Selvangivelsen ble i år omdøpt til Skattemeldingen og er nå tilgjengelig gjennom innlogging på Skatteetatens sider.

Adresseavisen har latt Adresseavisens lesere stille spørsmål direkte til Skatteetaten om det de lurer på om skatt. Nedenfor kan du se svarene Skatteetaten ga, noe som helt sikkert er relevant også for deg.

Bolig

- Hvilke fradrag kan man sette opp ved salg av bolig i 2016?

- Det er rett til fradrag for kostnader ved salg av bolig bare hvis en eventuell gevinst ved salg av boligen er skattepliktig. Hvis du har eid bolig i minst ett år (eiertid) og brukt den som egen bolig minst ett av de to siste årene før salget (botid), vil en eventuell gevinst være skattefri. Da vil det ikke gis fradrag for kostnader i forbindelse med salget. Hvis ikke begge vilkår om ett års eier- og botid er oppfylt, er en eventuell gevinst ved salget skattepliktig, og et eventuelt tap vil da være fradragsberettiget. Ved beregning av slik gevinst/tap, gis blant annet fradrag for omkostninger i forbindelse med kjøp og salg av boligen, se eget skjema for beregning på skatteetaten.no/rf1318.

- Hvordan fører man opp, og fordeler huslån mellom samboere? Ut ifra vår skattemelding, ser det ut til at kun 2/3 av lånet er ført opp. Her burde vel hele lånet vært ført opp?

- Sjekk først om lånet er fordelt i deres forhåndsutfylte skattemeldinger, slik at hele lånet til sammen er ført opp. Kontroller også opplysningene opp imot årsoppgaven fra banken. Hvis beløpene ikke stemmer, må dere rette disse i skattemeldingen og eventuelt be banken om å rapportere på nytt med riktige tall. Se post 3.3.1, post 4.8.1 og skatteetaten.no/finnpost. Samboere må føre opp huslån og renter på lånet ut ifra fordelingen av lånet i avtalen med banken. Ved felles lån (solidaransvar ovenfor långiver) må samboerne fordele lånet og rentene med en halvpart på hver, selv om lånet og rentene er forhåndsutfylt i bare den ene sin skattemelding. Samboere som har inngått kontrakt om en annen fordeling enn den som er avtalt med banken, kan fordele lånet og rentene ut ifra kontrakten.

- Vi er gift og hun får alle fradragene på lånet vi har sammen, lønner det seg å fordele lånet på begge? Får vi igjen mere på skatten da, eller har det ingen betydning?

- Ektefeller kan fordele kapitalinntekter og kapitalutgifter fritt imellom seg i sine skattemeldinger. Hvordan dere velger å fordele gjeldsrentene kan ha betydning for deres samlede skatt. Dere kan spare skatt ved å sørge for at gjeldsrentene er fordelt slik at dere får nyttiggjort dere hele fradraget.

Hvis den ene har lav inntekt, kan dere samlet sett spare skatt ved å fordele fradraget slik at ingen av dere får en lavere nettoinntekt enn personfradraget for inntektsåret.

Her kan du se alle spørsmålene som ble besvart under nettmøtet.

Familie

- Hei, vi er samboere med kun én inntekt. Kan vi settes til skatteklasse 2?

- Samboere vil ikke kunne kreve skatteklasse 2.

- Jeg og samboeren fikk barn i september 2016. Må jeg gjøre noe med meldingen?

- Gi opplysning om dette i skattemeldingen post 1.3 ved å velge «Ja» i feltet «Felles barn med samboer?» I denne posten fører du også opp fødselsnummeret til din samboer. Se skatteetaten.no/finnpost.

Reise

- Jeg er folkeregistrert i Oslo og skatter dit, men jobber i Trondheim og leier en leilighet her. Har for få dager i Oslo i løpet av året til at jeg formelt kan regnes som pendler. Jeg vet jeg kan få fratrekk for en del reiseutgifter – men er det også mulig å få fratrekk for noe av boutgiftene? Hvordan fører jeg i så fall det?

- Det er rett til fradrag for merutgifter til kost, losji og besøksreiser når man må bo utenfor hjemmet av hensyn til arbeidet, og alle vilkår for og kunne regnes som pendler i skattemessig forstand er oppfylt. Vi anbefaler at du sjekker om du fyller vilkårene ved å se på pendlerveiviseren på våre nettsider, se skatteetaten.no/pendler. Hvis du har rett til fradrag, får du i veiviseren nærmere veiledning på hvordan du fører dette i skattemeldingen.

- Hvor skriver jeg opp fradrag for bompenger?

- Ofte er det slik at bompenger ikke er fradragsberettiget. Følgende vilkår må være oppfylt for at det gis fradrag:

• Du sparer minst to timer daglig ved å kjøre bil fremfor å reise med et rutegående transportmiddel .

• De samlede bomutgifter overstiger 3300 kroner.

Bompenger som etter dette er fradragsberettigede, inngår i beregning av reisefradraget i post 3.2.8. Se skatteetaten.no/reisefradrag og veiledningen til post 3.2.8 på skatteetaten.no/finnpost.

Næring

- Om jeg har byttet til dyrere firmabil mot slutten av 2016, er det da slik at jeg skal beskattes av denne bilen for hele 2016? Påslaget i skatten er cirka 20 000 kroner mer på den bilen jeg fikk i september.

- Du skal skattlegges for den bilen du benyttet den enkelte måneden. I måneden du byttet, skal du skattlegges for den du brukte da arbeidsgiver foretok trekkberegning for den aktuelle måneden.

- Må alle utgifter dokumenters for enkeltmannsforetak? Eller må man ha dokumentasjon ved ettersyn?

- Det er ikke nødvendig å legge ved dokumentasjon ved innsending av skattemeldingen, men dette må kunne forevises ved forespørsel.

- Må man melde inn tap på aksjer? Vet det et fradragsberettiget, men hvis det er veldig lite, må man ta seg bryet?

- Det vurderer du selv, man er ikke nødt til å kreve fradraget.

Diverse

- Hvor mye formue må man ha før man må betale formuesskatt?

- For 2016 er bunnfradraget 1,4 millioner kroner for enslige, og det dobbelte for ektefeller.