Daglig leder Berit Aadland Senneseth i Svein Aadland AS, som driver Deguy-kjeden, forteller at de har stengt dørene fordi leiekontrakten med kjøpesenteret Olavskvartalet i Trondheim gikk ut ved utgangen av januar.

- Butikkene fases ut etter hvert som kontraktene går ut. Det har blitt stadig mindre trafikk av folk her, og det har gått ut over omsetningen, sier Senneseth.

Deguy-butikken har holdt til i første etasje i Olavskvartalet i 25 år. Kjeden har ikke noen konkrete planer om å åpne butikken igjen et annet sted i Trondheim.

- Mange av våre kunder og samarbeidspartnere sier vi bør åpne en butikk i Trondheim igjen, men vi har ikke noen planer om det nå. Egentlig burde vi ha byttet lokaler tidligere, men vi mente det var gode lokaler med vinduer ut mot gaten. Men vi får se hva som skjer på sikt. Vi konsentrerer oss om våre ti andre Deguy-butikker. Vi har bygget opp virksomheten over 45 år, og butikkene våre har kommet steg for steg, sier Senneseth.

Vintagemote fra Paris og Manchester i Trondheim.

- Trondheimsbutikken mistet omsetning

Hun forteller at usikkerheten som har vært i flere år om hva som skal skje med Olavskvartalet, har ført til færre kunder.

- Det har vært skrevet mye i media om det, og det har blitt stillere i senteret. Kundene får også med seg dette, og tenker at det ikke er drift lenger, sier Senneseth, som håper å fortsatt ha kunder i Trondheim via nettbutikken deguy.no.

Deguy-kjeden, som eies av Svein Aadland AS, er en familieeid bedrift med hovedkontor i Bergen. Det siste regnskapet levert til Brønnøysundregistrene er for 2015. Det viser at Deguy-butikkene har hatt en nedgang i omsetningen. Den falt fra 73 millioner kroner i 2014, til 67 millioner i 2015. Samtidig økte underskuddet før skatt, fra 2,2 millioner til 3,2 millioner kroner.

- Det er sikkert ikke bare butikken i Olavskvartalet som har trukket ned omsetningen, men den har trukket ned. Det er også veldig stor konkurranse i detaljhandelen og det skjer mye, sier Senneseth.

Deguy-butikken i Olavskvartalet hadde fem ansatte som jobbet til sammen tre årsverk. De ble sagt opp i forbindelse med nedleggelsen av butikken.

Carma-Hilde skal åpne flere butikker.

- Ingen kastes ut

Etter at Deguy stengte, er det nå kun én klesbutikk igjen i Olavskvartalet, Risøe. I tillegg driver H2 en frisørsalong og Hudpleieklinikken Cabina i kjøpesenteret. Det er to kafeer der, Rosenborg Bakeri og Latteliten Kaffebar.

Olavshallen som eies av Trondheim kommune, eier også kjøpesenteret Olavskvartalet. Direktør Bjørgvin Thorsteinsson i Olavshallen forteller at leiekontraktene som fortsatt løper i senteret, har ulik lengde

- De har ulik lengde og alle kan gå ut av kontrakten sin. Samtidig understreker jeg at ingen blir kastet ut. Vi planlegger første etasje i tråd med de kontrakter som er der per i dag, og fyller opp resten av lokalene med festivaler, pop ups og showroom mens vi tenker på hva vi skal bruke dem til på litt lengre sikt, sier Thorsteinsson.

- Vi ønsker pop up-arrangementer, og ta i bruk lokalene slik vi gjorde under Tråante og Trondheim Calling, sier direktør Bjørgvin Thorsteinsson i Olavshallen om de tomme butikklokalene i 1. etasje av Olavskvartalet.

Han vil ikke si om det er flere av virksomhetene som er på vei ut av Olavskvartalet.

- Det er kontrakter som løper frem til år 2020. Vi er i dialog, og det er ikke noe jeg snakker om offentlig, sier Thorsteinsson.

Olavshallen børster støvet av «skjulte» kunstskatter.

Vil ha mer kultur

Den tidligere eieren av Olavskvartalet, Norsk Handelseiendom, solgte kjøpesenteret til Olavshallen i fjor. Olavshallen hadde lenge ønsket å ta over alle næringslokalene, for å styrke hallen og kvartalet som kulturarena.

- Olavshallen driver med opplevelsesformidling, og vi ønsker å få inn mer kunst og kultur i første etasje. Hvis det i fremtiden skal være butikker, bør det være butikker som for eksempel selger instrumenter eller musikk. Det bør være noe som naturlig hører hjemme i et konsert- og kulturhus, sier Thorsteinsson.

Politikerne i Trondheim skal i løpet av året avklare hva som skal skje med Olavshallen og kvartalet på lang sikt. Ett av forslagene bystyret skal behandle er om Olavshallen får kjøpe hele kvartalet, snu scenen og utvide arealet i Olavshallen slik at Trondheim Symfoniorkester får de bak- og sidescenene de trenger. Rådmannen utreder også muligheten for å bygge et nytt konserthus et annet sted i byen.

På kort sikt ønsker derfor Olavshall-direktøren å fylle de tomme lokalene med meste mulig kunst og kultur.

- Frem til da gjør vi ingen store grep som koster mye penger. Vi ønsker pop up-arrangementer, og ta i bruk lokalene slik vi gjorde under Tråante og Trondheim Calling, sier Thorsteinsson.