Lien ble presentert som ny regiondirektør på interesseorganisasjonens kontor i Trondheim mandag formiddag, men spekulasjonene om at han skulle få jobben har gått lenge.

Lien erstatter Merethe Storødegård som i oktober fikk jobb som sjef for Nav Værnes, og allerede i november skrev Adresseavisen at Lien var aktuell for jobben.

Da han like før jul gikk av som statsråd, kunne Adresseavisen erfare at han trolig ville få jobben, mens VG skrev at han allerede hadde fått den.

- Reell prosess

Søknadsfristen for stillingen gikk først ut 8. januar i år, og viseadministrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO avviser at brikkene var lagt på forhånd. Han sier at ansettelsen ble klar for under én uke siden.

- Vi likte ikke disse spekulasjonene, for vi hadde en utlysning og det har vært en reell prosess. Det var kanskje ekstra viktig for oss å kjøre en solid prosess med intervjuer og testing, for vi har vært veldig opptatt av at våre medlemmer ikke skulle sitte igjen med et inntrykk av at dette var bestemt på forhånd, sier Almlid.

Ifølge Almlid var det tre kandidater med i den siste intervjurunden, der alle tre var menn.

- De tre beste kandidatene var ikke kvinner i denne sammenhengen, sier han.

Lien selv sier at det var hyggelig å bli nevnt i spekulasjonene om stillingen, men at det ikke var derfor han ba statsminister Erna Solberg (H) om avløsning som statsråd. Den beskjeden fikk han «hjemmefra».

- Jeg kan være helt tydelig på at jeg varslet sjefen om at jeg måtte hjem helt uavhengig av denne stillingen. Men jeg kan også si at kona syntes det var en god idé at jeg skulle begynne i NHO, sier han.

Liens kone, Kristin Reitstøen, har tidligere fortalt Adresseavisen om bakgrunnen for at hun ønsket mannen hjem til Ranheim.

- Levende interesse

Lien var olje- og energiminister i drøyt tre år, og før det satt han to perioder på Stortinget for Sør-Trøndelag Frp. Han var også kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi i en kort periode fra han sluttet som stortingsrepresentant til han ble statsråd.

Styreleder Karl Almås i NHO Trøndelag sier at Liens kvalifikasjoner «fyller hele skapet».

- Hans levende interesse for trøndersk næringsliv, fra det små til det store, kombinert med hans veldig gode politiske erfaring gjorde ham til en veldig god kandidat, sier Almås om ansettelsen.

Lien selv sier at han i hele sin politiske karriere har vært opptatt av å skape politikk som legger til rette for verdiskapning og nye ideer.

På spørsmål om hva som blir den største utfordringen for næringslivet i Trøndelag fremover, svarer Lien at det blir helt sentralt å skape vekst i næringene med høy verdiskaping per årsverk.

- Veksten i norsk økonomi vil komme fra andre næringer enn olje og gass, selv om det også vil være viktig i lang tid fremover. I disse endringer ligger det både muligheter og utfordringer, og jeg mener at Trøndelag er godt posisjonert til å skape vekst i privat sektor, sier Lien, og trekker frem både havbruk og kraftproduksjon som næringer med en høy verdiskaping.

Overrasket varaordfører

Etter at ansettelsen ble kjent på mandag strømmet det inn med gratulasjoner til Lien i sosiale media, men ikke alle syntes å være enig i at han var riktig mann for jobben.

Varaordfører i Trondheim, Hilde Opoku fra Miljøpartiet De Grønne, skrev på Facebook at hun var overrasket over at «NHO Trøndelag velger en politiker med så tydelig merittliste for nedbygging av natur og klima for en region som har ambisjon om å lede an i det grønne skiftet».

Opoku sier til Adresseavisen at hun gjerne vil gratulere Lien med jobben, og at han har vist at han kan skape entusiasme og handling.

- Men jeg vil utfordre Lien på at dette ikke må bli en plattform for Frps politikk. Vi må gjøre noen smertefulle valg fremover, og han må også legge klima- og naturregnskap til grunn i jobben som regiondirektør i NHO, sier hun.

Ole Erik Almlid minner om at nettopp det grønne skiftet var temaet for NHOs årskonferanse i Oslo i januar, og han sier at Lien er helt på linje med organisasjonen holdning.

- Jeg er helt overbevist om at han er rett mann for denne jobben, og jeg er helt overbevist om at næringslivet er de rette til å løse klimautfordringene, sier Almlid.

Kan få karantene

Det er myndighetenes karantenenemnd som vil avgjøre når Lien kan tiltre i stillingen. Nemnda kan gi tidligere statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere karantene i inntil seks måneder når de går over til stillinger utenfor statsforvaltningen.

Lien sier at han varslet nemnda om ansettelsen mandag formiddag, og at han håper han kan begynne i jobben i god tid før sommeren.

Ansatt: Styreleder Karl Almås i NHO Trøndelag sier at Liens kvalifikasjoner «fyller hele skapet». Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen