- Det er vemodig, det er jo babyen og har vært livsverket. Det er ingen lett avgjørelse å ta, sier Bente Bakken (63), som startet Natasja i 1986.

Butikken i Carl Johans gate er en få selvstendige klesbutikker i Midtbyen.

- Vi har gått noen runder med oss selv, og har kommet frem til at det er en riktig avgjørelse. Vi har hatt 30 fine år i Midtbyen. Men jeg kommer til å savne kundene, sier Bakken.

Hun forteller at hun har fått mange tilbakemeldinger fra kunder etter at det ble kjent at butikken avvikles, som sier de vil savne den.

- Det er klart ikke en vanlig jobb, det er en livsstil og har vært det i 24 timer i døgnet i alle år. Det er helsemessige årsaker til at jeg velger å avslutte nå, sier Bakken, som starter opphørssalget fredag.

Bente Bakken hoppet av lærerjobben for å selge franske moteklær.

Forsøkte andre løsninger

Natasja er en familiebedrift, og Bakken har drevet butikken sammen med datteren Marthe Bakken Undseth (36) de siste årene. Daglig leder er ektemannen Ole Martin Undseth.

Bakken forteller at de forsøkte å finne en løsning for videre drift for Natasja.

- Det har vært interessenter som har meldt seg, men det har ikke vært lett å få til en realistisk løsning. Nå har vi mulighet til å avvikle på en ordentlig måte, sier Bakken.

Datteren peker på at tøffe tider kan gjøre andre aktører mindre investeringsvillige.

- Det har vært et par tøffe år for varehandelen og for vår bransje spesielt. Da tror jeg ikke det har vært et sterkt marked for å investere hos andre, da rendyrker man det man har, sier Undseth.

- Blir tøffere

Med Natasja har de ønsket å være et alternativ.

- Fokus har vært å være et alternativ til andre som har mye likt. Vi har fått tak i nye merker som vi har vært alene om, og har hatt service i høysetet. Vi har hatt mange faste kunder. Marthe har vært med på å revitalisere merkemiksen, og vi har fått yngre kundegrupper, sier Bakken.

For datteren var det ikke et alternativ å ta over og drive Natasja videre.

- Jeg ser hva som skal til, og ser hvilken vei markedet utvikler seg. Bransjen vil sannsynligvis bli tøffere. Trondheim har blitt en fin shoppingby, med mange sterke aktører med store markedsandeler. Å stå som enkeltstående butikk i det er tøft, sier Undseth.

Reitan halverer støtten til Torget.

Må ha nettbutikk

Både hun og moren sier de måtte ha satset på nettbutikk hvis Natasja skulle fortsatt.

- Det er en nødvendighet. Vi har kunder fra hele landet og har sendt varer til alle steder. Vi har også solgt mye på grunn av Instagram og sosiale media, sier Bakken.

Natasja omsatte for 5,8 millioner kroner i 2015, og hadde er overskudd før skatt på 357 000 kroner.