- Vi studerer og har ikke mulighet til å spare opp egenkapital for å kjøpe, og boligprisene stiger, sier Moe.

Sammen med rundt 550 andre møtte samboerparet på informasjonsmøtet som Tobb holdt på Royal Garden Hotel onsdag kveld. Her presenterte boligbyggelaget hvordan førstegangsetablerere kan leie en ny leilighet på Lilleby i minst tre år, før de får mulighet til kjøpe den til en fast pris i løpet av de neste to årene. En eventuell boligprisoppgang er med på å bygge opp egenkapitalen (se fakta).

- Vil ta en evighet

Moe og Jensen forteller at de ikke får hjelp av foreldre til egenkapitalen på 15 prosent av boligprisen, som er kravet for å få boliglån.

- I stedet for å vente og spare opp egenkapital, er dette det beste alternativet for oss. Her kan vi leie og få tilbud om å kjøpe innen fem år. Det vil ta årevis for oss å få kjøpt bolig hvis vi ikke får tilbudet fra Tobb, sier Moe.

Samboerparet leier bolig i dag. Moe blir ferdig utdannet blikkenslager i år, mens Jacobsen blir ferdig med studier neste år. Begge sparer i BSU (Boligsparing for ungdom), og ser for seg å spare ytterligere til egenkapital hvis de får leie på Lilleby.

- Vi vil gjerne ha vår egen bolig. Da kan vi bygge oss opp fra å eie en liten leilighet til noe større, sier Jacobsen.

Boliglånsrentene er økt de siste månedene.

1000 er interessert

Nærmere 1000 personer har meldt seg interessert i de 51 leie før eie-boligene på Lilleby, som blir innflyttingsklare i juni. Administrerende direktør Torbjørn Sotberg i Tobb sier det er mange som trenger hjelp til å kjøpe sin første bolig.

- Etter hvert som boligprisene har økt, så er terskelen og kravet til egenkapital stadig mer krevende for unge folk. Når de først har fått finansiering, greier de å håndtere bokostnadene. Men terskelen for å komme inn på markedet har økt behovet for denne typen løsninger, sier Sotberg.

Mange av de 550 som møtte opp på Tobbs informasjonsmøte, stilte spørsmål til Tobb-sjef Torbjørn Sotberg. De spurte blant annet om det er aldersgrense for å leie, parkeringsplasser, fremleie av leilighetene mens de leier og når de kan selge etter å ha kjøpt.

Den store interessen gjør at Tobb vil tilby konseptet i flere boligutbygginger.

- Mange har ikke opplevd at rentene kan stige til ubehagelige høye nivåer.

- De fleste får hjelp

Handelsbanken samarbeider med Tobb om finansieringsmodellen for leie før eie. Leder av privatmarked i Handelsbanken i Trondheim sentrum, Tommy Pedersen, forteller at de fleste førstegangsetablererne som får lån, må ha hjelp fra foreldrene til egenkapitalen.

- 15 prosent er alt fra 300 000 til 600 000 kroner de må inn med for å kjøpe sin første bolig. Det er vanskelig å spare opp så mye. De som ikke har det blir ekskludert fra markedet, sier Pedersen.

Han snakket med mange på informasjonsmøtet til Tobb som har god betalingsevne.

- Det var mange potensielle kunder der som ikke har vært i en bank før, fordi de tror de ikke har en sjanse uten egenkapital eller hjelp fra foreldrene. De har bra inntekt og sikker jobb, men leier i dag, sier Pedersen.

- Vanlig å tape på boligsalg i Trondheim

- Gir opp boligkjøp

Privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN sier noen unge gir opp å kjøpe egen bolig.

- Ettersom boligprisene stiger mer og mer, er det en større gruppe som resignerer og egenkapitalkravet synes uoverstigelig. Da er det viktig å ta en prat med banken og høre om mulighetene, og om det er rom for at vi gjør fornuftige avvik fra reglene. Vi kan gjøre det for ti prosent av lånene. Men skal vi fravike reglene, må vi ha en grunn som viser at du skiller deg ut. For oss er det at du har vist evne til å spare over tid. Da kan vi vurdere å strekke oss lenger, sier Reite.

Finansdepartementet strammet ytterligere inn kravene til bankenes utlånspraksis fra nyttår, for å dempe både gjelds- og prisveksten. Kravet om 15 prosent egenkapital ble beholdt, men samlet gjeld kan ikke lenger overskride fem ganger bruttoinntekten.

Flere får nei til lån

- Vi har lagt om måten vi regner på. Nå regner vi først ut hva som er fem ganger inntekten, og leieinntekter får nå mindre effekt i regnestykket. Det gjør at noen får låne mindre enn før, sier Pedersen.

Reite er enig i at innstrammingen ikke rammer så mange førstegangskjøpere, men de som kjøper for utleie.

- Vi sier nei til noen flere, men det er ikke den store endringen. Vi hadde en egen grense på maks 5,5 ganger bruttoinntekt fra i fjor, sier Reite.

Banksjef for personmarked i DNB i Trondheim, Kristian Haaland, sier det er for tidlig å konkludere.

- Men vi ser en tendens til at de som tidligere fikk innvilget lån enten må få hjelp av foreldrene eller kjøpe bolig til lavere pris enn de hadde tenkt, sier Haaland.

- Foreldre er medlåntaker

Men noen unge rammes.

- Spesielt de som er i slutten av studier og har lav inntekt, men har forventninger om høyere inntekt i nær fremtid. Vi ser også at de som får hjelp av foreldrene kommer rundt dette kravet. De får foreldrene til å stå som medlåntaker. Hvis foreldrene ikke har mye gjeld, teller inntekten til foreldrene med i regnestykket. Her er det en mulighet for smutthull for dem som har foreldre med romslig økonomi, sier Reite.

Han er bekymret for denne utviklingen.

- Mens foreldrene tidligere stilte sikkerhet for deler av lånet, så var de unge ansvarlige for lånet selv. Nå har foreldrene ikke bare ansvar for kausjonen, men får også det samme ansvaret for lånet og helt til det er nedbetalt. Hvis ikke alt går etter planen med inntektene til ungene, sitter foreldrene med gjeld som låser dem i forhold til å ta opp lån selv på eget hus, sier Reite.

Fredag legges prisstatistikken for brukte boliger solgt i februar frem.