I en pressemelding torsdag morgen ble det klart at konkurrenten Aker Solutions overtar Reinertsens olje- og gassvirksomhet, og de rundt 700 ansatte i selskapet.

Direktør Thomas Reinertsen er tredje generasjon i den trondheimsbaserte familiebedriften. Han sier at de er fornøyd med løsningen, selv om virksomheten forsvinner ut av familiens eie.

De ansatte i selskapet ble orientert i et allmøte klokken 08.30 torsdag morgen.

- Dette er en løsning vi må si oss tilfreds med, sier Reinertsen, som sier at de har hatt et svært godt samarbeid med gjeldsnemndas leder Joar Grimsbu og hans medarbeidere.

- Det har vært intenst og omfattende, men vi har kommet frem til en løsning hvor vi får til en transaksjon og unngår en konkurs, sier han.

Se tidslinje for Reinertsen siden oljenedturen nederst i saken.

- Emosjonell berg- og dalbane

Han sier at konkurs har vært en reell fare, og at han ikke var trygg på en løsning før onsdag kveld.

- Hvis vi ikke hadde fått et bud av en slik størrelse, så hadde vi vært der. Hvis ikke interessen hadde vært der i markedet, så hadde det vært alternativet.

- Når innså dere at alternativene var et salg eller en konkurs?

- De alternativene har vært ganske tydelige for oss i noen uker nå, men det har vært en emosjonell berg- og dalbane, sier han.

Reinertsen AS gikk selv til tingretten for å be om offentlige gjeldsforhandlinger like før jul i fjor . Da ble det oppgitt at gjelden var på rundt 960 millioner kroner, men i pressemeldingen torsdag kommer det frem at gjelden i realiteten er på over 1,6 milliarder kroner.

Thomas Reinertsen uttalte ved inngangen av forhandlingene at de hadde et stort ønske om å drive videre, og beholde Reinertsen som et familieselskap.

Rendyrket

Thomas Reinertsen ønsker ikke å gå i detaljer om gjeldsbyrden til selskapet, men er tydelig på at det er innenfor landbasert virksomhet som over tid  skapte de største problemene.

Denne virksomheten er tidligere solgt, men etterdønninger skapte videre utfordringer, ifølge Reinertsen. Da selskapet ba om gjeldsforhandlinger hadde det blitt rendyrket som et leverandørselskap til olje- og gassbransjen.

Likevel skal det ligge igjen mye gjeld etter virksomheten som har blitt solgt ut. Ifølge pressemeldingen fra gjeldsnemnda var det heller ikke noen som var villige til å kjøpe hele Reinertsen AS, selv om det var totalt 48 investorer på banen.

Derfor er det nå olje- og gassvirksomheten og de ansatte som blir overtatt av Aker Solutions, mens Reinertsen AS blir et selskap uten aktivitet.

Etter nedturen i oljebransjen har Reinertsen AS vært nødt til å si opp hundrevis av ansatte, men Thomas Reinertsen sier at var en situasjon de kunne overlevd.

- Det kom en korreksjon på oljesiden som preget oss, men vi er komfortable med at den var håndterbar. Det er problemene fra den tidligere solgte virksomheten som har brakt oss inn i denne situasjonen, sier han.

Solgt unna

Thomas Reinertsen sier at det må bli opp til gjeldsnemnda å kommentere hva som nå skjer med det som er igjen av Reinertsen AS.

Salget av olje og gass-virksomheten til Aker Solutions har tilført selskapet 212,5 millioner kroner, og i tillegg er det solgt to datterselskaper og øvrige eiendeler for til sammen rundt 25 millioner.

Thomas Reinertsen sier at de må være svært ydmyke for tapene kreditorene blir påført.

- Det er noe vi gjerne skulle vært foruten. Det er virksomheter vi har hatt veldig gode og lange relasjoner med som nå blir rammet av dette, sier han.

Reinertsen bankforbindelse Nordea har garantert for driftskostnadene under gjeldsforhandlingsperioden, og vil også gjøre det frem til Konkurransetilsynet har godkjent salget til Aker Solutions.

Thomas Reinertsen understreker også at han er oppriktig stolt over medarbeiderne og innsatsen de har lagt ned i denne perioden.

Tidslinje:

  • Reinertsen ble som resten av oljeserviceindustrien hardt rammet av oljenedturen i 2014. Oljeprisen falt, det samme gjorde investeringene hos oljeselskapene, noe som gjorde at oljeserviceselskap som Reinertsen fikk betydelig færre oppdrag.