Styret foreslår et utbytte på 1,36 milliarder kroner til eierne, der hovedeier Gustav Witzøes investeringsselskap Kverva får en andel på 726 millioner kroner.

Luseproblemene i Midt-Norge driver opp selskapets kostnader, og i de siste tre månedene i fjor tjente selskapet mer på oppdrettsvirksomheten de har i Nord-Norge.

Der var inntjeningen til gjengjeld rekordhøy. Driftsoverskuddet per kilo laks var på 38,28 kroner, og lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård hos Nordea sier til Dagens Næringsliv at det er norgesrekord for et børsnotert oppdrettsselskap.

Det operasjonelle driftsresultatet i Nord-Norge i fjerde kvartal endte dermed på 444 millioner kroner, mens det i Midt-Norge ble på 335 millioner.

Fortsatt tro på Midt-Norge

Finansdirektør Trond Tuvstein i Salmar sier at dette er første gang de har tjent mer i Nord-Norge enn i konsernets kjerneområde utenfor kysten av Trøndelag.

- Det er stor forskjell på de produksjonsmessige forholdene i Troms og Finnmark og i Midt-Norge, og i situasjonen i Midt-Norge var krevende gjennom hele 2016, sier Tuvstein til Adresseavisen.

I Midt-Norge var driftsoverskuddet per kilo laks nesten 16 kroner lavere enn i nord, og Tuvstein sier at lusehåndteringen kostet dem rundt fire kroner per kilo.

- Det koster oss å håndtere dette, men det er en kostnad vi er beredt til å ta, sier Tuvstein.

Selskapet slaktet også mindre laks i Midt-Norge i fjerde kvartal enn planlagt, ettersom lusepresset og hensynet til fiskevelferden betød at fisken ble hentet opp av merdene tidligere.

Salmars grunnlegger og fungerende konsernsjef, Gustav Witzøe, har sagt at havet utenfor konsernets hovedkontor på Frøya er «verdens beste område» for oppdrett av atlantisk laks.

Tuvstein sier at på kort sikt vil kostnadene per kilo være lavere i Nord-Norge enn utenfor Trøndelag, men at de fortsatt tror Midt-Norge er det beste området på lang sikt.

- Det skyldes både temperaturer og strømningsforhold, men det forutsetter at vi håndterer lusa. Det er vi sterk i troen på at vi skal klare, men det vil høyst sannsynlig skje med andre metoder enn i dag, sier Tuvstein, som peker på forskning på både genetikk, vaksiner og nye teknologiske løsninger.

Ifølge selskapet et lusesituasjonen i Midt-Norge fortsatt utfordrende, men bedre enn på samme tid i 2015.

Fikk lavere pris

Ifølge selskapet ble resultatet i fjerde kvartal også påvirket av at de solgte 60 prosent av laksen på kontrakter der prisen lå betydelig under markedsprisen.

I snitt lå prisen på Nasdaqs lakseindeks på rekordhøye 67 kroner per kilo i kvartalet, noe som er 22 kroner høyere enn i samme periode året før.

Salmars salgs- og prosesseringsvirksomhet fikk et driftsunderskudd på 180 millioner kroner i kvartalet, og ifølge selskapet er den høye kontraktsandelen hovedårsaken til det.

Salmars salgs- og prosesseringsvirksomhet gikk med driftsunderskudd i fjor.

Tuvstein sier at Salmar er avhengig av å ha deler av salget på faste kontrakter, men at ingen kunne forutsi den kraftige prisoppgangen i 2016.

- I ettepåklokskapens lys er det lett å si at den kontrakten burde vi ikke gått inn i, men i 2017 hever vi kontraktsprisene betydelig fra 2016-nivå, sier han.

Ifølge selskapet har de planlagt å investere for rundt 850 millioner kroner i 2017. Investeringene i havmerdprosjektet vil utgjøre 270 millioner av dette, og selskapet sier at byggingen av havmerdpiloten går som planlagt.

Målet er at den første fisken skal settes ut i havmerden i tredje kvartal i år.

Børskursen falt

Salmar er notert på Oslo Børs, og der falt aksjen kraftig etter fremleggelsen av resultatet.

I 14-tiden onsdag var aksjekursen ned rundt 6,3 prosent, og hittil i år er verdien av selskapet redusert med rundt 15 prosent.

Selskapet verdsettes nå til rundt 25 milliarder kroner på børsen.