1. Det evige spørsmålet: Når er flybillettene billigst?

Her er det ikke mulig å gi noen fasit, selv om mange påberoper seg å ha svaret, skriver Aftenposten. Prisene går som en jojo i tiden før du skal reise.

Selskapene vil alltid råde deg til å kjøpe så tidlig som mulig fordi prisen blir høyere jo nærmere avgang. Det er ikke alltid riktig. Det finnes et 15–20 talls ulike billettklasser i en normal flykabin, og billettene prises etter forventet salg basert på historisk informasjon om reiseaktivitet. Er etterspørselen lavere enn forventet, må selskapene åpne for billettpriser i en lavere bookingkategori. Altså, kutte prisene.

– Hvis man vil reise billigste mulig, er det beste du kan gjøre å følge godt med på flyselskapenes priser og kampanjer – og ikke minst være litt fleksibel i dine reisedatoer. Å flytte reisen en dag eller to kan faktisk gi store besparelser, sier sjefredaktøren for reisenettstedet FinalCall. Travel, Flemming Poulsen til Aftenposten.

2. Vær nøye med flyruten

Her er den kanskje største muligheten for å spare penger: Må du absolutt reise direkte, eller kan du akseptere at selve flyreisen blir to-tre timer ekstra med en mellomlanding et sted i Europa?

Hvis svaret er ja på det siste kan dette bety tusener spart.

Direktefly er som regel alltid dyrest. Å mellomlande på en av de store knutepunktene i Europa trenger ikke forlenge turen med mer enn en time på en reisedag som uansett tar en del timer.

Dette er et alternativ hvis du velger flyselskap som Lufthansa, British Airways eller KLM. Bruk søkemotorene, se om du kan finne akseptable reisetider.

3. Billigst ut og billigst hjem

Selv om det er mange år siden vi fikk muligheten til å kjøpe enveisbilletter, er det mange som av gammel vane kjøper billett med samme selskap frem og tilbake.

Det kan fordyre reisen og er helt unødvendig.

De store søkemaskinene søker automatisk opp den billigste prisen begge veier og setter sammen billetten for deg. Ta deg i alle fall tid til å sjekke prisene på søkemaskin før du legger hele bestillingen hos et og samme selskap.

Et godt råd: Finner du en pris som du oppfatter som god, slå til.

4. Egenbooking eller charterferie

Mange hevder skråsikkert at det alltid er billigst å booke ferieturen selv. Det kan bli en dyr påstand, hvis man tar utgangspunkt i totalbehovet – at du skal ha både fly, hotell og transport. Sjekk hos reiseselskaper som Ving, TUI, Apollo og Solia hva de skal ha hvis du skal til et av de typiske feriemålene rundt Middelhavet før du kaster deg inn i egenbookingen.

Husk at med charter får du et fikst ferdig ferieopplegg, og der arrangøren er ansvarlig for at alt går som det skal.

Og, om du ikke kjøper hele pakken hos charterselskapet er det også mulig å kjøpe bare flybilletten hos dem, en vei eller tur/retur. Her kan du faktisk spare penger i forhold til å booke med ruteselskapene.

– Vi selger mange flybilletter og fordelen hos oss, er at flyene er direkte. Utvalg og pris vil som vanlig avhenge av etterspørselen, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving til Aftenposten.

5. Mye å spare på halebilletter

Skal du reise langt, er dette et alternativ som et reisebyrå vil kunne hjelpe deg med.

Skal du f.eks. til Sør-Amerika eller Australia, vil det koste lite eller ingenting ekstra å f.eks. forlenge en Sydney-reise til en annen by i Australia.

Derav navnet på denne billettypen.

– Reisebyråene finner ofte bedre priser når reisen blir litt mer komplisert enn det man oppnår selv på nettet. Vi har derfor utviklet en prissjekk som slår inn automatisk når billettprisen overstiger 10.000 kroner og på alle oversjøiske reiser. Halebillettene er priser som det digitale ennå ikke har klart å løse. Det finnes ingen oppskrift for å få dette til – men erfaring og mye kompetanse innen reisefaget, sier kommunikasjonsdirektør Anette Malthun Koefoed i Berg-Hansen til Aftenposten.

6. Slik får leiebil-rabatter og unngår prisfelle

Mange vil ha egen bil i ferien, og her kan det være store summer å spare.

Før du bestiller bil, sjekk om du som ansatt i din bedrift har tilgang på rabatter også på privatreiser. De fleste slike bedrifter har det. Dessuten, er du medlem av flyselskapenes lojalitetsprogrammer eller har kredittkort er det garantert gode rabatter å hente her, opptil 20 prosent, på periodiske kampanjer.

Sjekk likevel alltid prisen på samme leieperiode er i det åpne markedet, her kan prisene være lavere enn selv rabatterte tilbud hos dine kontakter.

Men vær da obs på prisfellene. Full tank ut og tom inn er et knep mange utleiere bruker. Det kan bli en dyr affære, da prisen de tar for å fylle tanken etter at du har levert som regel er skyhøyt over normal pumpepris.

7. Hotellet avgjør feriehyggen

Her det vanskeligst å gjøre de gode kuppene. På de mest populære feriemålene er det mange som skal ha husly i sommersesongen og det er ikke akkurat kjøpers marked.

Likevel, et opplagt grep er å bruke søkemotor som gjør det mulig å sjekke mange hoteller som ligger nær hverandre og som har lik standard. Slik kan man kutte hotellkostnadene, uten å renonsere på kvaliteten.

Skal du bestille for en lengre periode, kan det være smart å sende en e-post til hotellet og be om et pristilbud.

Oppnår du ikke direkte prisavslag kan du for eksempel bli tilbud gratis frokost.

8. Spar tid eller penger på flyplassmaten

Det er helt unødvendig å stå i endeløse sikkerhetskøer. Hos mange flyselskap kan du kjøpe deg fast track for rundt en hundrelapp. Blant annet på Gardermoen går barnefamilier uansett i egen kø, og den er klink gratis.

Vil du slappe av med mat og et glass vin i en lounge før avgang selv om du reiser på billigbillett, er det to muligheter: Enten kjøpe deg inn hos OSL Lounge, eller SAS-loungene hvis du reiser med dagsaktuell billett hos SAS eller Widerøe.

På OSLs lounge koster inngang 300 kr, men dette kan du fort spare inn i forhold til å spise og drikke på restaurantene i avgangshallen.

Hos SAS er prisen 199 kroner for det samme.

9. Rabatt på parkering

Avinor driver de fleste flyplassene, og har en egen nettbestilling der du kan forhåndsbestille plass og oppnå rabatt på parkering. På Oslo Lufthavn kan du oppnå priser under 300 kroner pr. uke, også i de mest travle sommermånedene, hvis du bestiller på forhånd.

Blir det endringer i reisen eller den blir avlyst, kan du selv foreta korrigeringer eller kanselleringer inntil 24 timer før bestillingen.

10. Har du poeng på kistebunn?

Mange er medlemmer i flyselskapenes lojalitetsprogrammer, uten å følge med på saldoen.

Kanskje har du noen bonuspoeng eller cashpoints som du kan svi av i forbindelse med neste ferietur?

Dette er verdier som kan brukes til å oppgradere servicenivået, delbetale flybillettene med, og kan gjøre reisen litt billigere enn den ellers ville vært.

Unngå disse feilene

Aftenposten har spurt fire sentrale personer som selger reiser, om hva nordmenn flest gjør feil når de kjøper feriereiser.

Her er svarene Aftenposten fikk.

Nora Aspengren, TUI:

– Den største blemmen ligger i at forventningene ikke møtes når du ankommer destinasjonen, og det skyldes ofte at man ikke har gjort seg helt kjent med stedet, hotellet eller kulturen før man bestiller. Jeg anbefaler at man bruker de ekstra 5 minuttene det tar å lese om stedet du skal til, hva hotellet tilbyr og ikke minst være bevisst på hva du ønsker.

Terje Berge, Finn Reise:

– Å betale reisen med debetkort. Da risikerer man at feriekapitalen ikke er tilgjengelig. Bruk alltid kredittkort. Også mange som glemmer å bestille reiseforsikring, det kan bli dyrt. Man glemmer at det ofte lønner seg å sette sammen en reise med ulike flyselskaper. Bruk nøytrale reise prissammenligningstjenester for å få oversikten.

Ellen Wolff Andresen, markedssjef Ticket Feriereiser:

– Mange bestiller fly og hotell hver for seg. De sikrer seg en billig flybillett og venter med å bestille hotellet til nærmere avreise. Da er kunden ikke dekket av pakkereiseloven og det kan få store konsekvenser dersom reisen ikke kan gjennomføres som planlagt. Det er også viktig å dobbeltsjekke bestillingene man gjør selv på nettet. Det er lett å gjøre feil.

Erik Haug, adm.dir. i Apollo Reiser:

– Å tenke alternativt lønner seg. Velg reisemål som er rimeligere å leve i, for eksempel. Destinasjoner som Bulgaria, Portugal og Kroatia er mye rimeligere å feriere i enn Mallorca, så for dem som reiser på budsjett vil det absolutt lønne seg å tenke like mye på prisen for selve oppholdet, som på reisen.