Administrerende direktør Arild Olsen i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) vil ikke sitte stille å se på at Trondheim Ap ønsker å forby utbytte i private barnehager.

Vil endre loven

Arbeiderpartiet i Trondheim vedtok nylig at de vil arbeide for at Aps landsmøte går inn for å endre barnehageloven slik at den får samme formulering som i lov om privatskoler når det gjelder muligheten til å ta ut utbytte på driften. Arild Olsen mener denne politikken er et utslag av en ideologi som mener at alt skal driftes av det offentlige.

Tidligere denne måneden vedtok flertallet i bystyret at de ønsker at alle nye barnehager som etableres skal være drevet av kommunen, eller ideelle aktører, og ikke såkalte kommersielle aktører. Vedtaket har fått Frps bystyregruppe til å sende saken inn til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag fordi de mener dette skaper et ulovlig skille mellom ulike private barnehager.

- Vi driver forsvarlig

Nå kommer også Private Barnehagers Landsforbund på banen.

- Vi kjenner oss ikke igjen i det bildet de forsøker å tegne av private barnehager i dette landet. 50 prosent av alle barnehager drives av private, og de drives på en ordentlig og forsvarlig måte. Det er ikke slik Ap i Trondheim påstår at vi er en gjeng med mennesker som stikker vårt sugerør ned i kommunekassene for å hente ut folks skattepenger, sier Olsen.

Direktøren i PBL mener dagens regelverk er godt nok til å hindre at private barnehageeiere misbruker kommunal støtte for å sikre utbytte til eierne.

- Barnehagesektoren i Norge er en frisk sektor som alle er fornøyde med. Trondheim kommune kan med hjemmel i barnehagelovens paragraf 14 sikre seg mot at pengene de gir til drift av private barnehager brukes til å sikre barna et godt tilbud og utbytte til eierne. Dersom noen private barnehager gjør noe galt, finnes det regelverk hvor kommunene kan gripe inn. Dette reguleres i dag både av regnskapsloven, straffeloven og barnehageloven, sier Arild Olsen.

Fremstilles feil

Private Barnehagers Landsforbund mener deres medlemsbedrifter fremstilles på en lite fordelaktig måte blant flertallet av politikerne i Trondheim.

- I det store og hele drives de private barnehagene på en utmerket måte som både kommunene, foreldrene, de ansatte og barna er fornøyde med. Våre barnehager har lavt sykefravær og tar ut et overskudd som ligger innenfor regelverket. Jeg kan ikke forstå at en barnehage med høyt sykefravær, som driver dårlig og som bruker opp pengene sine på å leie inn vikarer, skal være en bedre løsning? sier Arild Olsen.

- Det hevdes at dere sparer inn på lønnskostnader og pensjonsutgifter til de ansatte for å kunne sikre overskudd til eierne?

- Jeg kan bare svare for mine medlemsbedrifter, men våre tall viser at våre pensjonsavtaler er bedre enn i de kommunale barnehagene. I kommunene er pensjonen levealdersjustrert, det er den ikke hos oss. Når de gjelder lønn så opererer vi med de samme minstelønnssatsene som kommunen, men vi har kanskje yngre medarbeidere som gjør at gjennomsnittet trekkes ned. Men vi følger regelverket, og aksepterer at det offentlige ser oss i kortene og passer på slik at ingen misbruker ordningene. De ordningene vi har er gode. Vi trenger ikke politikere som mistenkeliggjør en hel bransje som driver godt, sier Arild Olsen.