i utlandet.

På spørsmålet om hvor inntektene i selskapet kommer fra, svarer Elden:

- Kravet bygger mye på skjønnsfastsettelser og ingen reell inntekt.

- Vil han anke kjennelsen fra tingretten?

- Vi må lese kjennelsen før vi vurderer videre skritt, svarer Elden.

Trondheimsselskapet Nummeropplysninga AS sto bak katalogtjenesten 1801. Politiet har mottatt over 100 anmeldelser mot selskapet. Foto: Aleksander Myklebust