Siri Espedal Kindem, Statoils områdedirektør for Midt- og Nord-Norge, var i går hos olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) for å overrekke utbyggingsplanene.

- Senere i uken skal vi feire dette både på kontoret i Kristiansund og i Stjørdal, sier Kindem til Adresseavisen.

Njord ligger rundt åtte mil vest for Fosen, og produksjonen fra olje- og gassfeltet ble startet opp i 1997. Da var det ikke ventet at feltet ville vare lenger enn til 2013.

Driftsorganisasjonen sitter i Kristiansund, med støttefunksjoner ved Statoils driftskontor på Tangen i Stjørdal. Kindem sier at forlenget produksjonstid på feltet, også sikrer jobb for disse miljøene.

- Nå er vi sikret aktivitet i 20 år til, sier hun.

- Gledens dag

Styremedlem Kristian Skinderhaug i fagforeningen Tekna føler seg også trygg på at investeringene sikrer arbeidsplasser i Midt-Norge.

- Dette er en gledens dag for alle Statoil-ansatte i Midt-Norge, og det vil gi ringvirkninger for våre kolleger i leverandørindustrien, sier Skinderhaug.

Produksjonen på feltet ble midlertidig stengt ned i 2013, etter at det ble oppdaget strukturelle svakheter på Njord A-plattformen. Etter midlertidige utbedringer ute på feltet, kunne oljen og gassen begynne å strømme igjen i juli året etter.

Plattformen var likevel ikke sterk nok til å bore nye brønner, og Statoil satt derfor i gang et prosjekt for å finne langsiktige løsninger for feltet.

I det såkalte «Njord Future»-prosjektet ble flere alternativer vurdert, inkludert en helt ny plattform. Løsningen ble likevel å bygge om dagens stålplattform, og i fjor sommer ble Njord A slept til land for omfattende oppgraderinger.

I forrige uke ble det klart at Kværners verft på Stord fikk jobben med å utbedre både skrog og plattformdekk. Denne avtalen er verdt rundt fem milliarder kroner, som er rundt en tredel av de totale investeringskostnadene på feltet.

Ifølge Kindem vil det også bli tildelt kontrakter for oppgradering av lagerskipet Njord B, men de vil ikke bli tildelt før senere i år. Hun sier at dette arbeidet vil bli delt opp i en ingeniørkontrakt og en kontrakt for generelle oppgraderinger.

- I tillegg skal vi bore nye brønner ute på feltet, og vi skal gjennomføre flere store marine operasjoner, sier Kindem.

Nytt felt

Njord A-plattformen skal også klargjøres for å motta oljen fra det nye Bauge-feltet, som ligger rundt 16 kilometer nordøst for plattformen.

Bauge gikk tidligere under navnet Snilehorn, og ble oppdaget på høsten i 2013. Feltet skal bygges ut med havbunnsinstallasjoner, og oljen skal føres gjennom en rørledning til Njord A.

Bauge er det første feltet som tar i bruk Statoils nye teknologi for havbunnsutbygginger, som går under navnet Cap-X. Ifølge Statoil har mange fra oljeselskapets forskningssenter på Rotvoll deltatt i utviklingen av teknologien, og selskapet har antydet at den kan gi innsparinger på 30 prosent.

Kindem sier at de ikke har eksakte tall for innsparingene, men sier at planene for både Njord og Bauge har blitt billigere.

- Dette er noe vi har jobbet med i mange år. Vi har klart å få ned kostnadene, og dette er gode og lønnsomme prosjekter for oss, sier hun.

Under vann: Denne illustrasjonen viser hvordan Bauge-feltet skal knyttes opp til Njord A-plattformen. Foto: Illustrasjon/Statoil

Moderplattform

De utvinnbare ressursene på Bauge-feltet er anslått til 73 millioner fat, og ifølge Statoil vil dette alene forlenge levetiden på Njord med tre år.

Arbeidet som gjøres hos Kværner vil også åpne for at flere felt kan knyttes til Njord A-plattformen. Kindem peker på Pil og Bue-feltet, der eierne allerede har bestemt at de ønsker å knytte seg til Njord.

Kindem peker også på at var stor interesse for dette området, sist gang regjeringen delte ut utvinningstillatelser i såkalte modne områder på norsk sokkel.

- Vi ser at det er stor aktivitet i dette området, og det er basert på at vi har en moderplattform. Det skaper nye muligheter, sier hun.

Feiring: Områdedirektør Siri Espedal Kindem sier at investeringene sikrer aktivitet i 20 år. Foto: jens petter søraa