– Saken viser at arbeidstakere selv må sjekke at arbeidsgiver virkelig betaler premien for tjenestepensjonen, som de er pålagt å betale, sier pensjonsekspert og partner i rådgivingsselskapet Gabler, Tor Sydnes til Bergens Tidende.

Han er selv forundret over at arbeidstakerne ikke er bedre beskyttet på dette området.

Halleraker begynte 2. april i fjor å jobbe som driftsleder for Norsk Takfornying Bergen AS, som kontrolleres av Frode Monsen.

– Like etterpå fikk jeg melding fra bedriften om at jeg var innmeldt i deres tjenestepensjonsordning, som ble forvaltet av If Danica, sier Halleraker.

Pålagt å betale for alle

For drøyt ti år siden ble alle arbeidsgivere pålagt å betale tjenestepensjon for sine arbeidstakere. De aller fleste ansatte i private bedrifter har fått en såkalt innskuddspensjon, hvor arbeidsgiveren betaler inn minst to prosent av den enkeltes lønnsinntekt. Disse beløpene forvaltes av livselskaper, og betales gjerne ut gjennom de første ti årene som pensjonist. Beløpene kommer i tillegg til alderspensjonen fra den offentlige folketrygden.

– Arbeidstakere bør få et vink når arbeidsgivere ikke betaler sine løpende pensjonsforpliktelser. Det er tross alt vi som eier pensjonsinnskuddene, sier Rolf Arne Halleraker. Foto: EIRIK BREKKE

Halleraker trodde alt var i skjønneste orden med meldingen fra sin arbeidsgiver i april. Men etter at han sluttet hos Norsk Takfornying i november i fjor, ble han klar over at bedriften ikke hadde betalt inn to prosent av lønnsinntekten hans i pensjonspremie til If.

Det likte han dårlig, så han sendte e-post til Frode Monsen, hvor han krevde at premien ble innbetalt. Men han har ikke fått svar, og innbetalingen har uteblitt.

Mangler penger

Overfor BT innrømmer Monsen at han ikke har betalt pensjonspremien for Halleraker.

– Det skyldes økonomiske vanskeligheter. Vi har hatt utfordringer med en masse reklamasjoner, og vi får derfor ikke inn penger, sier Monsen.

Han lover å betale inn pensjonspremien han skylder.

Det har imidlertid Halleraker sluttet å feste lit til. Han har derfor på egen hånd begynt å sjekke hva som skjer med arbeidstakernes pensjonsrettigheter når arbeidsgiveren lar være å betale pensjonspremien deres, og hvilke sanksjoner disse arbeidsgiverne risikerer.

– Får vite det for sent

Det som gjør ham frustrert er at eventuelle reaksjoner mot arbeidsgivere som bryter loven kommer for sent.

– Jeg og andre arbeidstakere får ikke beskjed om at innbetaling mangler før det er for sent, sier Halleraker.

Les om en ny ordning kan gi deg bedre pensjon.

Dette bekreftes også i et svar han har fått fra Finanstilsynet. Der skriver seniorrådgiver Marit Sletta at de kan pålegge arbeidsgivere løpende dagmulkter på 250 kroner per dag, per ansatt, om de ikke betaler innen en gitt frist.

Men pålegget gjelder fremover i tid. «Finanstilsynet kan ikke pålegge foretaket å innbetale manglende innskudd til pensjonsordninger for tiden som har passert. Manglende innbetalinger av innskudd tilbake i tid er å anse som privatrettslige krav som den enkelte arbeidstaker må følge opp selv overfor arbeidsgiver ...» skriver Sletta i sitt svar til Halleraker.

I praksis betyr det en sivil erstatningssak i rettsvesenet.

Når det ikke er noe å hente ...

Skatteadvokat og partner i rådgivingsgiganten PwC, Dag Saltnes, er enig med Halleraker i at sanksjonsmulighetene kommer for sent i disse sakene.

– Er det ikke mer penger å hente hos bedriften, hjelper det verken med erstatningssøksmål eller dagbøter, sier Saltnes.

For bedrifter som går konkurs trer lønnsgarantiordningen inn, og sikrer at arbeidstakerne får lønnsinntektene de har utestående, innen gitte grenser.

Seksjonsleder Runa K. Sæther i Finanstilsynet opplyser til BT at innbetalt pensjonspremie er å anse som en del av de ansattes lønnskrav, og dekkes derfor av lønnsgarantien, innenfor en maksgrense på drøye 180.000 kroner (2G).

Mellom alle stoler

Dette vil likevel ikke hjelpe Halleraker om Norsk Takfornying Bergen AS skulle gå konkurs. For en arbeidstaker som slutter i bedriften før 12 måneder har gått, har ikke rett til opptjent pensjonskapital, opplyser Sæther.

Dag Saltnes er litt forundret over at arbeidstakere som Halleraker kan falle mellom så mange stoler i en sak hvor arbeidsgivere er pålagt å betale inn tjenestepensjon for sine ansatte.

– Det er derfor all grunn til å anmode arbeidstakere om selv å følge med på at de har en tjenestepensjon som bedriften faktisk betaler for, sier Saltnes.

– Følg med

Tor Sydnes opplyser at dette er noe alle kan følge med på hver eneste dag om de kontakter livselskapet som arbeidsgiver bruker.

– Og alle vil få kontoutskrift minst en gang i året som viser innbetaling og den oppsparte kapitalen, sier Sydnes.

Halleraker synes det er vel og bra med råd om å følge med.

– Problemet er at de fleste stoler på sine arbeidsgivere og går ikke aktivt inn og sjekker at de betaler. Vi som eier disse pensjonsinnskuddene burde derfor fått et varsel når betalingen av disse lovpålagte pensjonsinnskuddene uteblir. Selv fikk jeg først vite at noe var galt da jeg fikk brev om at avtalen var terminert på grunn av manglende innbetaling. Da er det som regel for sent, sier Halleraker.

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet sier at han har vært borti denne problemstillingen før.

– Pensjonsinnbetaling er en del av lønnen, som arbeidsgivere ikke kan løpe fra. Og i verste fall ender slike saker med sivilt søksmål, sier Jensen, som understreker at de heldigvis har hatt svært få slike saker.