Ifølge gjeldsnemnda for Reinertsen er gjelden på over 1,6 milliarder kroner, noe som etter alt og dømme gjør det til Trøndelags største konkurs noensinne.

Det var lederen i gjeldsnemnda, advokat Joar Grimsbu, som i Sør-Trøndelag tingrett ba om innstilling av gjeldsforhandlingene i Reinertsen og anmodet om åpning av konkurs.

Kjennelsen ble avsagt klokken 11 tirsdag formiddag.

- Nå vil det bli en ordinær konkursbehandling, og da vil det bli klart om det blir utbetaling til kreditorene, sier Grimsbu, som ifølge kjennelsen oppnevnes som bostyrer.

Forhandlet: Advokat Joar Grimsbu hos Arntzen de Besche har ledet gjeldsnemnda som ble oppnevnt da Reinertsen ba om offentlige gjeldsforhandlinger. Foto: Christine Schefte

Ikke tvangsakkord

Da Aker Solutions tok over olje- og gassvirksomheten og de rundt 700 ansatte i Reinertsen på fredag i forrige uke, var avtalen at gjelden ikke skulle følge med i overtakelsen. Det betød at Reinertsen AS i praksis ble et selskap uten ansatte og aktivitet, men med en enorm gjeld.

Ifølge gjeldsnemnda vil det trolig bli under 200 millioner kroner igjen til kreditorene, noe som ikke ville vært tilstrekkelig til å gjennomføre en tvangsakkord.

Alternativet ville dermed vært frivillige gjeldsforhandlinger med alle de bortimot 700 kreditorene som har krav mot selskapet, og ifølge Grimsbu ville enighet med alle vært svært lite sannsynlig.

- Dermed ville vi vært i samme situasjon som vi er i dag, sier han.

Nordea hadde garantert for driftskostnadene etter at Reinertsen ba om gjeldsforhandlinger i desember i fjor, men etter at overtakelsen ble gjennomført trakk de driftskreditten, ifølge Grimsbu.

- Dermed var det heller ikke grunnlag for videre drift, sier han.

Overtatt: De ansatte i Reinertsen vil bli flyttet til Aker Solutions kontorer. Foto: Jens Søraa, Adresseavisen

Store tap

Styreleder Torkild R. Reinertsen i Reinertsen AS sier at det var gjeldsnemnda som tok initiativ til å slå selskapet konkurs, og at styret i Reinertsen sa seg enig i det i et styremøte sist fredag.

- Vi ble bedt om å uttale oss fra styret, og vi måtte bare godkjenne det, sier Torkild R. Reinertsen til Adresseavisen.

Reinertsen sier at det er svært synd at en lang rekke selskaper vil tape penger.

- Vi får bare håpe at ingen får så store tap at de får skikkelige problemer, sier han.

Både selskapet og gjeldsnemnda har pekt på at det var store tap i Reinertsens landbaserte entreprenørvirksomhet som felte selskapet.

Selskapet har de siste årene vært involvert i flere alvorlige arbeidsulykker som har krevd liv, samtidig som selskapet har fått store krav rettet mot seg etter prosjekter. Selv om virksomheten har blitt solgt unna, satt Reinertsen AS igjen med gjeld og garantiforpliktelser.

To grener

Den andre delen av selskapet har vært en av Norges største leverandører av vedlikeholds- og modifikasjonstjenester til oljebransjen. Selskapet har stått fast på at de ville klart seg gjennom nedturen i oljenæringen, hvis det ikke hadde vært for tapene fra entreprenørvirksomheten.

På spørsmål om virksomhetene ikke burde vært skilt ut i to separate selskaper, svarer Reinertsen:

- Det har ikke vært økonomisk grunnlag for å gjøre det. Vi har vært to grener av familien som har drevet hver vår virksomheten, og da måtte vi blitt enige om en verdsettelse av de to delene. Det ville blitt en veldig vanskelig situasjon, særlig når det var store usikkerheter i regnskapene.

- Men en oppdeling kunne reddet deler av selskapet?

- Hvis vi hadde blitt enige om det, så hadde vi kanskje klart å redde noe. Men det blir hypotetisk. Vi var et sammenvevd firma med felles økonomi og finanser.

- Hadde dere for dårlig økonomisk kontroll?

- Det er veldig vanskelig å svare på. Tapene på bygg og anlegg ble store, og i tillegg fikk vi nedturen i olje- og gass.

- Er det ikke et paradoks hvis det var bygg- og anleggsbiten som felte selskapet, siden det har vært en bransje med stor aktivitet de siste årene?

- Vel, det ble sånn hos oss i hvert fall. Det er tross alt mange i den bransjen som også går over ende, uten at man hører så mye om det. Det er store kontrakter i bransjen, men det er vanskelig å få fortjeneste, sier Reinertsen.

- Burde dere gjort noe annerledes?

- I ettertid kan vi alltids se oss tilbake og si at vi burde gjort noe annerledes, men vi gjorde det vi mente var riktig, sier han.

Thomas Reinertsen (f. v.) i Reinertsen AS. Walther Gifstad i Aker Solutions og styreleder i Reinertsen, Torkild Reinertsen, var til stede da de ansatte i Reinertsen fikk vite at de blir en del av Aker Solutions. Foto: Rune Petter Ness

Overtok hydrogenselskap

Adresseavisen har tidligere skrevet at det var flere lokale investorer som var interessert i å by på Reinertsen AS, og Torkild R. Reinertsen sier at de hadde håpet å få til en slik løsning.

- Vi håpet på en eller annen lokal løsning hvor vi ville sittet igjen med en eierandel, og kunne drevet selskapet videre. Nå ble det ikke slik, og det har vi visst en måneds tid, sier han.

Reinertsen har selv kjøpt ut selskapets hydrogensatsing, datterselskapet Hydrogen Mem-tech, for 15 millioner kroner, og har planer om å drive det videre.