Ett av bryggeriene Rema 1000 skal produsere håndverksøl i skal ligge i Trøndelag.

De nye bryggeriene eies av selskapet Norske Bryggerier, som Rema 1000 eier 50 prosent av.

- Våre kunder ønsker seg større utvalg og interessen for øl fra mikrobryggeri er økende. Et godt eksempel på det er Sagene Bryggeri, som gjør det svært godt i Oslo. Vårt mål er å inngå avtaler med gode lokale leverandører som vil gi våre kunder et spennende utvalg innenfor øl. Vi vil satse på 19 selvstendige mikrobryggeri, i tillegg til egne mikrobryggeri som vi vil eie sammen med lokale aktører, skriver kommunikasjonsdirektør Mette Fossum i Rema 1000 i en e-post til Adresseavisen.

Rema kutter ut alt Hansa-øl med unntak av i Hordaland.

Bekymret for de små

Bryggeri- og Drikkevareforeningen er skeptiske til planene.

- Vi er bekymret for at de med store økonomiske muskler skal skvise ut småbryggeriene som har skapt markedet, sier direktør i Bryggeri- og Drikkevare-foreningen, Petter Nome.

Han tror Rema 1000s satsing som medeier i håndverksbryggerier kan gi dårligere utvalg for kundene.

- Vi tror det vil bety et mer ensidig utvalg. Dette markedet er kjennetegnet av kreativitet og innovasjonsvilje. Det er klart at når Rema går inn, så vil de tenke mer mainstream øl og volum. De vil kunne utfordre de andre på pris, sier Nome.

- Rema mener det er penger å hente i det veldig populære markedet for håndverksøl. Vi frykter det vil gå ut over kvaliteten og mangfoldet, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Aktiebryggeriet i Trondheim

Norske Bryggerier eier 43 prosent av Sagene Bryggeri, og butikkølet herfra selges kun i Rema-butikker.

I vår starter Norske Bryggerier produksjonen ved Rogaland Bryggeri i Bryne og i Bergen åpner O.F. Hald. Ølet fra de to skal selges i Rema-butikker i Rogaland og Hordaland.

Norske Bryggerier skal åpne ytterligere tre bryggerier på Sørlandet, i Trøndelag og Nordland. På spørsmål om når de åpner, svarer Fossum:

- Det er ikke endelig bekreftet.

Hos Patentstyret har Norske Bryggerier blant annet registrert varemerket Aktiebryggeriet i Trondheim, Aktiebryggeriet i Kristiansand, Aktiebryggeriet i Bodø og Aktiebryggeriet i Nord-land. Fossum bekrefter ikke at dette blir navnene.

- Eksakte navn må vi komme tilbake til når det er klart, skriver Fossum.

Aktiebryggeriet har historiske røtter i Trondheim. Aktiebryggeriet i Trondhjem ble etablert i 1899, og ble i 1966 fusjonert med E.C. Dahls bryggeri.

Aktiebryggeriet i Trondhjem ble etablert i 1899, og ble i 1966 fusjonert med E.C. Dahls bryggeri. Nå har Rema registrerte merkevaren Aktiebryggeriet i Trondheim hos Patentstyret. Bildet er fra 1964 og viser Aktiebryggeriets lokaler, hvor E.C. Dahls pub og kjøkken holder til i dag.

Bryggeriene Austmann og To Tårn er kastet ut av Rema.

Kun Trondhjem Mikrobryggeri

Rema 1000 lanserte før jul sin nye nasjonale leverandørstrategi, som går ut på å knytte til seg hovedleverandører de kaller bestevenner. Carlsberg, som eier E.C. Dahls og Ringnes, er valgt til bestevenn for industriprodusert øl. Det innebærer at øl fra Mack og Hansa Borg ikke lenger selges av Rema 1000 nasjonalt, kun lokalt.

Da bestevennstrategien ble lansert, fortalte Rema 1000 at vareutvalget skal suppleres med mindre, lokale leverandører. Men for snart tre uker siden ble Trondheims-bryggeriene Austmann og To Tårn kastet ut av butikkhyllene. Nå er det kun lokalt håndverksøl fra Trondhjem Mikrobryggeri i butikkhyllene hos Rema 1000 i Trondheim.

Øl fra Trondhjem Mikrobryggeri kom i butikken i 2015.

Vil ha 19 lokale bryggeri

- Kan det ikke på sikt føre til mindre lokalt mangfold at Rema 1000 selv starter lokale håndverksbryggerier, i konkurranse med dem som allerede finnes?

- I dag er det registrert over 100 mikrobryggerier i Bryggeriforeningen. Vi har ikke mulighet til å ha alle varianter fra alle leverandører, og ønsker å samarbeide med dem som vi vil gi forutsigbarhet for en god drift videre, skriver Fossum.

- Har Rema planer om å kjøpe seg opp i flere lokale bryggerier?

- Vårt mål er å inngå avtaler med gode lokale leverandører, og vi har ikke et ønske om å eie mest mulig. Som sagt ønsker vi oss avtaler med 19 selvstendige mikrobryggeri, og oppfordrer de som er interessert til å ta kontakt, skriver Fossum.

Rema 1000 har i tillegg til Trondhjem Mikrobryggeri, inngått avtale med blant andre Rena Bryggeri.

Tidligere kjøpmann møtte Rema i retten igjen.

- Begrenset marked

Bryggeri- og Drikkevareforeningen er derimot bekymret for at Rema 1000s satsing skal ødelegge for andre håndverksbryggerier

- Vi har liten sans for at kjedene skal eie større og større deler av verdikjeden. De går nå inn på et marked bygd opp av hardt arbeidende idealister, som har skapt et marked som Rema ikke greier å skape på egen hånd. Markedet er begrenset, og de store kjedene ser at håndverksøl blir mer og mer populært, og tenker at dette skal vi ta en del av. Vi er bekymret for at de med store økonomiske muskler skal skvise ut småbryggeriene som har skapt dette markedet, sier Nome.

Håndverksøl utgjør fortsatt en liten andel av ølmarkedet i dagligvarebutikkene.

- Markedet for håndverksøl vokste nesten 20 prosent i fjor, 30 prosent i 2015 og 40 prosent i 2014. Verdien av det er større enn volumet skulle tilsi fordi det er dyre produkter. Rema mener derfor det er penger å hente i det veldig populære markedet for håndverksøl. Vi frykter det vil gå ut over kvaliteten og mangfoldet, sier Nome.

Hansa Borg Bryggerier eier 50 prosent av Austmann Bryggeri og 54 prosent av Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø, som tidligere ble solgt av Rema over hele landet.

5 nye trønderske sterkøl er lansert på Vinmonopolet.

- Austmann betydningsfull

Også administrerende direktør Lars A. Midtgaard i Hansa Borg Bryggerier frykter det kan gi færre lokale ølsorter å velge i når lokale bryggerier som Austmann og To Tårn er kastet ut av Rema-hyllene.

- Rema må få lov til å velge sin egen strategi og følge den. Men det er synd hvis det går ut over allerede eksisterende bryggerier og det medfører at kjente varer for forbrukerne forsvinner. Det er synd for Austmann er betydningsfulle i Trondheim, og mange hundre har reagert på Facebook fordi de er ute av Rema, sier Midtgaard.

Han forteller at Rema-exiten foreløpig ikke får noen følger for bemanningen verken hos Nøgne Ø eller Austmann.

Daglig leder Børge Barlindhaug i To Tårn Bryggeri er ikke overrasket over at Rema blir medeier i bryggerier.

- Gjennom Norske Bryggerier er de på eiersiden, og ønsker større kontroll over verdikjeden selv. Det må vi akseptere. Jeg er lei meg for at det får konsekvenser for To Tårn, sier Balindhaug, som håper å få selge øl hos Rema igjen senere.

Brygger i Skien

Ølet fra Trondhjem Mikrobryggeri som selges hos Rema er produsert i Telemark. Rema 1000 mener likevel det er Trondheims-øl.

- De som startet bryggeriet er fortsatt med på eiersiden og brygger øl i Trondheim for uteliv og Vinmonopolet. Trondhjem Mikrobryggeri samarbeider med Oslo Mikrobryggeri og Telemark Mikrobryggeri om et felles bryggeri for produksjon av butikkøl som ligger i Skien. Konseptet og utviklingen av produktene skjer fra Trondhjem Mikrobryggeri, og bryggerne fra Trondheim brygger sine øl selv i Skien, skriver Fossum.