Olje- og energidepartementet ba i januar Deloitte peke på om Stavanger, Bergen eller Trondheim er best egnet som lokalisering for Fornybar AS, skriver Stavanger Aftenblad.

Investeringsfondet skal forvalte opptil 20 milliarder kroner og sysselsette alt fra 20 til 120 ansatte.

Rapporten ble levert i forrige måned og er inntil videre hemmeligstemplet i departementet mens regjeringen tygger på om de skal følge rådet fra Deloitte eller ei.

Les Signert-spaltist: Kampen om kronene

Intervjuet av sin egen sponsor

I utarbeidelsen av rapporten er ulike aktører i de tre byene blitt intervjuet av Deloitte, deriblant Bergen næringsråd.

Deloitte er hovedsamarbeidspartner med næringsrådet. Dette koster selskapet 215.000 kroner i året, ifølge Marit Warncke, administrerende direktør i Bergen næringsråd.

Da selskapet i fjor feiret 100 år, pekte Warncke i sin hilsningstale på den tette og gode relasjonen de har hatt til Deloitte i mange år "både som samboere i felles bygg", revisjonspartner og "trofaste hovedsamarbeidspartner" helt siden etableringen av partnerskapsordningen i 2001.

– Ingen av oss som ble intervjuet, kjente noen av de som jobbet i Deloitte, sier Warncke om telefonintervjuene Deloitte gjorde med næringsrådet.

– Har Trondheim noen grunn til å kunne så tvil om uavhengigheten til Deloitte?

– Vi samarbeider alle med store banker og revisjonsfirmaer som jo er en del av klyngene i de store byene. Det er helt greit at en tredjepart går gjennom byene i en sånn prosess.

– Deler dere lokaler med Deloitte?

– Nei. De er vår samarbeidspartner, deltar på en del møter hos oss, og vi drar nytte av kompetansen de besitter. De har logoen sin hos oss, sier hun.

Les også: Stavanger og Bergen mest aktuelle i kampen om Fornybar AS

Deloitte-avtale om fond i Stavanger

På et møte med Olje- og energidepartementet og Finansdepartementet i april i fjor viste Greater Stavanger en plansje med Deloitte blant intensjonsavtalepartnerne.

Avtalen ble altså inngått lenge før Deloitte fikk konsulentoppdraget fra departementet.

Greater-rådgiver Geir Haug bekrefter at det er undertegnet en generell intensjonsavtale med Deloitte Stavanger.

– Grunnen til interessen er nok at de ser forretningsmuligheter i framtiden og argumentene for å få lagt det til Stavanger. De sitter på ekspertise som de vil stille til rådighet.

– Hvordan påvirker dette Deloittes uavhengighet?

– Jeg har tenkt på det jeg også. Det spørs om de har tenkt den tanken, men jeg regner med at sånne selskap holder sånne ting veldig atskilt fra regnskap og revisjonsdelen, som dette er, og konsulentdelen som har fått oppdrag av departementet, sier Haug.

Kontorleder Johan Enoksen i Deloitte Stavanger sier han ikke har tilgang på Deloitte-rapporten.

– Jeg er leder i Stavanger og har ikke hørt ett ord om dette. Jeg aner ikke hvem som gjør dette i Deloitte, og det ville vært dumt hvis det ødela for Stavangers sjanser når vi ikke har vært involvert, sier han.

– Jeg har sagt at vi kan komme med et tilbud som revisor hvis Stavanger blir valgt. Det er ikke noe mer enn det, bare en generell avtale. Hvis Stavanger får det, må revisortjenester sannsynligvis ut på anbud uansett.

– Så det var egentlig ingen vits med en sånn avtale?

– Nei, og jeg tror ikke vi blir revisor sånn uten videre, sier han.

Ap krever svar fra regjeringen

Audun Otterstad (Ap), som representerer Sør-Trøndelag på Stortinget, karakteriserer koblingene som "uheldige".

Han vil levere et skriftlig spørsmål til finansminister Siv Jensen (Frp) om saken denne uken.

– På bakgrunn av denne informasjonen vil jeg stille spørsmål allerede før helgen. Vi må være helt sikre på faktum i saken slik at ikke noe ødelegger for legitimiteten, nøytraliteten og objektiviteten, sier han.

– Jeg mener det er viktig å spille med åpne kort. Det høres ut som om Stavanger ikke helt har skjønt rollefordelingen og har vært litt uforsiktig. Dette bidrar også til spekulasjoner som er uheldig for Bergens del, sier Otterstad.

– Jeg forutsetter at det er stilt tydelige krav om vanntette skott mellom avdelingene i Deloitte, sier han.

– Akkurat nå framstår dette uheldig, sier Otterstad.

Berit Rian, administrerende direktør i Næringsforeningen i Trondheimsregionen, regner med og forventer at Deloitte har håndtert oppdraget på en profesjonell og god måte.

– For meg synes dette å være uproblematisk. Jeg tar dette med knusende ro, sier Rian.

Ikke bekymret: Leder av Næringsforeningen i Trondheimsregionen Berit Rian. Foto: Christine Schefte

Hun har oppfattet det slik at det er Deloitte i Oslo som har fått oppdraget.

– Jeg har ikke hørt noe om eller tenkt på dette i det hele tatt, sier hun.

Iselin Nybø (V), som kjemper for Stavanger, viser for øvrig til at det har gått henvendelser fra Deloitte i Bergen til Stavanger-aktører.

Aftenbladet avventer for øvrig svar på flere spørsmål sendt til Olje- og energidepartementet onsdag.

Slik begrunnet olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) behovet for å gi oppdraget til eksterne konsulenter i januar:

«Det er vel kjent at det har vært ulike politiske synspunkt i lokaliseringsspørsmålet. Derfor ønsker jeg et best mulig beslutningsgrunnlag før endelig vedtak fattes», skrev han til Aftenbladet.

NB:

Les Gøril Forbords kommentar: "Lyset av håp ble tent allerede rett over nyttår. Via telefonsamtaler til sentrale personer i byens næringsliv fra et konsulentselskap som utførte en uavhengig utredning av fondets beste plassering."