Administrerende direktør Kjell Åge Stokbakken hos Rema-eide Norsk Kylling sier at til sammen vil rundt 35 faste og innleide ansatte berøres av nedleggelsen.

De fast ansatte får andre arbeidsoppgaver ved fabrikken, mens rundt 20 innleide arbeidere ikke får fornyede kontrakter fra månedsskiftet april-mai, opplyser han.

- Det stemmer at vi har besluttet å avslutte kalkunvirksomheten vår. Vi har ikke klart å få lønnsomhet i det, og vi har tapt penger på produksjonen i flere år, sier Stokbakken.

Norsk Kylling har siden 2012 vært heleid av Rema 1000, og er også hovedleverandør av hvitt kjøtt til dagligvarekjeden.

Avslutter avtaler

Han sier at de dermed sier opp avtalene med 17 kalkunbønder som er leverandører til fabrikken. De ble informert om avtaleoppsigelsen mandag denne uken.

Alle bøndene holder til i Trøndelag, og Stokbakken sier at de nå vil gå i samtaler med hver enkelt om hva man skal gjøre videre.

- Det er en tøff beskjed å få. Disse er selvstendige næringsdrivende, og dette er en situasjon vi ønsker å håndtere på en skikkelig måte, sier han.

Han sier at Norsk Kylling nå vil satse helt og fullt på produksjon av kylling, og sier at det kan bli aktuelt å bygge om noen av kalkunfjøsene til kyllingproduksjon.

- Vi må snakke med hver enkelt for å se om vi kan finne løsninger, sier han.

Norsk Kylling er også på jakt etter et sted å bygge ny fabrikk, men i vinter ble flytteprosjektet skjøvet ett år frem i tid.

Selskapet har tidligere varslet at tre kommuner er aktuelle for fabrikken.

Omsatte for over en milliard

Stokbakken sier at Norsk Kylling i fjor fikk en omsetning på 1032 millioner kroner, og et driftsresultat på 57 millioner. Han sier at resultatet før skatt endte på 53 millioner, noe som er en økning fra 4,5 millioner i 2015.

Han sier samtidig at det er vanskelig å vise akkurat hvor mye kalkunproduksjonen trakk ned resultatet.

Ny Rema-avtale

Stokbakken sier at kalkunbøndene vil fortsette produksjonen i ett år til, men at kalkunene vil bli slaktet hos Nortura i overgangsperioden.

Han sier at Norsk Kyllings eier, dagligvarekjeden Rema 1000, også har inngått avtale med Nortura om levering av kalkunprodukter.

Stokbakken sier at de ikke ønsker å si hvor mye Norsk Kylling har tapt på kalkunproduksjonen, men at det er snakk om «betydelige summer over lang tid».

- Volumet har blitt for lite til at vi har klart å skape lønnsomhet, sier han.

- Ikke en bombe

Kalkunbonde Kristine Ek Brattset i Rennebu sier at avgjørelsen ikke kommer som en bombe, men at hun ikke trodde det ville skje så raskt.

Brattset hadde regnet med at Norsk Kylling ville kutte ut kalkunproduksjonen når den nye fabrikken står ferdig.

- Vi har lenge fått vite at de ikke tjener penger på kalkun, så vi har skjønt hvor landet ligger. Vi la til grunn at de ikke ville bygge ny slaktelinje for kalkun, sier Brattset, som også sitter i styret i Sør-Trøndelag Bondelag.

Brattset sier at kalkun er hovedinntekten på gården, at det er for tidlig å si hva de vil gjøre videre. Hun tror det blir vanskelig å få kontrakt med Nortura, ettersom kalkunbønder på Østlandet har ledig kapasitet.

- Det kan bli aktuelt å bygge om til kyllingproduksjon, men det vil også kreve investeringer, sier hun.

Brattset produserer rundt 25 000 kalkuner i året, og har holdt på med dette i tolv år. Hun sier at kalkunfjøset heldigvis er nedbetalt.

- Det er verre for dem som bygde nytt for et par år siden, sier hun.

Nedbemanning

Stokbakken sier at bedriften i tillegg har gjort en effektivisering, som fører til en ytterligere nedbemanning. Han sier at ingen fast ansatte vil miste jobbene sine, men at flere innleide arbeidere ikke vil få forlengede kontrakter.

Totalt vil stansen i kalkunproduksjonen og effektivisering bety at rundt 50 innleide ikke får fornyede kontrakter.

Stokbakken sier samtidig at en del av dem vil gå over i sommervikariater, slik at det er for tidlig å si hvor mange som ikke får fortsette ved bedriften.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter