- Den direkte konsekvensen av kjennelsen er at anleggsarbeidet sannsynligvis ikke starter opp som planlagt i mai. Så langt har denne saken kostet oss millioner, sier NTEs energidirektør Kenneth Brandsås.

Kjennelsen han viser til ble avsagt Frostating lagmannsrett 7. mars og sier at NTE tok seg til rette da de startet bygginga av ny demning i Namsvatnet i Røyrvik kommune i Nord-Trøndelag i mai 2015. Namsvassdammen ble bygget tidlig på 50-tallet og er vannkilden til alle kraftverkene nedover elva Namsen.

- Da vi startet anleggsarbeidet, var vi sikre på at alle tillatelser var på plass. Så ble vi klar over at noe kunne mangle, og søkte om tvangsavvikelse som vi fikk innvilget av departementet i juni 2015, sier Brandsås.

Men altså seks uker for sent. I høst konkluderte nemlig Namdal tingrett med at «begjæring om tvangsavvikelse tas ikke til følge».

Må bli enig med grunneier

Og nå har altså lagmannsretten gjort det samme. Dermed må anleggsarbeidet trolig innstilles fram til det finnes en avtale med grunneier, eller at dommen blir opphevet av en annen rettsinstans.

- Vi mener dommen er feil, og vurderer å anke til Høyesterett. Samtidig forsøker vi å finne en løsning med grunneier, forteller Brandsås.

Han forteller også at de søker å finne en løsning med Tore Løkke AS, som er entreprenøren på damutbygginga.

Må be om mer enn fint vær

- Det er noen klausuler i avtalen som regulerer forsinkelser. Finner vi ikke en minnelig løsning med entreprenøren, kan millionene dette har kostet oss fort bli titalls millioner, sier NTE-direktøren.

For det ligger i kortene at både en anke og ikke minst forhandlinger med grunneieren vil strekke ut i tid.

- De kan ikke bare komme her og be om fint vær etter å ha overkjørt meg og andre grunneiere i flere år, sier Jann Arthur Sandvik.

Han har i tre år kjempet med nebb og klør for å stoppe bygging av ny dam. Årsaken er at han mener ny dam vil få store konsekvenser for miljøet rundt Namsvatnet og i hele Namsen ned til Namsos.

- Det vil ta lang tid før vi kommer til en eventuell enighet. De forslagene NTE har kommet med, er ikke i nærheten av å ta opp i seg de problemene utbygginga medfører, sier Sandvik som ikke er bekymret for en ny runde i retten.

- De må gjerne anke til Høyesterett. Det bekymrer meg ikke, sier Sandvik.

Da kampen startet, hadde han som mål å stoppe bygging av ny dam. Ifølge Brandsås i NTE vil dammen, som nå er «nesten ferdig», bli bygget helt ferdig uansett hvor lang utsettelsen blir.

- I verste fall kan det bli en utsettelse på ett til to år, sier Brandsås.

Skadebegrensing

Nye Namsvassdammen skal etter opprinnelig plan stå ferdig neste år.

- Mitt mål nå er størst mulig skadebegrensing for miljøet, er Sandviks kommentar til at NTE hevder dammen vil bli bygget uansett.

Namdalsavisa var mandag i kontakt med daglig leder Tore Løkke i Tore Løkke AS for å høre hvordan de stiller seg til en mulig utsettelse av anleggsarbeidet ved Namsvatnet.

- Jeg verken kan eller vil kommentere saken, sier Løkke.

Utsettelsen vil ikke få konsekvenser for kundene, opplyser NTE-direktør Brandsås.

- Det kan få noen produksjonsmessige konsekvenser, men kundene våre vil ikke merke noe.