Det nye kravet om at boligkjøperne kan ha maksimalt fem ganger bruttoinntekten i gjeld, stopper ikke førstegangskjøperne ennå, sier analysesjef Jan Håvard Valstad i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge.

- Det har ikke fått effekt ennå. Noen kjøpere sitter ennå på finansieringsbevis fra banken som ble innvilget etter gamle regler. Så lenge de finner en bolig og de har troen på boligmarkedet, så får de enten med seg foreldrene som medlåntakere eller de får tilleggssikkerhet fra foreldrene slik at de greier å håndtere kravet om 15 prosent egenkapital, sier Valstad.

Reglene for hvor mye bankene gir i boliglån er strammet inn fra nyttår, fordi myndighetene ønsker å redusere gjelds- og prisveksten.

Analysesjef Jan Håvard Valstad i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge

Trøndersk eiendomsmegler ansetter 20 meglere i Oslo.

- Ikke én har nevnt det

Mens kravet om at låntakerne kan ha maks fem ganger inntekten i gjeld nylig ble innført, ble kravet om at de må ha minst 15 prosent av kjøpesummen i egenkapital innført i 2011.

- Det er ikke én kunde som har nevnt inntektskravet. Jeg tror de fleste fremdeles har mulighet til å kjøpe bolig. Men jo mer fokus det er på en mulig boligprisboble, så kan det bli en selvoppfyllende profeti med prisnedgang. Det har alltid vært mye psykologi i boligmarkedet, sier salgsleder Ola Mogseth hos Nylander på Solsiden.

Leiligheten i Mellomila 63 er 53 kvm og er solgt for 3 250 000 kr. Prisantydningen var 3 090 000 kr. Foto: DNB EIENOM

Men blant andre Danske Bank har varslet at de sier nei til flere lånesøknader etter at reglene ble strammet inn.

- Tøffere for noen

Regionleder Ronnie Andersson i DNB Eiendom i Trøndelag sier de ser at den siste innstrammingen fra Finansdepartementet rammer noen.

- Vi kan ikke si at vi ikke merker det i det hele tatt. Vi ser at det er tøffere for dem som skal etablere seg for første gang. Noen sliter kanskje litt mer enn tidligere på bakgrunn av nye regler og krav. Men det er flere åpninger, som at foreldrene stiller med sikkerhet for egenkapitalen. Jeg ser også at interessentene nå er mer opptatt av å ha finansieringsbeviset på plass før de går på visning. Tidligere kunne de dukke opp på visning uten at finansieringen var klar. Nå er de forberedt på at det er tøffere å få finansiering, sier Andersson.

Regionleder Ronnie Andersson i DNB Eiendom i Trøndelag

Økonom advarer unge mot å haste inn på boligmarkedet.

I Oslo har flere eiendomsmeglere meldt om mindre press i boligmarkedet i det siste. Men av storbyene hadde Oslo også i mars den høyeste prisstigningen, med én prosent. Partner Christian A. Aamodt i Sem & Johnsen Eiendomsmegling i Oslo er usikker på om det er psykologi eller om det er færre som får lån med de strengere lånereglene.

- Vi merker det på de mindre leilighetene, men det er fortsatt slik at mange har anledning til å lene seg på foreldre eller har bygget opp egenkapital, sier Aamot, som nylig solgte en 53 kvadratmeter stor treroms på Majorstua for vel fem millioner kroner medregnet fellesgjeld.

Oslo-priser: De siste 12 månedene har prisene på boliger i Oslo steget hele 22,4 prosent, mens de i Trondheim er opp 8,1 prosent. Nylig gikk denne 53 kvadrat store 3-roms leiligheten i Vibes gate på Majorstua for 5 050 000 kr. Foto: Sem & Johnsen Eiendomsmegling

Avtagende prisvekst

Boligprisene i Trondheim steg 0,1 prosent i mars, og har de 12 siste månedene steget med 8,1 prosent. Økningen har dermed avtatt, fordi i februar var 12-månedersveksten 9,9 prosent.

Valstad sier prisstatistikken for mars var som ventet.

- Det er en fortsettelse av hva som har vært det siste halvannet året. I Trondheim er markedet på et fornuftig nivå med åtte prosent årlig vekst. Jeg venter også en fornuftig prisvekst ned mot et normalnivå på fem prosent i Trondheim. Det er et velfungerende boligmarked med god etterspørsel og et godt tilbud av nye boliger, sier Valstad.

Han peker på at det er den kraftige prisøkningen i Oslo, som de siste 12 månedene er på 22,4 prosent, og andre steder på Østlandet som gjør at prisene på landsbasis er 11,7 prosent høyere enn for ett år siden.

- Det er mest behov for å bremse den store boligprisveksten på Østlandet, og den siste reguleringen kom på grunn av østlandsmarkedet. Det ser ikke ut som om den får all verdens innvirkning på markedet i Trondheim, sier Valstad.

Aggressiv markedsføring av forbrukslån blir forbudt.

Selges i løpet av kort tid

Mogseth er heller ikke overrasket over lavere prisvekst i mars.

- De fleste har fått med seg at prisveksten er tatt ut. De siste 10–15 årene har den årlige boligprisveksten vært tatt ut de tre første månedene i året, og vi går kanskje inn i en periode med flat vekst fremover. Men det er fremdeles et lite utbud av brukte boliger i Trondheim, det vaker rundt 400, og vårslippet etter påske er lite i forhold til normalen de siste ti årene, sier Mogseth.

Det tok 19 dager fra en bolig ble annonsert til den ble solgt i Trondheim i mars, og omsetningshastigheten har ikke vært så lav siden juni i fjor.

- Boligene går ofte etter første eller andre visning. Det er lite utbud og selgerne er mer edruelige i forhold til forventninger om pris. Det er bra med folk på visningene av de rette objektene, men folk er enda mer selektive nå enn før nyttår, sier Mogseth.

- Vet hva prisen bør være

Andersson er heller ikke overrasket over lavere prisvekst.

- Markedet er litt selektivt, men det er generelt godt besøk på visningene. Men prises boligen for høyt, er det roligere på visningen. Interessentene har god greie på markedet selv, og ser hvor prisene bør ligge, sier Andersson.

Gjennomsnittsboligen i Trondheim koster nå 3 087 100 kroner.

I Sør-Trøndelag utenom Trondheim steg boligprisene 0,5 prosent i mars, og i Nord-Trøndelag steg de som i Trondheim, 0,1 prosent.