- Dette er et «feelgood»-teknologiprosjekt, sier Magnus Lannblad, prosjektleder hos Inbovi.

Inbovi med hovedkontor i Trondheim er et visualiseringsfirma som først og fremst jobber med foto og video av eiendom og næringsvirksomhet, men fotografene ønsket å gjøre noe annerledes og endte opp med å skape helt nye opplevelser for eldre mennesker på helse- og velferdssentre.

Fotografene har filmet en padletur med kajakk langs Nidelven og en guidet rundtur på Munkholmen. Med VR-briller, nettbrett eller på storskjerm kan de eldste få en sanserik turopplevelse, selv om de fortsatt sitter inne på stua.

- Dette er til brukere som kanskje ikke kommer seg ut. Teknologien kan gi dem annerledes opplevelser. Noen synes det er tryggest å navigere seg rundt på nettbrettet, men opplevelsen blir best med VR-briller, sier Victor Kleive, administrerende direktør hos Inbovi.

Prøver før oldebarna

Det er formiddag på Ladesletta helse- og velferdssenter. Inne på en dagligstua sitter dagbrukerne, de som bor hjemme hos seg selv, men får tilbud på velferdssenteret på dagtid. Ofte viser de ansatte frem et bilde på storskjermen inne på stua, gjerne fra et sted de fleste har vært, og så snakker de sammen om bildet.

I dag skal brukerne få dra på tur, med VR-briller på hodet.

Lannblad forklarer brukerne hva de skal få oppleve. Ingen her har før prøvd VR-briller, teknologien er så ny at det ikke engang er sikkert barnebarna eller oldebarna deres har prøvd.

- Det er viktig at det ikke skjer altfor mye, som det ofte kan gjøre når denne teknologien tas i bruk. Reisen ute på Munkholmen starter med at du bare står på brygga og så kan du sette et kryss som dukker opp på en sort prikk for å gå videre. Men du kan også gjerne bli stående på brygga. Bare nyte, se deg rundt. Se på menneskene, se på stranda, ser hvor fint det er en solrik sommerdag ute på fjorden. Vi kan også sette til lyd. Kajakkturen er også rolig, du sitter på med ham som padler. Det er bare å ta plass i setet foran og så er det bare se seg rundt, på alle husene dere passerer og bruene dere drar under, sier Lannblad.

Sommerskyer i stua

- Vi er fotografer og har kommet hit for å gi dere en helt ny opplevelse, forklarer Lannblad de eldre på Ladesletta.

- Nå skal vi ta dere alle med til Munkholmen, det er nesten det samme som at vi alle hadde tatt bussen til Ravnkloa og så båten utover. Men det skal vi ikke gjøre, vi har isteden tatt med Munkholmen hit til dere, sier Lannblad.

- Det var koselig av dere, sier Anna Amundsen (88).

Amundsen er en av de første som prøver VR-brillene.

- Når du tar på disse er det som du drar fra denne verden og over til en annen, sier Lannblad og plasserer brillene på hodet til Amundsen.

- Åh, du store min, det er som å være der! Vet du, nå går det litt rundt for meg, sier Amundsen og må holde Lannblad litt i hånda. Men så slapper hun av og ansiktet blir et stort smil, før 88-åringen begynner å fekte med begge armene ut i lufta.

- Se, så fine sommerskyer, sier Amundsen og tar på skyene bare hun i stua ser.

Formiddagstur til Bymarka

Etterpå er det Grete Nordtvedt (85) sin tur, hun skal nyte byen sin fra Nidelva.

- Nå skal jeg på kajakktur, smiler Nordtvedt og setter på seg VR-brillene. Hun begynner å tråkke litt med føttene for å sette seg godt til rette i kajakken hun har foran øynene.

- Her kjenner jeg meg igjen, sier 85-åringen fornøyd og ser til høyre og venstre.

Inbovi er fornøyd med responsen fra brukerne, og håper å utvikle konseptet videre.

- Dette er foreløpig helt i startfasen. Vi laget dette bare fordi vi hadde lyst til å bruke teknologien til noe nyttig og fordi vi så et behov. Men det er klart, vi har flere ideer og tror flere grupper kan ta dette i bruk. Kanskje kan vi kommersialisere dette etter hvert, sier Lannblad som har fått flere nye ideer fra dagbrukerne av Ladesletta helse- og velferdssenter. Noen ønsker å dra ut på fisketur, flere vil gjerne se seg rundt i Bymarka igjen og en vandring rundt og i Nidarosdomen står også høyt på ønskelista.

«Feelgood»: Magnus Lannblad, prosjektleder hos Inbovi, forklarer VR-brilleprosjektet som et feelgood-prosjekt. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
Ny virkelighet: Anna Amundsen (88) (t.v.) og Åse Næss (86) levde seg inn i den virtuelle turen de fikk gjennom VR-brillene. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
På tur: Oddvar Johansen (74) har fått på seg VR-brillene. I bakgrunnen forklarer Vegard T. Blekstad hvordan brillene fungerer. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
Første gang: Greta Nordtvedt (85) får overlevert utstyret som skal til for å ta turen til Munkholmen. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
Ser ferden nedover elva: På en storskjerm i bakgrunnen kan de andre se hva brukerne av VR-brillene ser. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen