Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker ASA og styreleder i Aker BP, sier at Røkke er glad for å ha tatt feil.

Feltutbyggingen har blitt ledet fra kontorene på Torvet i Trondheim, av selskapet som inntil i fjor høst het Det norske.

Produksjonen ble satt i gang på formiddagen på julaften i fjor, men mandag var det olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) som sto for den offisielle åpningen i strålende vintervær ute i Nordsjøen.

Rundt en mil unna ligger nabofeltet Edvard Grieg, og i horisonten ser man riggen som borer brønner på det gigantiske Johan Sverdrup-feltet.

Til utlandet

Grieg-feltet, dit oljen og gassen fra Aasen-feltet sendes, ble åpnet for ganske nøyaktig ett år siden. Utbyggingen skjedde innenfor budsjett, og det ble poengtert at operatøren Lundin i stor grad hadde plassert de største kontraktene i Norge. Blant annet ble stålunderstellet bygget ved Kværners verft i Verdal.

På Aasen-feltet valgte de andre løsninger. Boligkvarteret på plattformen ble bygget ved verftet til Apply Leirvik på Stord, men understellet og hoveddelen av plattformdekket ble bygget henholdsvis på Sardinia og i Singapore.

Aker BPs hovedeier, Kjell Inge Røkke, var i 2013 mildt sagt lite fornøyd med at store kontrakter gikk ut av landet, og særlig at Kværner, hvor han selv var styreleder, ikke fikk kontrakten på toppdekket.

«Jeg føler meg sikker på at utbyggingen av Ivar Aasen blir dyrere enn budsjett, og at produksjonen av den første oljen skjer senere enn planlagt. Egentlig burde jeg holde munn, men jeg gjør det ikke», skrev Røkke i sitt årlige brev til aksjonærene i Aker ASA.

- Veldig glad

Nå er fasiten klar. Tross Røkkes bekymring ble utbyggingen gjennomført i tråd med både budsjett og tidsplan, og uten alvorlige hendelser. Røkke tok selv høyde for det i sitt aksjonærbrev, der han håpet at hans skepsis ville bli en motiverende faktor.

«Tar jeg feil, så fortjener jeg ettertrykkelig å bli minnet om det», skrev han.

Aker ASAs konsernsjef Øyvind Eriksen deltok også under den offisielle åpningen mandag. På spørsmål om Røkke blir påminnet spådommen, svarer han:

- Kjell Inge er den første til å glede seg over at hans ord er gjort til skamme, og også han er veldig glad for at Aker BP nå kan offisielt åpne Ivar Aasen i henhold til plan og i henhold til budsjett, sier Eriksen, som også er styreleder i Aker BP.

Innenfor: Aker ASA-sjef og styreleder i Aker BP, Øyvind Eriksen, sier at Kjell Inge Røkke er glad for at spådommen om kostnadssprekk og forsinkelser ble gjort til skamme. Foto: Larsen, Håkon Mosvold, NTB scanpix

Aker BP er et resultat av en rekke fusjoner og oppkjøp, senest i sommer da daværende Det norske overtok BPs norske virksomhet. Eriksen sier at eierne er villige til å stille opp for videre vekst, om nødvendig med mer penger.

- Både BP og Aker som hovedaksjonærer har store ambisjoner for selskapet. Vi ønsker at det skal vokse videre både gjennom leting og funn, og kanskje gjennom nye transaksjoner, sier Eriksen.

Uavhengig aktør

Oppkjøpene har gjort at Aker BP er et av de største uavhengige oljeselskapene i Europa, og olje- og energiminister Terje Søviknes sier at selskapet nå er viktig for sokkelen.

Norske myndigheter har tidligere fått kritikk for at man godtok Statoil overtakelse av Hydros olje- og gassvirksomhet, noe som ble oppfattet som en kraftig svekkelse av konkurransen i på norsk sokkel.

- Jeg tror det er veldig bra at vi har fått Aker BP etablert. Å få en stor uavhengig aktør på norsk sokkel med klare ambisjoner for å satse, både på leting og utvikling, er bra for sokkelen og bra for norsk leverandørindustri, sier Søviknes.

Førstereis: Turen til Aasen-feltet var Terje Søviknes' første tur offshore. Foto: Larsen, Håkon Mosvold, NTB scanpix

Styres fra Trondheim

Feltutbyggingen har kostet 27,4 milliarder kroner, og ifølge Aker BP har rundt 5000 mennesker lagt ned over 17 millioner arbeidstimer de siste årene. Rundt 500 av har jobbet ute på feltet det siste halve året for å forberede oppstarten.

Under den offisielle åpningen mandag var det fortsatt rundt 220 personer ute på feltet, men under normal drift vil plattformen ha en bemanning på i overkant av 20 personer.

Omvisning: Olje- og energiminister Terje Søviknes og Aker-sjef Øyvind Eriksen (bak t.h.) fikk omvisning av plattformsjef Bjørn Thore Ribesen etter den offisielle åpningen av Ivar Aasen-feltet. Foto: Larsen, Håkon Mosvold, NTB scanpix

Operasjoner og drift vil da styres fra et kontrollrom i Aker BPs kontorer på Torvet i Trondheim. Selv om både hovedkontor og tyngdepunktet i selskapet har flyttet sørover, så har de ingen planer om å flytte driftsorganisasjonen, ifølge Aker BPs konsernsjef Karl Johnny Hersvik.

- Jada. Det er ingen planer om å endre på det, sier han.

Om en måned skal feltet formelt overføres fra prosjektorganisasjonen til driftsorganisasjonen. Før sammenslåingen med BPs norske virksomhet var det bekymringer i selskapet om de hadde nye arbeidsoppgaver til prosjektorganisasjonen for Aasen-utbyggingen. Nå er ikke det lenger et tema, ifølge Hersvik.

- Vi er i den heldige situasjon at det ikke er mangel på oppgaver i Aker BP. Veldig mange som har jobbet på dette prosjektet skal gå over til Valhall Vestflanken, mens andre skal jobbe med modifikasjonsprosjekter, sier Hersvik, og sier også at deler av organisasjonen skal jobbe med planer for to undervannsutbygginger.